AK PARTİ'YE İSLAMİ KESİMDEN İLK ELEŞTİRİ

3 dk okuma
AK PARTİ'YE İSLAMİ KESİMDEN İLK ELEŞTİRİ

Hızlı Özet

AKP'nin seçimlerde aldığı sonuç her kesimde yeni bir tartışma ve eleştiri süreci başlattı...AKP'ye yakınlığı ile tanınan gazetelerde de bazı köşe yazarları bu tartışmada yerini aldı.

AKP'nin seçimlerde aldığı sonuç her kesimde yeni bir tartışma ve eleştiri süreci başlattı...

AKP'ye yakınlığı ile tanınan gazetelerde de bazı köşe yazarları bu tartışmada yerini aldı.

AKP'ye destek olan Yeni Şafak gazetesi yazarlarından Akif Emre'nin bugün yayınlanan köşe yazısı ise, Başbakan Erdoğan'a ve AKP'ye kendi siyasi yelpazesinden gelen en sert eleştiri oldu...

Akif Emre'nin "İktidar kibrine karşı elitist Gandi" başlıklı yazısı şöyle...

Seçimler ardından söylenebilecek sözün ve yapılacak yorumun çoğu çoktan tüketildi. Bu kadar çok yorumun dolaşımda olduğu bir ortamda seçime dair değerlendirmelerin birbirini tekrarlama riski her zaman var. Birbirine zıt görüş sahiplerinin bile birbirine benzemeye başladığı, farklılıkların kalmadığı, adeta tek sesliliğe evrilen medyatik çağdayız çünkü.



Her iktidarın zamanla yıpranmasının kaçınılmaz olduğunu söyleyerek AKP'nin aldığı sonuçları normal karşılayacak değilim. Çünkü bu seçimlerde ortaya çıkan durum iktidar yorgunluğu ya da iktidar yıpranmasından çok daha derin bir sorunla alakalı: iktidar çürümesi… Varoşlardan gelen, ötekileştirilen "sesiz yığınların sesi" olmak adına iktidara yükselen bir kadronun bir anda statükoyla özdeşlemenin getirdiği bir duruş kaymasından söz ediyoruz. Adeta anlamın buharlaşması gibi siyasal eksen kaymasının, toplumsal kopuşun getirdiği siyasal sonuçları konuşmak zorunda iktidar partisi.



Bir tür 'iktidar kibri'ne bürünerek merkez parti tavrını hızla benimseyiş en çok seçim kampanyasına yansıdı. Bir zamanlar kapı kapı gezerek, bire bir insan ilişkilerine yaslanarak toplumla sıcak ilişki kuran bir gelenekten gelen iktidar partisi bu tür çalışmalara pek itibar etmedi. Dev bütçeli medyatik kampanyalara, gösterişli mitinglere ve sadece lider karizmasına sığınarak oy talep ettiler. Merkez sağ parti görüntüsü, görüntü olmaktan çıkarak kısa sürede özümsenir hale gelmişti.



En önemlisi yerel yönetimlerdeki ahlaki çürüme birebir insan ilişkisinin önünde duran en büyük engeldi. Medyatik kampanyaların arkasına saklanarak toplumun nabzını tutacak çalışmalara girilmekten kaçışın temelinde iktidar kibrinin verdiği körlük yatıyor. Büyük ölçüde, çürüme algısı toplumda yaygınlaştıkça, yönetimi elinde tutanlar da bunu içselleştirdikçe toplumla aradaki mesafenin açılması kaçınılmaz bir sonuçtur.



AK Parti'nin bu seçimlerde hızının kesilmesi az da olsa oy kaybetmesinin arkasında ne ekonomik kriz ne de yanlış anlaşılma yatıyor. İktidar aşınmasının iktidar çürümesine dönüştüğü aşamada seçimlere büyük bir hezimet yaşamamışsa bunda en büyük etki alternatiflerinin toplum hafızasında canlı olan imajı nedeniyledir. Muhalefetin ne olmadığı iktidarın ne olduğundan daha öne çıktığı için açık bir yenilgiye dönüşmedi.



Fakat buna rağmen CHP gibi bir partinin, hiçbir şey söylemeden, teklifi olmadan sadece yolsuzluk üzerine yürüttüğü kampanyanın sandığa yansıması anlamlıdır. Özellikle İstanbul, Ankara gibi illerde 1994'den beri belediyeleri elinde tutan bir çizginin neden zorlandığını düşünmek gerekir. Hele Kılıçdaroğlu'nun en çok yolsuzluk karşıtı söyleminin itibar görmesi iktidar çürümesinin ahlaki boyutuna işaret etmektedir.



