Dünya
  • 14.10.2006 00:19

GÜVENLİK KONSEYİ, KUZEY KORE'Yİ GÖRÜŞECEK

BM Güvenlik Konseyi'nin bugün, nükleer silah denemesi yaptığını açıklayan Kuzey Kore'yle ilgili olarak toplanıp bir karar tasarısı üzerinde oylama yapması bekleniyor.

Konseyin dönem başkanı Japonya'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Kenzo Oşima, dünkü Konsey toplantısından sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, cumartesi günü Kuzey Kore ile ilgili olarak resmi bir toplantı yapılacağını ve gündemdeki karar tasarısının oylanmasının beklendiğini söyledi.
 
Japonya'nın Kuzey Kore yönetimine karşı yaptırım uygulamaya karar verdiğini hatırlatan Oşima, Güvenlik Konseyi'nin alacağı karara ek olarak Japon hükümetinin de bu önlemleri almasını önemli gördüklerini kaydetti.
 
Konseyin alacağı kararın ‘güçlü, etkili ve Kuzey Kore hükümetine açık bir mesaj vermesi gerektiğini’ belirten Oşima, Konseyin bu kararı kabul etmesini umduklarını ifade etti.
 
Taslakta değişiklikler olabilir
 
ABD'nin BM Daimi Temsilcisi John Bolton ise yaptığı açıklamada, hazırladıkları taslak metinde, bazı değişikliklerin olabileceğini söyledi.
 
Konseyin bugün karar alması durumunda Kuzey Kore'nin nükleer silah denemesine beş gün içinde cevap verilmiş olacağına dikkat çeken Bolton, kararın kabul edilmesi halinde Kuzey Kore’den deniz, hava ve kara yoluyla gelen kargolarda denetim yapılabilmesinin söz konusu olabileceğini kaydetti.
 
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandır Alekseyev ise, Kuzey Kore'nin nükleer programına ilişkin altılı görüşmelere dönmeye hazır olduğunu açıkladı.
 
Nükleer silah denemesinin ardından Kuzey Kore'yi ziyaret eden ilk Rus yetkili olan Alekseyev'in, Pyonyang'daki temasları sırasında, Kuzey Kore'nin altılı görüşmelerdeki başmüzakerecisi Kim Kye-gwan ile bir araya geldiği belirtiliyor.
 
Kuzey Kore'nin nükleer programı için düzenlenen, Kuzey ve Güney Kore'nin yanı sıra Rusya, ABD, Çin ve Japonya'nın katıldığı altılı görüşmeler yaklaşık bir yıldır askıya alınmış durumda.
 
Rusya ve Çin 'aşırı yaptırımlara' karşı
 
Rusya ve Çin'in, bu hafta başında nükleer silah denemesi yaptığını açıklayan Kuzey Kore'ye ‘aşırı yaptırımlar’ uygulanmasına karşı oldukları bildirildi.
 
Rus Interfax ajansının haberine göre, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Çinli bir yetkiliyle görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Moskova ve Çin'in, Pyonyang'ın kışkırtıcı meydan okuyuşunun kınanması gerektiği konusunda fikir birliğinde olduklarını söyledi.
 
Lavrov, buna karşın, yine Çin'le Kuzey Kore'ye verilecek yanıtta ‘aşırı yaptırımları uygulamayan, duygusal olmayan, dengeli bir yaklaşım’ gerektiği konusunda ortak tavıra sahip olduklarını kaydetti.
 
9 ekimde deneme yaptığını duyurdu
 
Kuzey Kore, 9 ekimde tarihinde ilk kez nükleer silah denemesi yaptığını açıkladı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi olağanüstü toplanarak, Kuzey Kore'yi kınadı.
 
Kuzey Kore'nin nükleer silah denemesi yaptığını ilan etmesinden sonra bu açıklama uluslararası tepkilere yol açarken, belirlenen sarsıcı patlamanın nükleer deneme olup olmadığı doğrulanmadı.
 
Kuzey Kore geçtiğimiz hafta, olası bir ABD işgaline karşı caydırıcılığın bir parçası olarak nükleer deneme yapacağını duyurmuştu.
 
Kuzey Kore'nin yarım düzine kadar nükleer silah üretmesine yetecek radyoaktif maddeye sahip olduğu tahmin ediliyor. Denemenin, bölgede büyük bir silahlanma yarışına yol açmasından korkuluyor.

/CNN Türk

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 02:28

İLGİLİ HABERLER