ABD Netanyahu'ya resti çekti

••2 dk okuma
ABD Netanyahu'ya resti çekti

Hızlı Özet

“İsrail'in Gazze'deki katliamlarına destek veren Biden yönetimi, Refah konusunda anlaşmazlık yaşadıkları Netanyahu'ya operasyon konusundaki tavırlarını yineleyerek rest çekti.”

ABD'den Netanyahu'ya rest! ‘Bunu görmek istemiyoruz’

İsrail'in Gazze'deki katliamlarına destek veren Biden yönetimi, Refah konusunda anlaşmazlık yaşadıkları Netanyahu'ya operasyon konusundaki tavırlarını yineleyerek rest çekti.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, telekonferans yoluyla düzenlediği basın brifinginde, Gazze ve bölgedeki son durumu değerlendirdi.

Netanyahu'ya Refah tepkisi

Kirby, Hamas'la Gazze'de ateşkes konusunda bir anlaşma sağlansa da sağlanmasa da Refah'a yönelik kara operasyonuna başlayacaklarını açıklayan İsrail Başbakanı Netanyahu'nun sözlerine tepki gösterdi.

Netanyahu'nun sözlerine ilişkin Kirby, "Refah'ta kapsamlı kara operasyonu görmek istemiyoruz. Oraya sığınmış olan 1,5 milyon insanın güvenlik ve emniyetini göz önünde bulundurmayan bir operasyon görmek istemiyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Kirby, İsrail tarafından kendilerine halen Refah'la ilgili bir askeri plan iletilmediğini de vurgulayarak, ABD'nin bu tür bir güvenilir planlama olmaksızın Refah'a yapılacak kara saldırılarına karşı olduğunu ifade etti.

İsrail Başbakanı Netanyahu, Hamas ile rehine takası mutabakatına varılsa da varılmasa da Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentine kara saldırısı başlatacaklarını açıklamıştı.
ÖNE ÇIKAN VİDEO


Play Video

Ateşkes konusunda güncel teklif masada
Kirby, Gazze'de ateşkes anlaşmasıyla ilgili masaya sunulan güncel teklifin, Hamas tarafından halen değerlendirildiğini ve bu konuda Hamas'ın cevabını beklediklerini aktardı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın da Orta Doğu'da ilgili ülke ve liderlerle ateşkesle ilgili görüşmelerini sürdürdüğünü hatırlatan Kirby, ateşkese bir an önce varılmasını, rehinelerin serbest bırakılmasını ve Gazze'ye yoğun miktarda insani yardımın girmesini umduklarını belirtti.

İsrail'in Refah'a olası kara saldırısı
Gazze'nin güneyinde Mısır sınırında yer alan Refah kenti, İsrail saldırılarından önce yaklaşık 280 bin Filistinliye ev sahipliği yapıyordu. İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana devam eden saldırıları nedeniyle 2,3 milyon nüfusa sahip Gazze Şeridi'nde 1,9 milyon kişi yerinden edildi.

Yerinden edilen Filistinlilerin büyük bölümü, İsrail'in daha önce "güvenli olduğunu" iddia ettiği Refah'a sığındı. Kuzey bölgelerden gelenlerle Refah'ın nüfusu, 4 katından fazla artarak 1,5 milyona ulaştı.

Yeterli konut olmaması nedeniyle Refah'a sığınan Filistinlilerin büyük bir bölümü derme çatma çadırlardan oluşan kamplarda yaşam mücadelesi veriyor.

İsrail ordusu, Refah kentini sık sık hava saldırılarıyla hedef alıyor. İsrail'in Refah kentine kara saldırısı başlatması halinde sivillerin Gazze Şeridi'nde sığınacak bir yerinin kalmayacağından endişe ediliyor.

Uluslararası uyarılara rağmen Refah'a saldırı planını onayladığını defalarca yineleyen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 8 Nisan'da yaptığı açıklamada, saldırı için tarih belirlendiğini belirtmişti.


İsrail devlet televizyonu KAN, İsrail ordusunun, Refah'a kara saldırısını "çok yakında" başlatacağını bildirmişti.

Bu haber 677 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İşte Riyad havaalanı'nın vurulma anı görüntüleri...
Dünya

İşte Riyad havaalanı'nın vurulma anı görüntüleri...

Riyad havaalanına Pazar günü düzenlenen saldırıda bir Pakistan vatandaşı öldü, 11 kişi yaralanmıştı.. o saldırı anında içeride çekilen görüntüler ortaya çıktı

Habervitrini14110 Görüntüleme
Azerbaycan'da başörtüsü yasağının arkasında İran korkusu çıktı
Dünya

Azerbaycan'da başörtüsü yasağının arkasında İran korkusu çıktı

Son olarak sosyal medyada, Azerbaycan'da başörtülü öğrencilerin okullara alınmadığı ve kapıdan çevrilen öğrencilerin gözyaşlarına boğulduğu görüntüler gündeme geldi. Paylaşılan videolarda, başörtüsü nedeniyle okula giremeyen kız öğrencilerin ağladıkları anlar görüldü.

Habervitrini13240 Görüntüleme
Trump, ABD'nin Atina Büyükelçisi Guilfoyle'u görevden almayı değerlendiriyor
Dünya
#Spor#haber#Kültür Sanat

Trump, ABD'nin Atina Büyükelçisi Guilfoyle'u görevden almayı değerlendiriyor

Haberde, Davos'a Yunan inşaat şirketi Aktor Group'un Üst Yöneticisi (CEO) Alexandros Exarchou ile özel jetle gittiğini söyleyen Guilfoyle'un ayrıca, Yunan armatör Nikolas Tsakos ile Paris'e seyahat ettiği ve burada konakladığı lüks otelin masraflarının Tsakos tarafından karşılandığı iddia edildi.

Habervitrini13549 Görüntüleme
İsrail basınındaki "zehirleme" iddiasının arkasından Filistin topraklarını gasbeden İsrailli çıktı
Dünya
#Spor#haber#Kültür Sanat

İsrail basınındaki "zehirleme" iddiasının arkasından Filistin topraklarını gasbeden İsrailli çıktı

Filistin topraklarını gasbeden bir İsraillinin, işgal altındaki Batı Şeria'da Filistinlilere saldırmak ve onlara suç atmak amacıyla İsraillilere ait hayvanları zehirlediği anların görüntüleri ortaya çıktı. | Anadolu Ajansı

Habervitrini12666 Görüntüleme