Spor
  • 11.2.2011 11:25

G.SARAY İLE TÜRK TELEKOM ARASINDA İPLER KOPTU

Tarih 6 Ağustos 2008. Türk Telekom borsaya bir açıklama yapıyor. Açıklamada aynen şöyle deniyor: “Şirketimiz ile Galatasaray Sportif AŞ arasında imzalanan sözleşmeler çerçevesinde 2009/2010 sezonundan itibaren 5 sezon boyunca Galatasaray Profesyonel Futbol Takımı’nın ana sponsoru Türk Telekom olacaktır. Ayrıca söz konusu sözleşmeler çerçevesinde Galatasaray Spor Kulübü’nün inşaatı devam eden stadyumunun isim hakkının da 10 yıl süreyle sahibi olmuştur. Böylelikle söz konusu stad bundan böyle Türk Telekom Stadyumu olarak anılacaktır. Sözleşmenin gizlilik maddeleri gereği mali hükümler ile ilgili bir açıklama yapılmayacaktır.”
Tam 2.5 sene önce yapılan bu açıklama o günlerde çok fazla kişinin dikkatini çekmedi, kamuoyunda tartışılmadı. Ama ne zamanki Galatasaray’ın yeni stadyumunun açılış davetiyeleri “üyelere” gitti, camia “isim” konusunu tartışmaya başladı. Açılış davetiyelerinde Başkan Adnan Polat’ın imzasıyla seyirciler “Türk Telekom Arena”ya davet edildiler. Buna ilk itiraz eden İnan Kıraç oldu. “Ali Sami Yen’in adının anılmadığı bir davetiye ve stadın kabul edilemeyeceğini” söyledi. Arkasından Başkan Polat “yanlışlık yapıldığını” belirtti.

İpleri koparan nokta
Gerek açılış günü gerek sonrasında sadece “skorboard”da Ali Sami Yen Spor Kompleksi yazıyordu. Bu konuda yönetimde tartışılmaya başlandı. Ancak Galatasaray açısından ipleri koparan nokta Eskişehir maçında oradan da Ali Sami Yen’in adının çıkartılması oldu. Başkan Polat buna isyan etti ve “Türk Telekom’un anlayışsızlığı beni üzdü. Bir daha bu ismi ağzıma almayacağım” dedi. Telekom’un buna cevabı gecikmedi: Bu anlaşmaya bizimle birlikte imza atan ortaklarımızdan sözleşmede anılan şartlara aykırı sözler duymak bizi üzmüştür.”

‘5 milyon dolar aldık, her yıl 6.5 milyon dolar alacaktık’Karşılıklı açıklamaların arkasından Galatasaray yönetiminde “söz sahibi isimlerle” konuştum. Onların verdiği bilgiyi aktarıyorum: “Türk Telekom ile günlerdir müzakere ediyoruz. Ne yazık ki ilerleme kaydedemedik. Göreceksiniz kısa sürede Ali Sami Yen’in adının orada daha büyük gözükeceği bir çalışmayı sonlandıracağız. Bu arada Türk Telekom’un stadın her yanına yazdırdığı isimleri de küçülteceğiz. Arabayla geçerken Galatasaray’ın amblemi küçücük duruyor, gözükmüyor.
Bu kadar baskın olunur mu?”
Bu noktada yöneticiye sponsorluk anlaşmasını soruyorum: Nasıl bir anlaşma, özellikle maddi boyutu nedir? Şöyle yanıtlıyor: “Bakın kulüp 5 milyon dolar parayı peşin aldı. Her yıl da 6.5 milyon dolar para alacaktık. Ancak gerekirse bundan da vazgeçilir. Size bir şey anlatayım. Son Eskişehir maçında Ali Sami Yen isminin skorboard’dan bile çıkartılacağından yönetim olarak çoğumuzun haberi yoktu biliyor musunuz? Bunu bu takıma nasıl yaparlar?”

İsim nasıl çıktı?
Konuştuğum iki yönetici bu noktada, aynı kadroda bulundukları başka bir yönetici ile kulübün profesyonel ekibinden bir kişiyi işaret ederek sadece bu iki kişinin bilgisi dahilinde ismin çıkartıldığını anlatıyor. Ancak bu iki isimle konuşup teyit edemediğim için burada kullanmayacağım. Fakat edindiğim izlenim önümüzdeki günlerde bu kişilerle farklı bir mücadeleye girileceği.
Son bir not. Galatasaray’ın stadı devir alma sözleşmesi. Henüz imzalanmayan bu sözleşmede “Ali Sami Yen” ismi garanti altına alınmış. Yönetim “önce gelenek” kararlılığını imza bekleyen bu sözleşmeye koymuş. Bilgi veren yönetici “camia duygusal bir tepki içinde” diye sözünü bitiriyor. Bu noktada ister istemez aklıma birkaç soru geliyor. Birincisi Galatasaray yönetimi ile ilgili: Sponsorluk sözleşmesi duyguları kaldırır mı? İmza atmadan niye dikkat edilmedi?
Diğer sorum Türk Telekom’a. Stadın hemen her yerinde zaten adınız vardı. Ali Sami Yen ismini skorboard’dan bile kaldırmanın camiayı üzeceği, tepki çekeceği hiç mi hesaplanmadı?

TT: Ortada stat yokken imza attık
Türk Telekom’un açıklaması şöyle: Türk Telekom sporun en büyük taraftarı olarak farklı spor dallarında kulüpleri desteklemekte, sponsorluklar ve altyapı yatırımları ile sporun birçok alanında tüm taraftarlar için değer yaratma hedefi ile faaliyetlerini sürdürmektedir. Bu çerçevede Türkiye spor tarihinde bir ilke imza atılmış, Galatasaray’dan gelen teklif kabul edilerek Seyrantepe’deki yeni stadın isim hakkı sponsorluğu anlaşması kapsamında stadyumun oynanacak ilk resmi maçtan itibaren, 10 futbol sezonu boyunca “Türk Telekom Arena” olarak anılmasında anlaşılmıştır.
Bu anlaşmaya bizimle birlikte imza atan ortaklarımızdan sözleşmede anlaşılan şartlara aykırı sözler duymak bizleri son derece üzmüştür. Sadece Galatasaray camiasının değil Türk spor camiasının tamamının saygı ve sevgiyle andığı rahmetli Ali Sami Yen’e ve onun ismine Türk Telekom’un bir itirazının olması mümkün değildir.
Türkiye’nin 81 ilinde faaliyet gösteren, grup şirketleri ile birlikte 34 binden fazla çalışanı ve Türkiye’nin en değerli markası olan Türk Telekom, henüz boş bir arazi konumundayken ve inşaatı bile başlamamışken bu stadyumun isim hakkı sözleşmesine imza atmıştır. Yaşananlar bu sözleşmenin şartlarının yerine getirilmesi için atılan adımlardan ve sözleşmeden kaynaklanan hakların korunması için yapılan çalışmalardan ibarettir. Karşılıklı iyi niyet ve güven çerçevesinde bir uzlaşmaya varılacağına inancımız tamdır. Türk Telekom, Türk sporuna gelecekte de destek vermeye, bu alanda üstlendiği sorumlulukları en iyi şekilde yerine getirmeye devam edecektir. 
MİLLİYET

Güncellenme Tarihi : 23.3.2016 21:31

İLGİLİ HABERLER