ABD'nin batı yakasında tarihi kuraklık oranları yaz için tehlike sinyali veriyor

2 dk okuma
ABD'nin batı yakasında tarihi kuraklık oranları yaz için tehlike sinyali veriyor

Hızlı Özet

California, Nevada ve Washington gibi batı eyaletlerinin bazı bölgelerinde geçen hafta 38 dereceyi geçen bunaltıcı sıcaklıkların yaşandığı ifade edilen sayfada, batı yakasındaki eyaletlerin 4'te 3'ünün ülke tarihindeki en şiddetli kuraklık oranlarıyla mücadele ettiği kaydedildi.






ABD'nin batı eyaletlerindeki sıcaklık göstergeleri normalin üzerinde seyrederken, bölgenin yaklaşık 4'te 3'ünün tarihteki en şiddetli kuraklıkla karşı karşıya olduğu bildirildi.



ABD Kuraklık Monitörü'nün internet sayfasında, ülkenin batı yakasında 2021'in ilkbaharındaki kuraklık oranının bir yıl öncesine göre çok daha kötü olduğu, hava koşullarının bu yaz orman yangınları ve su kıtlığı tehdidini artıracağı belirtildi.



California, Nevada ve Washington gibi batı eyaletlerinin bazı bölgelerinde geçen hafta 38 dereceyi geçen bunaltıcı sıcaklıkların yaşandığı ifade edilen sayfada, batı yakasındaki eyaletlerin 4'te 3'ünün ülke tarihindeki en şiddetli kuraklık oranlarıyla mücadele ettiği kaydedildi.



California Valisi'nden 2 milyar dolarlık bütçe çağrısı



Vali Gavin Newsom, 24 Mayıs'ta Sacramento'da California Orman ve Yangından Korunma Dairesi Başkanı ile yaptığı görüşmede, orman yangınları ile mücadele edebilmek için 2 milyar dolarlık rekor bir bütçeye ve yangınlarla mücadele için uçak filosunun genişletilmesine ihtiyaç duyduklarını söyledi.



Amerikan medyasında yer alan haberlerde ise geçen yıl tarihindeki en büyük orman yangınlarına maruz kalan California'da, su rezervlerinin olması gerekenden yüzde 50 daha düşük olduğuna, bu durumun orman yangını mevsiminin en kötü döneminde hidroelektrik santrallerinin kapanmasına yol açabileceğine değinildi.



Araştırmacılar, yükselen sıcaklıkların Güneybatı Amerika'yı on yıllarca sürecek bir "mega kuraklığa" ittiğini ve bu durumun göl ve nehir seviyelerinde, kar ve yeraltı suları mevcudiyetinde düşüşe neden olduğunu vurguladı.



Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesinin (NOAA) son raporunda ise "Hem California hem de Nevada artık yüzde 100 kuraklık içindedir." ifadesine yer verildi.



Raporda, söz konusu bölgede 1343 ilçede yaklaşık 635 bin kilometrekare ekili alanın ve 13 milyondan fazla sığırın kuraklıktan etkilendiği detayı paylaşıldı.



Utah Valisi, halkı yağmur duasına çağırmıştı



Utah Valisi Spencer Cox, 5 Haziran'da eyaletteki kuraklıktan dolayı halkı yağmur duasına davet ederek "İlahi bir müdahaleye ihtiyacımız var. Bu yüzden tüm inanç mensubu Utah halkının yağmur duasında bana katılmalarını istiyorum." demişti.



Öte yandan, Kuzey Amerika Kuraklık Gözlemi (NADM) adlı kuruluş, 26 Mayıs’ta yayımlanan raporunda, Kuzey Amerika’nın son 20 yılda ikinci büyük kuraklıkla karşı karşıya olduğu uyarısında bulunmuştu.



NADM verilerinde, Kuzey Amerika kıtasının yüzde 28,3’ünün kuraklık tehdidi altında olduğu, şu ana kadar görülen kuraklığın ülkenin orta batı kesimindeki Arizona, New Meksika, Nevada, California ve Wyoming gibi eyaletlerde etkili olduğuna işaret edilmişti.




Bu haber 781 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İstanbul için dikkat çeken uyarı! Sağanak geliyor, saat verildi
Gündem

İstanbul için dikkat çeken uyarı! Sağanak geliyor, saat verildi

Meteoroloji'nin son tahminlerine göre yurdun birçok bölgesinde sağanak yağış etkili olacak. İstanbul'da gece saatlerinden itibaren yağış beklenirken, Hava Forum'dan da dikkat çeken "şimşek" uyarısı geldi.

Habervitrini9606 Görüntüleme
CHP'lileri Haluk Levent'in derneğine yönlendiren Kılıçdaroğlu şaştı bu işe
Gündem

CHP'lileri Haluk Levent'in derneğine yönlendiren Kılıçdaroğlu şaştı bu işe

Ahbap Derneği'ne yönelik yürütülen bir tahkikat çerçevesinde sanatçı Haluk Levent'in gözaltına alınması, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından değerlendirildi. Kılıçdaroğlu, katıldığı bir televizyon programında olaya ilişkin büyük bir şaşkınlık yaşadığını ifade etti ve deprem dönemindeki yardım sürecini anımsattı.

Habervitrini10297 Görüntüleme
Sıcaklar Avrupa'yı kavurdu! Bir haftada 10 binden fazla ölüm!
Gündem

Sıcaklar Avrupa'yı kavurdu! Bir haftada 10 binden fazla ölüm!

Avrupa'da haziran ayı sonunda etkili olan rekor sıcak hava dalgası sırasında öngörülenden 10 bin 651 fazla ölüm kayıtlara geçti. Ölümlerin 9 binden fazlasını 65 yaş ve üzerindeki kişilerin oluşturduğu kaydedildi. Öte yandan ABD'de, batıyı etkisi altına alan aşırı sıcak hava dalgası nedeniyle 58 milyon kişi için sıcak hava uyarısı yapıldı.

Habervitrini13486 Görüntüleme
İstanbul için korkutan hareketlilik! Küçük depremler neyin habercisi?
Gündem

İstanbul için korkutan hareketlilik! Küçük depremler neyin habercisi?

Marmara Denizi'nde son günlerde meydana gelen ve büyüklükleri 3,5'in altında kalan depremler, kamuoyunda "büyük deprem yaklaşıyor mu?" sorusunu yeniden gündeme getirdi. AFAD verilerine göre sarsıntılar, Orta Marmara Çukuru'nda yaklaşık 6 ila 9 kilometre derinlikte kümeleniyor.

Habervitrini11112 Görüntüleme