36 Katar Savaş uçağı Türkiye'de konuşlanacak!.. İşte Fransa ve Yunanistan'ı şoka sokan nedeni

2 dk okuma
36 Katar Savaş uçağı Türkiye'de konuşlanacak!.. İşte Fransa ve Yunanistan'ı şoka sokan nedeni

Hızlı Özet

Anlaşmaya göre, Katar askeri uçaklarının tüm faaliyetleri, Genelkurmay makamlarının ön onayına tabii olacak. Bu uçaklar ve Katar askeri personeli, Türkiye sınırları içerisinde savaşa hazırlık için eğitim uçuşu yapabilecek. Bunun için de eğitimin gerçekleştirileceği üssün komutanı ile uçuşlar koordine edilecek.






Katar savaş uçakları Türkiye'de konuşlanacak



Katar’a ait 36 jet ve 250 askeri personelin Türkiye’de bulunmasına onay verildi.



TBMM Dışişleri Komisyonu’nda kabul edilen ikili anlaşma ile Katar’a ait en fazla 36 uçak ve 250 askeri personel, Genelkurmay’ın belirlediği yerlere konuşlandırılabilecek. Katar envanterinde bulunan uçaklar, Türk Hava Sahası’nda uçuş yapabilecek. Havaalanları da Katar uçaklarına açılacak. Bu uçaklara, ayrı bir uçuş numarası tanımlanacak ve yerli uçaklardan ayır edilebilmeleri sağlanacak.



Anlaşmaya göre, Katar askeri uçaklarının tüm faaliyetleri, Genelkurmay makamlarının ön onayına tabii olacak. Bu uçaklar ve Katar askeri personeli, Türkiye sınırları içerisinde savaşa hazırlık için eğitim uçuşu yapabilecek. Bunun için de eğitimin gerçekleştirileceği üssün komutanı ile uçuşlar koordine edilecek.



TALEP KATAR'DAN 



Türkiye ile Katar arasında "Katar Askeri Hava Aracı ve Destek Personelinin, Türkiye Cumhuriyeti Topraklarında Geçici Konuşlanması Konusunda Teknik Düzenlemenin Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi" TBMM Dışişleri Komisyonu'nda kabul edildi. Teklifin görüşmelerinde konuşan Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, 711 Türk firmasının Katar'da 20 milyar dolarlık proje üstlendiğini, askeri işbirliğinde de ilerleme kaydedildiğini vurguladı.



Kıran'ın verdiği bilgilere göre; Katar uçak ve helikopterleri ile personeli ancak Genelkurmay Başkanlığı'nın müsaade ettiği üs ve bölgelerde geçici olarak konuşlanabilecek. Türkiye'de bulunma süresi her iki tarafın onayıyla belirlenecek. Kabul edilecek personel ve hava aracı sayısına Türkiye karar verecek. Hava aracı sayısı 36’dan, personel sayısı 250’den fazla olamayacak. Gönderilen hava araçlarının tüm faaliyetleri Türkiye'nin ön onayına tabi olacak. Anlaşma beş yıl süreyle yürürlükte kalacak.



‘MÜTHİŞ BİR KURMAY ZEKÂ’ 



Milliyet'ten Önder Yılmaz'In haberine göre CHP'li Ünal Çeviköz komisyondaki değerlendirmesinde, anlaşmada müthiş bir kurmay zeka sezdiğini dile getirerek, "Demek ki Katar'ın kullandığı Fransız uçaklarını kendi sahamıza getirip biz onları eğitmeyeceğiz, onlardan eğitim alacağız 'Rafale'ler nasıl kullanılıyor? diye. Yarın öbür gün Fransızlar'dan Yunanistan'ın aldığı 'Rafale'lere karşı nasıl bir mücadele verilebilecek? Bunu öğrenmeye yönelik önemli adım atmış. İşte bu kurmay zekâyı alkışlamak lazım" dedi.



Bakan Yardımcısı Kıran ise anlaşmanın operasyonel kuvvet bulundurmaya yönelik olmadığına vurgu yaparak, "Muharip uçaklar geldiğinde, istihbarata yönelik ekipman da kapalı bulundurulacak" ifadelerini kullandı.



MSB: TÜM FAALİYETLER KONTROLÜMÜZ ALTINDA



Milli Savunma Bakanlığı Hukuk Hizmetleri Genel Müdürü Esat Mahmut Yılmaz da, anlaşmanın kesinlikle kuvvet kullanmayı içeren bir konuşlanma içermediğini, tüm faaliyetlerin bakanlıklarının kontrolü altında olacağını kaydetti.




Bu haber 2752 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Haluk Levent'in Milyonluk Çekleri...O ahbabın millete verdiği çeklerini onun g.... s... ilet.
Gündem

Haluk Levent'in Milyonluk Çekleri...O ahbabın millete verdiği çeklerini onun g.... s... ilet.

2024 yılı sonlarında bankaların MASAK'a yaptığı bir ihbarla başlayan soruşturma, AHBAP derneğindeki mali usulsüzlük iddialarını gündeme getirdi. Soruşturma kapsamında, dernek başkanı Haluk Levent'in şahsi harcamaları için yakın çevresi adına yaklaşık 600 milyon liralık çek düzenlediği tespit edildi.

Habervitrini10842 Görüntüleme
İşte vurulan ABD üsleri! Tahran savunma sistemlerini böyle aşıyor
Gündem

İşte vurulan ABD üsleri! Tahran savunma sistemlerini böyle aşıyor

Uydu görüntüleri ABD üslerindeki hasarı gözler önüne sererken, uzmanlar İran'ın hava savunma sistemlerini aşan gelişmiş füze ve İHA taktiklerinin Washington için ciddi bir meydan okumaya dönüştüğünü belirtiyor.

Habervitrini11039 Görüntüleme
Önde gelen Haredi hahamı : Netanyahu dindarları askere alıp onlara cinayet işletiyor
Gündem

Önde gelen Haredi hahamı : Netanyahu dindarları askere alıp onlara cinayet işletiyor

Degel HaTorah'ın ruhani lideri, dindar askerlerin yasak olmasına rağmen cinayet işlediğini söyledi; Netanyahu nadir görülen bir eleştiri yöneltti.

Habervitrini12392 Görüntüleme
Trump kılpayı kurtardı  Husiler de Çatışmaya Dahil Oldu Suudileri vurdu
Gündem

Trump kılpayı kurtardı Husiler de Çatışmaya Dahil Oldu Suudileri vurdu

İran Devrim Muhafızları ve ABD ordusu arasındaki karşılıklı saldırılar devam ederken, Yemen'deki Husiler Kızıldeniz'de bir Suudi gemisini hedef alarak çatışmaya katıldı. ABD Temsilciler Meclisi'nin 1,15 trilyon dolarlık savunma bütçesini onayladığı ve İran'ın Ürdün'deki ABD hedeflerini vurduğunu duyurduğu bildirildi.

Habervitrini12704 Görüntüleme