Bilim
  • 7.5.2013 13:43

Güney Kore’den 3 Türk kadın buluşçuya ödül

Ayşem Feyza Özbir’in "Otomatik olarak müzik nota sayfası değiştiren elektronik ekran sistemi" buluşu, 6. Kore Uluslararası Kadın Buluşçular Fuarı’nın en değerli ikinci ödülü olan "2013 KIWIE (Kore Uluslararası Kadın Buluşçular Sergi) Ödülü"nü almaya hak kazandı. Dürdane Danacı’nın "Dikiş makinesiyle resim/endüstriyel tabela yapma yöntemi" buluşu kendi dalında Altın, Kamile Nazan Turhan’ın "Sıkılabilen poşet çay" buluşu ise Bronz Madalya ile ödüllendirildi. Fuarın ikinci günü Türk Patent Enstitüsü standını ziyaret eden Türkiye’nin Kore Büyükelçisi Mustafa Naci Sarıbaş ise, Türk buluşçulara destek vererek, başarılarından dolayı kutladı.
Kadın buluşçuların buluşlarının tanıtılması, bilgi ve tecrübelerin paylaşılması, uygun iş fırsatlarının yaratılması, ekonomik faaliyetlerin fikri mülkiyet hakları ile güvence altına alınarak geliştirilmesi ve kadın buluşçuların desteklerle teşvik edilmesi amacıyla, Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı (WIPO) desteği ile düzenlenen fuara, 30 ülkeden yaklaşık 500 kadın buluşçu katılım sağladı.

"OTOMATİK OLARAK MÜZİK NOTA SAYFASI DEĞİŞTİREN ELEKTRONİK EKRAN SİSTEMİ" BULUŞU
Ayşem Feyza Özbir’in, "Otomatik olarak müzik nota sayfası değiştiren elektronik ekran sistemi" buluşu ile müzisyenlerin büyük beğenisini topladı.
Müzikle uğraşan, özellikle bir müzik aleti çalan tüm sanatçıların, gerek bireysel ve toplu olarak verdikleri konserler sırasında gerekse verecekleri konser için yaptıkları hazırlık çalışmalarında, icra edilen müzik eseri nota sayfalarının gerekli yerlerde değiştirilmesinin işlemi sürekli sorun olduğunu fark eden Özbir, buluşunu şöyle anlattı: "İcracı çaldığı müzik aleti sebebiyle her iki elini birden kullandığından, nota sayfalarının elle icracı tarafından kolayca değiştirilmesine fırsat yoktur. Bu çalışma, icracının, ayak, diz, dirsek, vs gibi icra sırasında kullanmadığı herhangi bir uzvunu kullanarak etkilediği kablolu ya da kablosuz kumanda ünitesiyle, bir ekranda görüntülenmiş nota sayfalarının, ileri ya da geriye doğru değiştirilmesini gerçekleştiren ve müzik icracılarına büyük bir rahatlık sağlayan, ekran, elektronik ünite ve taşıyıcı özel nota sehpasından oluşan bir sistemdir."

"SIKILABİLEN POŞET ÇAY"
Kamile Nazan Turhan’ın, "Sıkılabilen poşet çay" ise çevrecilerin beğenisini kazandı. Süzen poşet çaylar, çay suyuna konulduğunda poşet içirişine çay suyunu almakta ve bunun sonucu olarak çay suyunun kaybına sebep olduğunu belirten Turhan, "Çay poşeti kullandıktan sonra bardak içerisinden çıkarıldığında etrafa çay suları damlamaktadır. Tüketici bu sorunu gidermek için çay poşetini kaşık yardımıyla sıkmaya çalışmakta ya da damlamasını engellemek için çeşitli yollar aramaktadır. Kaşık yardımıyla sıkarken ellerin yanması, bu yöntemin hijyenik olmaması gibi sorunlarla karşılaşılmaktadır. Sıkılabilen poşet çay sayesinde, süzen poşet çayların kullanıldıktan sonra içerisine aldığı çay suyunu basit bir mekanizma ile bırakması sağlanmaktadır" dedi.
Buluş, gövde üzerinde bulunan deliklerden geçen sıkıştırma ipleri ile poşet çayın sıkılması prensibine dayanıyor. Bu tasarımla ürüne kullanım kolaylığı getirilmekte, hijyen sağlanmakta ve çay suyu kaybı önleniyor.

"DİKİŞİ MAKİNESİYLE RESİM/ENDÜSTRİYEL TABELA YAPMA YÖNTEMİ"
Dürdane Danacı’nın "Dikiş makinesiyle resim/endüstriyel tabela yapma yöntemi" ise halkla ilişkiler ve reklamcılık sektörüyle uğraşanların ilgisini çekti. Önerilen yöntem, dekoratif amaçlı tabloların üretiminde ressamın fırçasının yerine makine iğnesinin, kullanılan boyaların yerine renkli ipliklerin ve tuvalin yerine de kumaşın ikame edilmesinden ibaret olan buluş aynı zamanda, klasik resim yapma yöntemleriyle üretilen resimlerde fiziksel ve çevresel etkiler sonucunda zamanla meydana gelen bozulmaların önlenmesini sağlıyor.
(İHA)

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:34

İLGİLİ HABERLER