15 Afrika ülkesi güçlerini birleştiriyor

••2 dk okuma
15 Afrika ülkesi güçlerini birleştiriyor

Hızlı Özet

“Ülkemiz, Abuja Büyükelçiliğimiz kanalıyla Mayıs 2005’ten bu yana Örgüt’e gözlemci statüsünde akreditedir.”






Fransa sonrası Afrika'da yeni dönem... 15 ülke güçlerini birleştiriyor



Fransa'nın 2014'ten bu yana devam ettirdiği Barkhane Operasyonu'nu sonlandırıp gücünün çoğunu çekmesinin ardından ECOWAS üyesi 15 ülke bölgesel güç oluşturma konusunda anlaştı.



Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) liderleri, bölgede isyancılara karşı ve darbe durumunda müdahale edecek bölgesel güç oluşturacak.



ECOWAS Member States | West African Health Organization



ECOWAS Komisyon Başkanı Omar Alieu Touray, Nijerya'nın başkenti Abuja'da düzenlenen 62'nci ECOWAS Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı'nın ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.



Touray, ECOWAS liderlerinin bölgelerinde kendi güvenliğini sağlamak için harekete geçme kararı aldığını belirtti.



Liderlerin bölgede isyancılara karşı ve darbe durumunda müdahale edecek bölgesel güç oluşturma konusunda anlaştığı bilgisini paylaşan Touray, "İster güvenlik ister terör alanında olsun, ihtiyaç halinde müdahale edecek ve üye ülkelerde anayasal düzeni yeniden tesis edecek bölgesel güç oluşturmaya kararlıyız." dedi.



Touray, gücün oluşturulmasına ilişkin ayrıntılı bilgi vermezken, bölgenin savunma şeflerinin nasıl çalışacağını belirlemek üzere Ocak 2023'te toplanacaklarını ifade etti.



Batı Afrika ülkeleri, son zamanlarda güvenlik sorunlarıyla boğuşurken, Mali, Gine ve Burkina Faso son 2 yılda askeri darbelerle sarsıldı.



Bölgelerdeki isyancılara karşı mücadele eden ulusal ordular, Birleşmiş Milletler (BM), Fransa ve Rusya gibi dış aktörlerle işbirliği yapıyor.



BATI AFRİKA DEVLETLERİ EKONOMİK TOPLULUĞU (ECOWAS) ÜLKELERİ



Benin, Burkina Faso, Fildişi Sahili, Gambiya, Gana, Gine, Gine Bissau, Liberya, Mali, Nijer, Nijerya, Senegal, Sierra Leone, Togo, Yeşil Burun Adaları (Cape Verde)



Türkiye’nin Üyelik Durumu



Ülkemiz, Abuja Büyükelçiliğimiz kanalıyla Mayıs 2005’ten bu yana Örgüt’e gözlemci statüsünde akreditedir.



ECOWAS'IN TARİHİ



Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS), Afrika kıtasının batısında yer alan 15 devlet tarafından, 28 Mayıs 1975 tarihinde Nijerya’nın Lagos şehrinde kurulmuştur. Daha sonra Yeşil Burun Adaları 1996’da üye olurken, Moritanya 2000 yılında üyelikten ayrılmıştır. Örgüt’ün hâlihazırda 15 üyesi bulunmaktadır.




Bu haber 1163 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Netanyahu :  İngiliz hükümeti haydut bir devlet
Dünya

Netanyahu : İngiliz hükümeti haydut bir devlet

Netanyahu İsrail istihbaratının İngiliz hava üssüne yönelik son terör planının engellenmesine yardımcı olduğunu söyledi ve yerleşim yerlerine yönelik ticaret yasağını ve Filistin devletinin tanınmasını 'İslamcı güçlere taviz verme' olarak eleştirdi.

Habervitrini14820 Görüntüleme
Tayland, İsrailli iş adamının vatandaşlığını vatandaşlığa kabulünden altı yıl sonra iptal etti.
Dünya

Tayland, İsrailli iş adamının vatandaşlığını vatandaşlığa kabulünden altı yıl sonra iptal etti.

Tayland yetkilileri, İsrail doğumlu Ariel Blushstein'ın vatandaşlığını, vatandaşlığa geçtikten sonra İsrail pasaportu kullanması ve Uruguay vatandaşlığını açıklamamış olması gerekçesiyle iptal etti.

Habervitrini12269 Görüntüleme
 92 saniyede 17.000 fit alçalan Flydubai uçağı pert olmuş
Dünya

92 saniyede 17.000 fit alçalan Flydubai uçağı pert olmuş

ABD Hava Kuvvetleri ve NASA ile havacılıkla ilgili projelerde çalışmış olan Embry-Riddle Havacılık Üniversitesi aerodinamik uzmanı Tony Farina, "Bunun bir daha kullanılıp kullanılamayacağından emin değilim" dedi.

Habervitrini13292 Görüntüleme
BAE-İsrail uçağını kaçıran Ummanlı pilot hakkında neler biliniyor?
Dünya

BAE-İsrail uçağını kaçıran Ummanlı pilot hakkında neler biliniyor?

İki kaynak ve İsrailli bir yetkiliye göre pilotun kiliği Umman vatandaşı Humam el Humami. Suudi devlet medyası da Humami'nin kimliğini açıkladı. Kaynaklardan biri, Humami'nin BAE'de Ummanlı bir baba ve Suriyeli bir annenin çocuğu olarak dünyaya geldiğini ve hayatının birkaç yılını BAE'de geçirdiğini söyledi.

Habervitrini11701 Görüntüleme