
GENERALLERİN İSYAN CUNTASI!
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin dün açıkladığı 1909 sayfalık ikinci Ergenekon iddianamesinin temelini emekli Oramiral Özden Örnek ve Mustafa Balbay’ın darbe günlükleri oluşturdu. Eruygur’un darbe amacıyla kurduğu ‘Cumhuriyet Çalışma Grubu’nda dönemin kuvvet komutanları Yalman, Örnek ve Fırtına’nın da yer aldığı, grubun dört darbe planladığı iddianamede yer aldı.
Ergenekon silahlı terör örgütü davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, soruşturma kapsamında 19'u tutuklu, 37'si tutuksuz 56 sanık hakkında hazırlanan ikinci iddianameyi kabul etti. İstanbul Cumhuriyet Savcılığınca hazırlanan 1909 sayfalık yeni iddianamenin bir numaralı sanığı tutuksuz yargılanan emekli orgeneral Mehmet Şener Eruygur, iki numaralı sanığı ise Hurşit Tolon oldu. Darbeye teşebbüsle suçlanan Emekli orgeneraller Eruygur ve Tolon, üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması istendi. Mahkeme, halen görülmekte olan Ergenekon davası ile ikinci davanın birleştirilmesi yönünde karar vermezken duruşma tarihini 20 Temmuz 2009 olarak belirledi.
246 yıl hapis istemi
Zekeriya Öz'ün de aralarında bulunduğu altı Cumhuriyet Savcısı tarafından hazırlanan iddianamede, tutuksuz sanıklar emekli orgeneralleler Şener Eruygur ve Hurşit Tolon hakkında "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni ortadan kaldırmaya veya Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs etmek", "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek'' ve ''Tasarlayarak, kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürme'' suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edildi. 142 yıldan 246 yıla kadar hapis cezası ile yargılanmaları istendi
İddianamede ayrıca, bu sanıkların TCK'nın 314/1'inci maddesi uyarınca "Silahlı örgüt kurmak ve yönetmek", "Halkı, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine karşı silahlı bir isyana tahrik etmek", "Hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek", "Devletin güvenliğine veya iç veya dış siyasal yararlarına ilişkin belge veya vesikaları kısmen veya tamamen yok etmek", "Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri temin etmek'', ''Patlayıcı madde bulundurmak", "Kişilerin hayatı, sağlığı veya mal varlığı bakımından tehlikeli olacak biçimde ya da kişilerde korku, kaygı veya panik meydana getirebilecek tarzda silahla ateş etmek veya patlayıcı madde kullanmak'', "Mala zarar vermek" suçlarından 142 yıldan 246'şar yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi. Eruygur ve Tolon'un memuriyetten men edilmeleri ve belli haklardan yoksun bırakılmaları da talep edildi.
İddianamede "örgütün üst düzey yöneticileri olmak"la suçlandıkları için Tolon ve Eruygur, Danıştay saldırısı ve Cumhuriyet Gazetesine bomba atılması eylemlerinden de sorumlu tutuldu.
Sinan Aygün’den örgüte 2,5 milyon avro
İddianamede Sinan Aygün’ün evinde yapılan aramada 2,5 milyon Avro tutarında para bulunduğu, bunun şahsi parası olduğu beyanı üzerine paraya o an için el konmadığı, daha sonra MASAK incelemesinde paranın terörün finansmanında kullanılma şüphesi taşıdığının belirtilmesi üzerine paraya el konduğu belirtildi. İddianamede ayrıca “Paranın Ergenekon’un faaliyetlerinin finansmanı için hazır bulundurduğu sonucuna ulaşılmıştır” da dendi.
