60 yaş üstüne yeşil pasaport talebi: İşte TBMM'ye gelen dilekçeler

••2 dk okuma
60 yaş üstüne yeşil pasaport talebi: İşte TBMM'ye gelen dilekçeler

Hızlı Özet

“Vatandaşlar tarafından Meclis'e gönderilen birbirinden ilginç dilekçeler dikkat çekti. '60 yaş üstüne yeşil pasaport verilmesine' dair talep başta olmak üzere dilekçelerde birçok düzenleme isteği yer aldı. TBMM'ye günlük ortalama 48 dilekçenin geldiği ve en çok talep gelen illerin İstanbul, Ankara ve İzmir olduğu belirtildi.”

Vatandaşlar tarafından Meclis'e gönderilen birbirinden ilginç dilekçeler dikkat çekti. '60 yaş üstüne yeşil pasaport verilmesine' dair talep başta olmak üzere dilekçelerde birçok düzenleme isteği yer aldı. TBMM'ye günlük ortalama 48 dilekçenin geldiği ve en çok talep gelen illerin İstanbul, Ankara ve İzmir olduğu belirtildi.

Vatandaşların TBMM Dilekçe Komisyonuna ilettiği dilek ve şikayetleri inceleyen TBMM Dilekçe Komisyonunun Eylül Ayı Faaliyet Raporu'ndan derlenen bilgilere göre, komisyona geçen ay 1426 başvuru gerçekleştirildi.

Gelen başvurular arasında kadınlara yönelik sosyal medya zorbalığı yasası çıkarılması, üniversitelerde lisans programlarının 3 yıla düşürülmesi, 60 yaş ve üzeri vatandaşlara yeşil pasaport hakkının verilmesi ve tüm belediyelerin "Belediye Genel Müdürlüğü" şeklinde bir kuruma bağlanması gibi talepler dikkati çekti.

60 yaş üstüne yeşil pasaport verilsin talebi: TBMM'ye gelen dilekçeler birbirinden ilginçBaşlık Resmi

Dilekçelerden 196'sı kadınlardan gelirken, en çok başvuru, "komisyona yapılan başvuru işlemleri, adalet hizmetleri ile çalışma ve sosyal güvenlik alanlarına" ilişkin konularda yapıldı.

3 BÜYÜKŞEHİR ZİRVEDE

Komisyona günlük ortalama 48 dilekçe gönderilirken, en çok başvuru yapan iller sırasıyla İstanbul, Ankara ve İzmir oldu.

60 yaş üstüne yeşil pasaport verilsin talebi: TBMM'ye gelen dilekçeler birbirinden ilginçBaşlık Resmi

TALEPLER BİRBİRİNDEN İLGİNÇ

Dilekçe Komisyonuna başvuran bir kişi, yoksulluk nafakasının evlilik süresi ve tarafların durumuna göre belirli bir süreyle sınırlandırılması, çocuklara yönelik iştirak nafakasının korunması ve nafaka süresi sonunda ihtiyaç sahibi kişilere devlet tarafından sosyal yardım sağlanması amacıyla yasal düzenleme yapılmasını talep etti.

Bazı vatandaşlar da çeşitli konularda yasal düzenleme yapılması için komisyona dilekçe yazdı. Başvurular arasında, kiralık katil tutarak öldürmeye azmettirenlere üst sınırdan ceza verilmesi ve mağdur yakınlarının maddi ve manevi zararlarından sorumlu tutulması, iş ilanlarında ücret bilgisinin yer almasını zorunlu kılacak yasal düzenleme yapılması, işçilerin yıllık izin sürelerinin 6 hafta şeklinde belirlenmesi ve istifa durumunda da kıdem tazminatı verilmesi şeklinde yasal düzenleme talepleri yer aldı.

