ABD enflasyonu son 40 yılın zirvesinde

••2 dk okuma
ABD enflasyonu son 40 yılın zirvesinde

Hızlı Özet

“Piyasaların merakla beklediği ABD enflasyonu açıklandı. Buna göre; ABD'de yıllık enflasyon Aralık'ta yüzde 7 olarak kaydedildi. Bu rakam ile ABD enflasyonu 1982'den beri en yüksek seviyeye çıkarak son 40 yılın zirvesini gördü.”






Piyasalar merakla bekliyordu! ABD enflasyonu 40 yılın zirvesinde



Piyasaların merakla beklediği ABD enflasyonu açıklandı. Buna göre; ABD'de yıllık enflasyon Aralık'ta yüzde 7 olarak kaydedildi. Bu rakam ile ABD enflasyonu 1982'den beri en yüksek seviyeye çıkarak son 40 yılın zirvesini gördü.



ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), geçen ay aylık yüzde 0,5 artarak beklentilerin üzerine çıkarken, yıllık bazda yüzde 7 ile 40 yılın en yüksek artışını göstermeyi sürdürdü.



ABD Çalışma Bakanlığı, Aralık 2021 dönemine ilişkin TÜFE verisini açıkladı. Buna göre, Amerikalı tüketicilerin yaşam maliyeti, geçen yılın son ayında bir önceki aya kıyasla yüzde 0,5 arttı.



Piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşen TÜFE verisinin, bu dönemde yüzde 0,4 artması öngörülüyordu. TÜFE, geçen yılın kasım ayında ise aylık bazda yüzde 0,8 artmıştı.



Yıllık enflasyon yüzde 7'ye ulaştı



Ülkede TÜFE, geçen ay yıllık bazda ise yüzde 7 artarak piyasa beklentileriyle paralel bir seyir izledi.



Haziran 1982'den bu yana kaydedilen en büyük yükselişi göstermeye devam eden yıllık enflasyon, geçen yıl kasımda yıllık bazda yüzde 6,8 artmıştı.



Söz konusu dönemde barınma ve ikinci el araç fiyatlarındaki artışlar tüketici fiyatlarındaki yükselişte etkili oldu.



İkinci el araç fiyatları bu dönemde aylık yüzde 3,5 artarken, yıllık yüzde 37,3 yükseldi. Aynı dönemde barınma endeksi aylık yüzde 0,4 ve yıllık yüzde 4,1 arttı.

Gıda endeksindeki aylık artış yüzde 0,5 ve yıllık artış yüzde 6,3'ü bulurken, enerji endeksinde aylık yüzde 0,4'lük azalışa karşı yıllık yüzde 29,3'lük artış kaydedildi.



Çekirdek enflasyon beklentilerin üzerinde



Değişken enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek TÜFE ise geçen ay aylık yüzde 0,6 artarak beklentilerin üzerinde bir seyir izledi. Çekirdek enflasyon, yıllık bazda da yüzde 5,5 artarak beklentileri geride bıraktı. Çekirdek TÜFE geçen yılın kasım ayında aylık yüzde 0,5 ve yıllık yüzde 4,9 artmıştı.



Analistler, tüketici fiyatlarının neredeyse 40 yılın en yüksek artışını gösterdiğini, bu durumun ABD Merkez Bankasının (Fed) mart ayında faiz artırımına başlayacağı beklentilerini destekleyebileceğini belirtti.




Bu haber 847 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Netanyahu'nun Erdoğan'a yönelik sözlerine sert tepkiler! "Hadsiz, alçak"
Dünya

Netanyahu'nun Erdoğan'a yönelik sözlerine sert tepkiler! "Hadsiz, alçak"

Netanyahu’nun BM Genel Kurulu’nda Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı hedef alan sözlerine Ankara’dan peş peşe tepki geldi. Bakan Sayın Murat Kurum, "Boş koltuklara hitap edenlerin unuttuğu bir şey var: Propaganda tarihin hafızasını silemez" derken, İletişim Başkanı Burhanettin Duran Netanyahu’nun "hiç olmadığı kadar izole" hale geldiğini söyledi. Ömer Çelik ise "Hadsiz, saldırgan ve hezeyan dolu açıklamalarını en güçlü şekilde lanetliyoruz" açıklamasını yaptı.

Habervitrini13125 Görüntüleme
ABD ve Çin arasında yeni dönem! "Tarihi dönüm noktasına geldik"
Dünya

ABD ve Çin arasında yeni dönem! "Tarihi dönüm noktasına geldik"

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'daki akşam yemeğinde Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'i ağırladı. Trump burada yaptığı açıklamada "İlişkilerimiz hiç bu kadar iyi olmamıştı." ifadelerini kullandı. Şi Cinping ise "Bugün, Çin-ABD ilişkileri açısından bir başka tarihi dönüm noktasına geldik." dedi.

Habervitrini9378 Görüntüleme
Netanyahu ile bir tek o görüştü: Kirli ittifak, New York’ta buluştu
Dünya

Netanyahu ile bir tek o görüştü: Kirli ittifak, New York’ta buluştu

Netanyahu, Yunanistan Başbakanı Miçotakis ile BM zirvesinde görüştü. İsrail'in Gazze ve bölgedeki politikaları nedeniyle uluslararası alanda yoğun tepki gördüğü bir dönemde gerçekleşen görüşmede, 'işbirliğine devam' mesajı verildi.

Habervitrini13831 Görüntüleme
Starbucks'ta kriz! 250 şubesini kapatıyor
Dünya

Starbucks'ta kriz! 250 şubesini kapatıyor

ABD merkezli kahve zinciri Starbucks, Kuzey Amerika’da yaklaşık 250 mağazasını kapatacağını açıkladı. Şirket, kararın müşteri deneyimi ve finansal performans değerlendirmeleri sonucunda alındığını bildirdi.

Habervitrini14335 Görüntüleme