Gündem
  • 14.4.2012 14:41

Gözaltına alınması beklenen Özkasnak çıldırdı!..

Çevik Bir'in sağ kolu durumunda olan Özkasnak, başta fişlemeler olmak üzere basın ve medya ilişkilerini düzenleyen adam olarak biliniyor.
28 Şubat'ın BÇG faliyetlerinin sorgusunun tamamlanmasından sonra gelecek ikinci dalga operasyonlarda gözeltına alınacağı konuşulan Özkasnak'ın kapısında hem jandarma hem de gazeteciler nöbet tutuyor.
Evinden çıkan Özkasnak karşısında gazetecileri görünce adeta çıldırdı.
28 Şubat operasyonunda gözaltına alınan 26 emekli askerin ifadesi rütbe hiyerarşisine göre alınıyor.

BÇG faaliyetleri ve fişlemeleri içeren 7 ila 15 arasında soru yöneltilirken astlar, üstlerini suçladı. Susma hakkını kullanan olmadı. Ancak bazı sorulara cevap verilmedi. 28Şubat postmodern darbe soruşturmasını yürüten Ankara Özel Yetkili Başsavcı Vekilliği, gözaltına alınan 26 emekli askerin ifadesinin emniyette rütbe hiyerarşisine göre alınması talimatını verdi. İfade önceliği astlara verilirken astlar, üstlerinden gelen emirleri uyguladıklarını söyledi.

15 SORU YÖNELTİLDİ

Önceki gün gözaltına alınarak Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Şubesi’ne getirilen 28 Şubat’ın önemli isimlerinin sorgulama işlemleri dün sabah saatlerinden itibaren başladı. Aralarında Genelkurmay eski 2. Başkanı Çevik Bir’in de bulunduğu şüphelilere Batı Çalışma Grubu’nun (BÇG) faaliyetleri ile Genelkurmay birimlerindeki fişlemeleri içeren 7 ila 15 arasında soru yöneltildi. Bazı şüphelilerin soruların bir kısmına yanıt vermediği öğrenildi. Terörle mücadelede devam eden ifade alma işlemlerinin ardından şüphelilerin yarın Ankara Adliyesi’ne sevk edileceği belirtildi. Rütbe hiyerarşisine göre en alttan en üste doğru yapılmaya başlanan sorgularda 10 temel soru etrafında yoğunlaşıldı. Şüphelilere BÇG’nin neresinde yer aldıkları, BÇG’de aldıkları görev ve BÇG’nin kimtarafından kurulduğu soruldu. Soruşturmada elde edilen deliller kapsamında şüphelilerin BÇG içindeki konumuna göre sorular değişti.

BÇG’Yİ NİYE KURDUNUZ?

28 Şubat postmodern darbesine yönelik soruşturmanın ilk somut adımı Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir imzalı Batı Çalışma Grubu (BÇG) yönelik atıldı. Soruşturmayı yürüten Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılarından Mustafa Bilgili ve Kemal Çetin’in talimatıyla gözaltına alınan 28 Şubat postmodern darbesinin şüphelilerine konumlarına göre sorular yöneltildi. Üst rütbeli subaylara, “BÇG’yi hangi amaçla kurdunuz” sorusu yöneltilirken, daha alt rütbedeki subaylara “BÇG’de görev aldınız mı? Aldıysanız hangi biriminde görev aldınız? BÇG’yi kurmak için emir aldınız mı” soruları yöneltildi. Şüphelilerin bazı sorulara cevap vermemeyi tercih ettiği öğrenildi.

FAALİYETE KATILDINIZ MI?

Ankara Emniyeti’nde ifadeleri alınan 28 Şubat’ın şüphelilerine BÇG’nin meşruiyeti ve faaliyetlerine ilişkin sorular da yöneltildi. BÇG’nin kurulmasının üst komutanlığın bilgisi dahilinde olup olmadığı, üst komutanlığın emriyle kurulup kurulmadığı sorusu yöneltildi. BÇG’nin birçok alt yapılanmasına dikkat çeken terörlemücadele ekipleri şüphelilere hangi birimlerde BÇG’nin faaliyetlerine iştirak ettiklerini de masaya yatırdı. Çevik Bir imzalı BÇG yapılanmasındaki görev tanımlamaları ve yetkiler irdelenirken polise albay ve alt rütbedeki emekli askerlerin emirleri yerine getirdikleri cevabını verdikleri öğrenildi.