Dilekçe Komisyonuna gelen dikkat çeken taleplerden bazıları şöyle:

Tüm kamu kurumlarında Alevi inancına mensup vatandaşların ibadetlerini ve inanç uygulamalarını yerine getirebilecekleri uygun alanların tahsis edilmesi, ders saatleri ve mesai düzenlemelerinde tüm inanç gruplarının özel ibadet zamanlarının göz önünde bulundurulması, kadınlara yönelik sosyal medya zorbalığı yasası çıkarılması, üniversitelerde lisans programlarının 3 yıla düşürülmesi, sağlık alanındaki lisans programlarının ise 6 yıla çıkarılması, 60 yaş ve üzeri vatandaşlara yeşil pasaport hakkının verilmesi, ülke genelindeki tüm belediyelerin 'Belediye Genel Müdürlüğü' şeklinde bir üst kuruma bağlanması, vatandaşların belirli bir imza sayısına ulaşarak TBMM'ye kanun teklifi sunabilmesini (halk teşebbüsü hakkı) sağlayacak düzenlemeler yapılması, Ankara'nın Tekirdağ'a bağlanması, askerlik görevi sırasında psikolojisi bozulan kişiye terhisten sonra maaş bağlanması."

AK Parti Adana Milletvekili Sunay Karamık başkanlığındaki TBMM Dilekçe Komisyonu, vatandaşların ve kurumların sorunlarının çözüme kavuşturulması ve taleplerinin karşılanmasında da aktif rol üstleniyor. Talepleri inceleyen komisyon, TBMM Başkanlık Divanı ve ilgili kurumlarla doğrudan irtibata geçerek, dilekçelerde belirtilen sorunların giderilmesini ve taleplerin karşılanmasını sağlıyor.

Bu haber 14036 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

E-Adisyon Programı Nedir?
Gündem

E-Adisyon Programı Nedir?

E-adisyon programı, yeme-içme işletmelerinde sipariş alma, adisyon oluşturma ve hesap kapatma adımlarını dijital ortamda yöneten yazılımdır. Program; masa planını, sipariş kalemlerini, ek siparişleri ve ödeme bilgilerini tek bir arayüzde toplar. Garsonlar siparişi alırken, kasiyerler hesabı kapatırken ve yöneticiler satış verilerini izlerken aynı sistemden yararlanır.

Habervitrini9763 Görüntüleme
T.C. Kimlik Kartlarında 10 Yıl Doluyor: Yenileme İşlemleri Başlıyor! İşte yenileme ücreti ve başvuru şartları
Gündem

T.C. Kimlik Kartlarında 10 Yıl Doluyor: Yenileme İşlemleri Başlıyor! İşte yenileme ücreti ve başvuru şartları

2017 yılında hayatımıza giren çipli Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartları için ilk 10 yıllık geçerlilik süreci tamamlanıyor. 2 Ocak 2027 itibarıyla süresi dolmaya başlayacak olan kimlik kartlarının yenilenmesi zorunlu hale geliyor.

Habervitrini13451 Görüntüleme
Şok detaylar! Sarıgüllerin kara para sonra rüşvet aklama çarkı ortaya çıktı
Gündem

Şok detaylar! Sarıgüllerin kara para sonra rüşvet aklama çarkı ortaya çıktı

Sarıgül ve ailesinin Şişli Belediye Başkanlığı dönemindeki imar rantlarından elde ettiği milyar dolarlık kayıtdışı parayı Altınbaş Holding, Belek’teki Titanic Hotel ortaklığı, yurt dışındaki AVM ve gayrimenkuller üzerinden sisteme soktuğu iddia edildi. 3 şüpheli tutuklandı.

Habervitrini14569 Görüntüleme
Meteoroloji’den Marmara alarmı: Sabah ve gece saatlerinde etkili olacak
Gündem

Meteoroloji’den Marmara alarmı: Sabah ve gece saatlerinde etkili olacak

Yeni hava durumu raporuna yayınlayan Meteoroloji, 6 ili sağanak yağış için uyardı. Meteoroloji sağanak yağış dışında sis ve pus uyarısı da yaparken Marmara, Ege ve Karadeniz’de sisin sabah ve gece saatlerinde etkili olması bekleniyor. İşte sağanak uyarısı yapılan iller ve son uyarılar…

Habervitrini13402 Görüntüleme