GÖRÜLMEDİK OLAY...ECEVİT, MACAR CUMHURBAŞKANI’NIN EŞİNİN TOKUŞTURMAK İÇİN UZATTIĞI KADEHİ, İKRAM ZANNEDİP ELİNDEN ALDI !
KAYNAK : Haber Vitrini
Başbakan Bülent Ecevit, Çankaya Köşkü'nde protokol talihsizliği yaşadı. Cumhurbaşkanı Sezer ve eşi Semra Sezer, konuk Macar Cumhurbaşkanı ve eşi onuruna Çankaya Köşkü Resepsiyon Salonu'nda bir öğle yemeği verdi. Davetliler yemeğe eşleriyle katılırken, Başbakan Ecevit'in yalnız gelmesi dikkat çekti.
Davetlilerin gelmesinden sonra Cumhurbaşkanı Sezer, "Kadehimi yüce kişiliğinizin ve değerli eşlerinin sağlık ve mutluluğu ile" dedi ve tüm konuklar, masadaki kadehleri ellerine alarak ayağa kalktılar. Macar Cumhurbaşkanı'nın eşi de, içkisinden bir yudum aldıktan sonra yanında oturan Başbakan'a doğru yönelerek kadehini havaya kaldırdı. Kadehin kendisine uzatıldığını gören Başbakan Ecevit, bir an boş bulunarak konuk Cumhurbaşkanı'nın eşinin elindeki kadehi de aldı. Aklı Irak'taki gelişmelere takılan Ecevit, elinde iki kadeh olduğunun farkına varınca, Bayan Madl'ın kadehini geri vermek istedi. Ancak, Ecevit bu defa da bardakları karıştırdı ve bir yudum aldığı kendi kadehini Bayan Madl'a uzattı.
CUMHURBAŞKANI YAVERİ ŞAŞIRDI
Cumhurbaşkanı'nın Yaveri Kurmay Albay Ferit Güler'in şaşkınlıkla izlediği bu karmaşanın bir süre sonra farkına varan Madl ve Ecevit, kadehleri masaya bırakıp, yerlerine oturdular. Daha sonra konuk Cumhurbaşkanı konuşmaya başladı. Madl'ın, "Kadehimi Türk halkının ve Türkiye Cumhuriyeti'nin refahına ve Türk ve Macar konukların sıhhatine kaldırıyorum" sözlerinin ardından konuklar ikinci kez ayağa kalktılar ve kadeh kaldırdılar. Ecevit ve Bayan Madl, ikinci kadeh kaldırma seramonisinde kadehlerini içmeden tokuşturdular.
Çankaya'da 'gizli' zirve
Çankaya Köşkü'nde dün "örtülü" Kuzey Irak zirvesi yapıldı. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Macaristan Cumhurbaşkanı onuruna verdiği yemeğin ardından Başbakan, Genelkurmay Başkanı ve Dışişleri Bakanı ile bir saat görüştü. Zirveden sonra Ecevit, SABAH'ın sorularını yanıtladı:
* Görünmeyen bir zirve yapıldı. İçeriği konusunda bilgi verebilir misiniz?
Olaylar çok hızlı gelişiyor. Onun için biraraya geldik. Dışişleri Bakanı da geldi. Irak konusunu görüştük. Amerika'nın niyetleri bakımından belirsizlik devam ediyor. Muhtelif olasılıklar görüşüldü. Gençlerin ölmemesi için elimizden geleni yapacağız.
* ABD Başkanı, bir tek Amerikalı zarar görmeden operasyonun yapılacağını söylüyor. Türkiye, bir tek Mehmetçiği kaybetmemek için ne yapacak?
Hep söylediğim gibi dünyada ve bölgemizde savaş istemiyoruz. Irak'la ilgili sorunların da barış yoluyla çözülebileceğini biliyoruz. Türkiye Körfez Savaşı'nın ardından çok sıkıntılar çekti.
* Savaş olasılığı yüksek mi?
Hala bir zayıf olasılık da olsa, ABD'nin belki de harekatı düşünmediği aklıma geliyor.
* Sürpriz gelişmelere karşı bu ay içerisinde Meclis olağanüstü toplanabilir mi?
İki hafta sonra seçim olacak. Böyle bir şey yok.
* Olası bir savaşın vereceği zarar hesaplanıyor mu?
Böyle bir harekat olursa, ne gibi masraflar doğar. Bunun üzerinde hesaplamalar yapılıyor. Dışişleri, Genelkurmay ve ilgili kuruluşlar birlikte yapıyor.
* Amerikalı generalin gelişi harekatın kesin olduğu ve yakın bir tarihte gerçekleşeceğini mi gösteriyor?
Belli olmaz. Dediğim gibi ABD, Irak konusunu muallakta tutuyor olabilir. ABD Irak'ı vurmayabilir.
IKDP TEMSİLCİSİ GELİYOR
Kuzey Irak'taki hareketlilik tüm hızıyla sürerken, IKDP uluslararası ilişkiler sorumlusu ve Londra temsilcisi Hoşyar Zebari ile Mesud Barzani'nin yeğeni ve partinin bölgesel yönetim sorumlusu Neçirvan Barzani'nin gelecek hafta Ankara'ya gelecek. IKDP'li yetkililerin Ankara temaslarında, Kürt parlamentosu ve federal anayasa taslağı gibi konular ele alınacak.
(Sabah)
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 18:26