Dünya
  • 1.4.2006 00:14

GUARDİAN : ABD İRAN'I KARIŞTIRMAK İÇİN KARŞI PKK'YI KULLANACAK

İran'daki etnik huzursuzlukların Amerika Birleşik Devletleri'nin İran politikaları için bir fırsat olduğu ifade edildi.
İngiliz Guardian gazetesi, İran'daki çok sayıda etnik ve dini azınlık arasında huzursuzlukların arttığını belirtti.

Amerika'nın çıkarına olduğunu ifade ettiği bu huzursuzlukların ABD için bir fırsat olduğunu ileri süren gazete, İran güçleri ile PKK'ya bağlı grupların çatışmalara girdiğini aktardı.

"AMERİKA İÇİN YENİ BİR İMKÂN"
Haberde, bu huzursuzlukların sert çıkışları ile tanınan İran'ın İslamcı Devlet Başkanı Mahmut Ahmedinecad yönetimini istikrarsızlaştırma ve mümkünse devirme için ABD'ye yeni imkânlar sağladığı dile getirildi.


İran'daki Kürt kaynakların, Ahmedinecad'ın yönetime geldiği günden bu yana daha da hassaslaştığının altını çizdiği aktarılan haberde, İran'da Kürt kaynaklarına göre 6 milyon Kürt bulunduğu ve çoğunluğunun Türkiye ile Irak sınırlarına yakın yerlerde yaşadığı belirtildi.

"PKK'YA BAĞLI GRUPLAR ÇATIŞMAYI SÜRDÜRÜYOR"
Ülkedeki Kürtler'in İran güvenlik güçleri ile seçimlerden bu yana dönem dönem çatışmalara girdiğini hatırlatan Guardian, bu hafta yaşanan çatışmalarda da 10 İran Devrim Muhafızı'nın öldüğünü aktardı.


Haberde, Kürdistan Halkın Demokrasi Partisi gibi grupların şiddet eylemlerine karşı duruşuna rağmen PKK'ya bağlı Kürdistan Özgür Yaşam Partisi'nin şiddet eylemlerini sürdürdüğü kaydedildi.


Haberde, İran'da Kürtler'le yaşanan çatışmalarda 120'den fazla güvenlik görevlisinin öldüğü ifade edildi.

"REJİM DEĞİŞİKLİĞİ TABANDAN GELMELİ"
Gazetenin "Bir Kürt ve Türk toplum örgütü" olarak nitelendirdiği Halkevi adına konuşan İbrahim Doğuş da Kürt liderlerin, insan hakları ihlallerine karşı uluslararası destek beklediklerini söyledi.


Doğuş, İran'da muhtemel bir rejim değişikliği konusunda da değişikliğin dışarıdan empoze edilmemesi ve tabandan gelmesi gerektiğini söyledi.

"TÜRKMENLER DE RAHATSIZ"
Haberde, İran'ın Kuzey doğusunda bulunan 2 ilâ 3 milyon kadar Türkmen'in de rahatsız olduğu belirtildi. Gazete, Institute for War and Peace Reporting'den Muhammed Tahir'e göre Türkmenler'in, Farsça'nın, giyim tarzlarının kendilerine empoze edilmesinden, şikâyetçi olduğunu aktardı.


Haberde, dine dayalı Şii bir ülkede Sünnî Müslümanların kendilerini dezavantajlı hissettiği ifade edildi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 09:36

İLGİLİ HABERLER