Batı Çalışma Grubu adı altında yapılan faaliyetlerin önemli bir kısmı fişlemelerden meydana geliyordu. Doktor, öğretmen, kaymakam, vali, asker, polis, subay, öğrenci, işadamı, esnaf, işçi, sendikacı, kapıcı, seyyar satıcı gibi toplumun her kesiminden 6 milyonu aşkın insanın fişlendiği Genelkurmay’daki bilgi fişleri şüphelilere soruldu. Genelkurmay bilgi fişlerininne amaçla oluşturulduğu ve hangi kriterlerin esas alındığına ilişkin soruya şüphelilerin çelişkili cevaplar verdiği öğrenildi. Bazı şüpheli subayların emir komuta içerisinde yaptıklarını söyledikleri belirtildi. Şüphelilerin ifade alınma işlemi esnasında susma hakkını kullandığına dair iddialar ise savcılık kaynakları tarafından doğrulanmadı. Dün akşam saatlerine kadar alınan ifadelerde susma hakkını kullanarak sorulara cevap vermeyi reddeden olmadı. Sorulardan bazılarına cevap verilmediği belirtildi.Öte yandan, gözaltı kararı olmasına rağmen yurtdışında oldukları belirtilen 2 kişiye henüz ulaşılamazken, bu iki isim ile ilgili yakalama kararı çıkartılmadı.

ÇETE DEĞİL DARBE SORUSU

Emniyette ifadesi alınan 28 Şubat postmodern darbesinin şüphelilerine Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 312. maddesi ile ilgili sorular soruldu. Hükümete karşı suçların düzenlendiği CMK 312’ye göre, “Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs eden kimseye ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilir. Bu suçun işlenmesi sırasında başka suçların işlenmesi halinde, ayrıca bu suçlardan dolayı ilgili hükümlere göre cezaya hükmolunur” maddesi kapsamında suçlamalar yöneltildi. Şüphelilerinhiçbirine emniyet sorgusunda “çete” ile ilgili sorular yöneltilmedi.

EMİRLERİ UYGULADIK

28 Şubat soruşturması kapsamında gözaltına alınan emekli Albay Aydın Karaşahin’in emniyet ifadesinde, “Biz yukarıdan gelen emirleri uyguladık.Ordu içindeki hiyerarşiye bağlı kaldık” dediği öğrenildi. 28 Şubat döneminde görevinin irticai faaliyetlere ilişkin haberleri derleyerek üstlerine iletmek olduğunu savunan Karaşahin’in komutanlarının görevlendirmesiyle birkaç toplantıya katıldığını söylediği ifade edildi. Karaşahin’in avukatı Ahmet Gündel ise müvekkilinin sorgusunun ardından serbest bırakılması gerektiğini söyledi. Gündel, “Kendi ismiyle ilgili kendi imzasını taşıyan bir konuyla ilgili bir suçlama değil. Yaptığı faaliyet suç teşkil eden bir olay da değil. Yani görevlendirme. Otarihte birkaç toplantı ve birkaç televizyonun, gazetenin izlenmesi, irticai faaliyetlerin taranması şeklinde” dedi.

Emir verilirse bilgi sahibi olunur

Emekli Albay Salih Eryiğit’e emniyetteki sorgulamasında BÇG’nin faaliyetleri soruldu. BÇG ile ilgili 10 soru yöneltilen Eryiğit, BÇG’de faaliyeti olmadığını söyledi. 28 Şubat sürecinde kişi ve kurumlar hakkında yapılan istihbarat toplama faaliyetleri sorulan Eryiğit’e fişleme belgeleri tek tek gösterilerek bunlara cevap vermesi istendi. BÇG kapsamında yazışmaların gizli ve kişiye özel ibareli olduğunu belirten Eryiğit, kendisine emir gelmediği müddetçe bu yazışmaların içeriğinden haberdar olamayacağını aktardı. Eryiğit “Askeriyede üstte olanlardan alt kademelerin bilgisi olmaz. Emir verilirse, bilgi sahibi olunur. Bana verilmiş bir emir bulunmuyor” dedi.

GİDİN BAŞIMDAN SOYTARILAR

Genelkurmay Genel Sekreteri emekli Tümgeneral Erol Özkasnak, 28 Şubat operasyonları kapsamında evinin önünde bekleyen gazetecilere hakaret etti. Sabah saatlerinde şahsi aracıyla evinden ayrılan Özkasnak, “Çekmeyin artık yeter. Siz soytarısınız, bu gazetecilik değil soytarılık. Çıkın gidin başımdan yeter dün (perşembe) çektiniz işte soytarılar sizi” dedi. Özkasnak, daha sonra arabasıyla evinden ayrıldı.
 

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 18:47

İLGİLİ HABERLER