GENELKURMAY'IN BEDELLİ ASKERLİK KONUSUNDA BİR TALEBİ YOK
DEVLET ARIK
ANKARA - Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, bedelli askerlik konusunda Genelkurmay Başkanlığı'ndan hükümete iletilen bir talep olmadığını söyledi. Bakan Gönül, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgeleri'ne asker göndermesiyle ilgili olarak da, "Bu, askerin her zaman, mevsimlik olarak yaptığı iştir. İstisnai bir durum yok" değerlendirmesini yaptı.
Bakan Gönül, AK Parti TBMM Grup Toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını üzerine, Yedek Subay ve Askeri Memurlar Kanunu'nda yapılan değişikliğe ilişkin bilgi verdi. Yedek subayın raporlu dahi olsa kendisiyle beraber asker olanlar ne zaman terhis oluyorsa, o zaman terhis olabileceğini kaydeden Gönül, Yedek Subay ve Askeri Memurlar Kanunu'nun 3. maddesinin değiştirildiğini açıkladı. Mevcut düzenlemede askerliğini yedek subay olarak yapan kişinin hastalanarak rapor alması halinde, raporunun sonuna kadar terhis olamadığını anlatan Gönül, şunları söyledi:
"Diyelim ki kişi 3 yıldır raporlu, bu 3 yıl süresince askerliği devam eder. Yedek subaylık 3 yıl önce, Bakanlar Kurulu kararıyla 1 yıla indirildi. 3 yıl süreyle raporluysa, askerliğinin devamı bugünkü kanuna göre belirleniyordu. Bu, çok mantıklı değil, ama belki şu faydası vardı. 3 yıl rapor aldıysa, 3 yıl tedavisi devam etsin diye düşünülmüş olabilir. Ama daha önce çıkarttığımız bir kanunla yedek subayken rahatsız olanların, terhis olduktan sonra da askeri imkanlardan faydalanarak tedavisi mümkün hale geldi. Böylece bu maddenin faydalı tarafı kalmadı, mahsurlu tarafı ortada kaldı. Şimdi yeni getirdiğimiz değişiklikle diyoruz ki raporlu dahi olsa kendisiyle beraber asker olanlar ne zaman terhis oluyorsa raporu içerisinde de kendisi terhis olabilecek. Böylece askerlikle ilişkisi diğer emsaliyle beraber kesilmiş olacak. Kanunun getirdiği fayda budur. Kişi, arkadaşlarından ayrılmamış olacak. Ama raporu, askerlik süresi bitmeden evvel bitiyor ise ve askerliği de eksik kalacaksa, askerliğini bir 6 ay daha yapmış olacak. Askerliğinin daha birinci ayında hastalanmış veya devamlı rapor alıyorsa, raporu askerlik süresi bitmeden evvel bitmesi halinde, bir 6 ay hiç olmazsa askerliğini yapmış olacak."
Bakan Gönül, düzenlemenin suiistimallere yol açıp açmayacağı yönündeki sorular üzerine de raporun askeri hastanelerin heyetlerince verildiğini kaydetti. Gönül, raporun alınışında aynı şartların geçerli olacağını dile getirdi. Gazetecilerin sorusu üzerine bedelli askerlik konusunda Genelkurmay Başkanlığı'ndan hükümete iletilen bir talep olmadığını ifade eden Bakan Gönül, TSK'nın Güneydoğu ve Doğu'ya asker gönderdiği yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine ise, "Bu, askerin her zaman, mevsimlik olarak yaptığı iştir. İstisnai bir durum yok" değerlendirmesini yaptı.