Üç aşamalı dört darbe planı sivil yargı önünde
Ergenekon iddianamesinin açıklanmasıyla birlikte Cumhuriyet tarihinde bir ilk gerçekleşti. Türkiye’de ilk kez bir darbe teşebbüsü sivil mahkemede yargılamaya konu edildi. Daha önce 1962 yılında Albay Talat Aydemir darbeye teşebbüsten askeri mahkemede yargılanmıştı. Aydemir, 62’de yapmayı planladığı darbe teşebbüsünden özel bir yasayla affedilmiş, ancak bir yıl sonra Fethi Gürcan’la birlikte tekrar darbe planları yapınca askeri mahkemede yargılanıp, idam edilmişti. Şener Eruygur ve Hurşit Tolon hakkında darbeye teşebbüsten sivil mahkemede dava açılması bir ilk oluşturması bakımından oldukça önemli.
İddianamede soruşturma kapsamında elde edilen belgelerden, Ergenekon terör örgütünün 2003-2004 yıllarında gerçekleştirmeye çalıştığı darbe teşebbüsünü üç aşamada planladıkları anlatılıyor. Daha önce ilk kez Taraf’ın ortaya çıkardığı darbe planları başta olmak üzere, Cumhuriyet Çalışma Grubu’na da iddianamede yer veriliyor. Üç aşamalı darbe planı şöyle anlatılıyor: “Ergenekon terör örgütünün birinci ve öncelikli olarak darbeye zemin hazırlamaya çalıştığı, bu faaliyetlerini Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde illegal olarak oluşturdukları Cumhuriyet Çalışma Grubu ile yaptıkları, ikinci olarak darbeyi gerçekleştirmek için önündeki engelleri kaldırmayı planladıkları, bu çerçevede de Sarıkız, Ayışığı, Yakamoz kod adlı darbe planlarını hazırlayıp uygulamaya koydukları anlaşılmıştır” deniyor.
Adım adım darbe
Eldiven Kod adı ile bahsedilen darbe planının şemalarında kuvvet komutanlıkları, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı ve ordu komutanlıklarında alınacak tedbirlerden de bahsediliyor. İddianamede “SARIKIZ” kod adlı planla darbe zemini oluşturulacağı, “AYIŞIĞI” ve YAKAMOZ” kod isimli darbe planlarının ise darbenin bizzat aktif olarak nasıl ve ne şekilde yapılması gerektiğini, üçüncü olarak da darbeyi gerçekleştirip darbe sonrası yapılacakları ELDİVEN kod adlı darbe planı ile belirledikleri görülmüştür” deniyor.
Tasfiye edilecekler de belirlenmiş
İddianamede Yakamoz kod adlı darbe planında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yeniden düzenlenmesi gerektiğinin planlandığından bahsedilip, eldeki belgelerden “Darbe sonrası komuta kademesi ve Türk Silahlı Kuvvetleri içindeki yapılanmanın açıkça anlatıldığı görülmüştür” deniyor. Bu çerçevede Hilmi Özkök, Yaşar Büyükanıt ve Fevzi Türkeri başta olmak üzere birçok komutanın da darbeyle tasfiye edileceği kaydediliyor. Ergenekon’un planları arasında Büyükanıt’ı zehirleyerek öldürmek bile var.
İddianamede eldeki belgelerden Eruygur ve ekibinin sivil idarenin yeniden düzenlenmesi gerektiği kararı aldıkları, “Yasama yürütme ve yargı adı altında üç ayrı başlıkta” planlar yaptıklarından da bahsediliyor. İddianamede “Yasama erkini kullananlar yürütme erkini kullanalar ve yargı erkini kullananlar başlıkları adı altında görev alacak kişilerle ilgili düzenlemeler yapılmışsa da gizliliğe riayet edilerek bizzat isimlerin belirtilmediği fakat atılacaklar kadroya alınacaklar şeklinde ifadelerle darbe sonrası yapılacak değişikliklerin açıkça anlatıldığı görülmüştür” deniyor. Soruşturma kapsamında başta Şener Eruygur, Hurşit Tolon İsmail Yıldız ve Ergin Poyraz gibi şüphelilerden ele geçirilen belgelerde kamu görevlilerinin darbeye destek verecek ve vermeyecekler şeklinde “fişlendikleri anlaşılmıştır” deniyor.
(TARAF)
Güncellenme Tarihi : 14.5.2016 23:46