Sevgi İyi Bir Aile Olmaya Yetmiyor: Doğru Eş Seçimi ve İletişim İçin Yeni Eğitim Programı
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, ailenin korunması ve güçlendirilmesi amacıyla evlilik öncesinden başlayarak evliliğin ilk yıllarını da kapsayan yeni bir eğitim programı hazırlıyor. Türkiye'nin azalan doğurganlık hızı ve demografik değişimlerine karşı yürütülen "Aile ve Nüfus On Yılı" çalışmaları kapsamında hayata geçirilecek program; sağlıklı eş seçimi, doğru iletişim, empati, öfke kontrolü ve problem çözme becerilerine odaklanacak.
Bakanlığın 2026 yılı verilerine göre, Aile Eğitim Programı (AEP) kapsamında yılın ilk yarısında 1,1 milyon kişiye ulaşıldı; Evlilik Öncesi Eğitim Programı'ndan ise 339 bin kişi yararlandı.
Eş Seçerken Hangi Kriterlere Bakılmalı?
Eş seçiminde yalnızca romantik duyguların yeterli olmadığını vurgulayan İstanbul Aile Danışmanları Derneği Başkanı Uzman Psikolog Sibel Cesur Akyunak, "Eş seçerken sadece 'Beni seviyor mu?' diye değil, 'Bu insanla bir hayat kurabilir miyim?' diye bakmalıyız" değerlendirmesinde bulundu.
Evliliğin finans, aile ilişkileri, kriz yönetimi ve ebeveynlik gibi tüm hayat gerçeklerini paylaşmak olduğunu belirten Akyunak, doğru eş seçiminde öne çıkan 10 temel kriteri şu şekilde sıraladı:
Karakter ve Dürüstlük
Güvenilirlik
Duygusal Olgunluk
Sorumluluk Alma
Öfke ve Çatışma Yönetimi
İletişim Becerisi
Değerler ve Yaşam Hedefleri
Aile Sınırları
Para ve Ekonomik Tutum
Çocuk, Ebeveynlik ve Gelecek Beklentileri
"Çatışma Anındaki Davranışlara Dikkat Edilmeli"
Bir insanın gerçek karakterinin anlaşmazlık anlarında ortaya çıktığını belirten Akyunak, çiftlerin partnerlerini sadece aşık oldukları dönemde değil; öfkelendiklerinde, eleştirildiklerinde ve istekleri gerçekleşmediğinde nasıl tepki verdiklerini gözlemlemeleri gerektiğini ifade etti.
Özgür İrade Vurgusu
TÜİK verilerine değinen Akyunak, ilk evliliklerin önemli bir kısmının aile tanıştırmasıyla gerçekleştiğini hatırlatarak; asıl belirleyici unsurun evliliğin yöntemi değil, bireyin kendi özgür iradesiyle karar vermesi ve eşini gerçekten tanıması olduğunun altını çizdi.




