Gündem
  • 30.6.2009 10:36

GECE OY VERDİ SABAH CAYDI

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasının yolunu açan TCK'daki düzenlemelerin Danışma Kurulu'nun ortak kararıyla yapıldığını açıkladı.

Buna karşın, asker kişilerin sivil mahkemelerde yargılanmasının yolunu açan yasaya Danışma Kurulu'nda onay veren CHP'nin, bir gün sonra düzenlemeye karşı çıkması, akıllara “muhalefete baskı mı yapılıyor?” sorularını getirdi.

AK Partili Bozdağ, düzenlemelerin demokratikleşme, hukuk devleti ve AB süreci için bir reform özelliği taşıdığını belirterek, CHP'nin şimdi buna karşı çıkmasına bir anlam veremediklerini söyledi.

Konuyla ilgili sorularımızı cevaplandıran Bozdağ, değişiklikle ilgili konunun muhalefet partilerine saatler önce iletildiğini ve o zaman düzenlemeye herhangi bir karşı çıkışın yaşanmadığını söyledi.

TBMM, Perşembe günü Türk Ceza Kanunu'nda reform niteliğinde iki değişikliğe imza atarken, AB normlarına uygun olarak savaş ve sıkıyönetim dışında askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasının yolunu açmış oldu.

CHP, TBMM'nin görüşmeleri sırasında buna karşı çıkmazken, bu yasa çıktıktan sonra düzenlemeye muhalefet etmeye başladı. CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, düzenlemeyi siyasi açıdan da “şık bulmadıklarını” dile getirirken, AK Partili kurmaylar, düzenlemeden muhalefetin haberdar olduğunu, yasa çıktıktan sonra itirazların geldiğini belirttiler.

BOZDAĞ PERDE ARKASINI ANLATTI

Söz konusu değişikliğin hep birlikte yapıldığını belirten AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, değişiklik sürecini şöyle anlattı: “TCK'nın bazı maddelerindeki değişiklikle ilgili Perşembe günü Danışma Kurulu'nda bunu görüştük ve müşterek imzayla yani anlaşmayla gündeme aldık.

Bu maddenin görüşmeleriyle ilgili akşam saat 20.00'den 20.30'a kadar müzakere ettik.

Bu görüşmede Adalet Bakanımız Sadullah Ergin, Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ve ben vardık. Anlaşmayla bu Meclis'in gündemine geldi. Orada ‘Bu değişiklik yapılması doğrudur' dediler. Böylece bunu önerge halinde gündeme getirdik.”

OLDU BİTTİ OLSA SAATLER ÖNCE ÖNLERİNE GELİR Mİ?

Bozdağ, önergenin iddia edildiği gibi bir anda getirilip kanunlaştırılan bir önerge olmadığını vurgulayarak, önergenin 20.30 gibi TBMM Başkanlığı'na sunulduğunu ve bunun Genel Kurul'da 01.30'da görüşülerek kabul edildiğini hatırlattı.

Bozdağ şöyle konuştu “Önerge Genel Kurul'da okunduktan sonra müzakerelerine geçildi. Önergeyle ilgili siyasi partilerin 10 dakika konuşma hakkı vardı.

Ancak kimse konuşmadı. Önergeyle ilgili 7 vekil önerge verdi. Bununla ilgili soru soran olmadı. Oylama yapıldı ve kabul edildi. Bu maddeyle ilgili mutabakat vardı. O yüzden kabul edildi.” Gece geç saatlerde bu önergenin görüşüldüğü yönündeki eleştirilere de cevap veren Bozdağ, “Bu görüşmelerin takvimiyle alakalıdır.

Bütçe kanunu uzadığı için bu saatte buna sıra geldi. Eğer Bütçe Kanunu erken bitseydi buna da erken sıra gelirdi.”

ÖNEMLİ BİR REFORM

Bozdağ, kanunun demokratikleşme, hukuk devleti ve AB süreci için yapılmış önemli bir reform olduğunu söyledi. Bozdağ, bu değişiklikten sonra CHP'nin çelişkilerinin daha iyi su yüzüne çıktığını ifade ederek, “Bir yandan ‘Anayasa'nın 15. maddesini değiştirelim' diyeceksiniz. Diğer bir yandan bu yasayı çıkarırken buna karşı çıkacaksınız. Bu büyük bir çelişkidir. Biz bu maddeyi bütün partilerle birlikte yaptık ve yasallaştırdık” dedi.

Konuyla ilgili Vakit'in sorularını cevaplandıran CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, “Evet düzenleme yapılırken ben de oradaydım” itirafında bulunurken, kendisinin neden orada bu düzenlemeye itiraz etmediğine ilişkin sorumuza ise şu karşılığı verdi: “Ben ‘Orada değildim' demiyorum.

Birilerinin bir yerde olmasıyla birilerinden bir şeylerin saklanması farklı şeylerdir. Bizden bazı şeyleri sakladılar.” Okay, “Sayın Bozdağ yasanın ayrıntılarıyla ilgili tüm görüşmelerde sizin de orada bulunduğunuzu söylüyor.

Bu doğru değil mi?” şeklindeki sorusuna ise “Şu an bir toplantıdayım. Daha sonra detaylarıyla görüşürüz” cevabını verdi. Okay, kanunla ilgili içerik konusunda ise konuşmak istemedi.

(VAKİT)

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:35

İLGİLİ HABERLER