
GÖRMÜYOR, DUYMUYOR, YÜRÜYEMİYOR AMA RESİM YAPIYOR
İZMİR - Doğan'ın öğretmeni Tolga Sakarya (34), engelli eğitim merkezinde tüm engel gruplarına eğitim verdiklerini, özellikle 7-13 yaş arası görme engelli çocukların merkezde eğitim alabileceğini belirtti.
Engelli çocukların, diğer çocuklar gibi ''öfleyip püfleme'' lüksüne sahip olmadığını anlatan Tolga Sakarya, ''Fırçayı tutan çocuk, kaşığı, çatalı da tutacak ki yaşayabilecek. Resim aslında insana birçok şeyi öğreten bir sanat. İçinde renkler, sayılar, geometri var. Resim eğitimi verdiğimiz insanlar dışa dönük olabiliyorlar, çevreyi tanıyorlar. Görme engelli bir insan perspektifi öğrenirse yolda daha rahat yürüyebiliyor'' dedi.
Doğan Duran'ın merkezdeki eğitimlere başladığında çevresiyle iletişim kurmakta zorlandığını söyleyen Tolga Sakarya, engelli öğrencinin artık ''çevresinin farkına varmaya'' başladığını dile getirdi.
Sakarya, ilk geldiğinde çevresiyle iletişim kuramayan herkes gibi ''hırçın ve ne yapacağını bilemez'' halde olan ve sürekli bağıran çocuğun, önce özel bir eğitimden geçirildiğini söyledi.
-SES TİTREŞİMLERİNİ HİSSETMESİNİ SAĞLIYOR-
Buca Eğitim Fakültesi Resim İş Bölümü mezunu olduğunu ve küçükken bir dönem gözlerinden rahatsızlandığını belirten Tolga Sakarya, bu nedenle görme engellilere resim eğitimini de kapsayan proje hazırladığını, projenin de 2005 yılında Uluslararası Fair Play Konseyi Davranış Dalı Şeref Diploması ile ödüllendirildiğini ifade etti.
Projeden Doğan'ın eğitimi sırasında faydalandığını kaydeden Sakarya, şunları anlattı:
''Gören bir insanı düşünelim, herhangi bir objeye baktıktan sonra bir süre gözlerini kapatsınlar, o objenin görüntüsü ne kadar akıllarında kalıyor? Görme engelli insanlar için böyle bir oluşum da yok ama onlara sembolleri tanıtıp birleştirmelerini istiyoruz. Bu metot, basitten karmaşığa doğru gidebilir. Doğan geldiğinde karalıyordu, birleştiremiyordu. Ama şanslıydık çünkü silüet olarak görebildiği için üst metotlardan eğitime başladık. Görme oranı sıfır olan insanlara da biz bunu öğretebiliyoruz, hiç çekinmeden bize başvurabilirler.''
Sakarya, işitme engeli de bulunduğu için Doğan'ın ellerini kendi çenesinin altına koyarak ses titreşimlerini hissetmesini sağladığını, böylelikle engelli çocukla daha rahat iletişim kurabildiğini ifade etti.
-ANNENİN SEVİNCİ-
Doğan'ın annesi Gül Duran (38), doktorların engelli çocuğuna sinir erimesi teşhisi koyduğunu, hastalığın doğum sırasında oksijensiz kalmaktan kaynaklandığını, göz ve kulağın yanı sıra ayak ve kollardaki kasları da etkilediğini, oğlunun tek başına yürüyemediğini, denge problemi yaşadığını anlattı.
Oğlunun fizik tedavi gördüğünü, yapılabilecek her şeyi yaptıklarını Gül Duran, ''Doğan buraya geldikten sonra çok büyük gelişme gösterdi. Hele başarı ödülü alması bizi çok sevindirdi. Benim için çok güzel bir duygu, çok mutluyum, öğretmenine çok teşekkür ediyorum'' dedi.