Bu seçimlerde CHP gibi elitist bir partinin adayına yapılan Gandi benzetmesi de bu seçimlerin ironisiydi... Halktan bu kadar kopuk seçkinci zihniyetin Gandi imajını parlatmaya cesaret etmesi siyasi kanatların ne kadar hızla yer değiştirdiği hakkında yeterince fikir veriyor.



Bu seçimlerde yeni sayılabilecek boyut CHP'nin ideolojik körlüğünü keşfetmiş olmasıdır. Bu zamana kadar laiklik, irtica saplantısını halkın ortak değeri zannederek siyaset yapmanın sonuçlarını kavramış görünüyor. Bir bakıma korku siyasetini tersine çeviren bir taktik izledi.



Laiklik eksenli bir kamplaşmada halkın kimden yana tavır alacağını yeni kavrayan CHP, iktidar partisinin elindeki en önemli kozu almış oldu. İkinci olarak da Ak Parti'nin mağdurdan yana, dışlanmış yoksul kesimlerden yana söylemini de alarak yolsuzlukla mücadele, siyasi ahlak gibi ilkeler doğrultusunda bir kampanya başlattı. Büyük şehirlerdeki sol belediye iktidarlarının yolsuzluk ve hizmet istismarı konusundaki geçmişi hafızalarda hala diri olmasa çok daha etkili sonuç alabilirdi.



Bu seçimlerde iki parti söylem olarak yer değiştirdi: Ak Parti CHP'lilere özgü iktidar kibriyle malülken, CHP Ak Parti'nin başarısının şifrelerini çözerek, halka ve dürüstlüğe oynadı.



Sonuçta, bu seçim süreci hiç heyecanlı olmasa da partilerin söylemleri itibariyle ortaya çıkan manzara son derece ironikti.

Bu haber 3967 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Aylardır yoğun yağış altındaki Ankara'nın barajlarının sadece yarısı doldu
Gündem

Aylardır yoğun yağış altındaki Ankara'nın barajlarının sadece yarısı doldu

Türkiye'nin en önemli barajları yüzde yüz doluluk nedeniyle kapaklarını açarken, Ankara'nın barajlarının yarısı boş durumda.

Habervitrini11341 Görüntüleme
Kahvehanede saatler geçirenlere kötü haber! Yargıtay noktayı koydu
Gündem

Kahvehanede saatler geçirenlere kötü haber! Yargıtay noktayı koydu

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, sürekli kahvehanede vakit geçirerek eşini ve evini ihmal eden kocayı ağır kusurlu buldu. Yüksek Mahkeme, aile birliğinin sarsılmasına neden olan davranışlar nedeniyle kadına tazminat ödenmesine hükmederken, kararın benzer davalar için emsal niteliği taşıyabileceği belirtildi.

Habervitrini13038 Görüntüleme
Okul saldırısında ölen Bayram Nabi ve Kerem Erdem’in babalarından yürek yakan sözler
Gündem

Okul saldırısında ölen Bayram Nabi ve Kerem Erdem’in babalarından yürek yakan sözler

Kahramanmaraş'taki okul saldırısında hayatını kaybeden Bayram Nabi Şişik ve Kerem Erdem Güngör'ün babaları, evlatlarını Babalar Günü’nde de andı. Acılı babaların "Bir yanımız eksik ama evlatlarımızla gurur duyuyoruz", “Sofrada olmayınca içimiz sızlıyor” sözleri yürekleri dağladı.

Habervitrini10975 Görüntüleme
ABD- İran Zirvesi'nde masaya gelecek ilk madde belli oldu
Gündem

ABD- İran Zirvesi'nde masaya gelecek ilk madde belli oldu

İslamabad Mutabakatı’nın ardından İsviçre’nin ünlü Bürgenstock tatil beldesinde bir araya gelen ABD ve İran heyetleri, nükleer kısıtlamalar ve Orta Doğu’da kalıcı barışı şekillendirmek üzere tarihi zirveye başladı. ABD Başkan Yardımcısı J.D. Vance liderliğindeki Washington delegasyonu ile İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf başkanlığındaki Tahran heyeti, aylar sonra ilk kez doğrudan temas kurdu. Katar bankalarında bloke edilen 6 milyar dolarlık fonun serbest bırakılması pazarlıkları ve Lübnan'da savaşı kalıcı olarak durdurma maddesinin ele alınacağı 60 günlük zorlu maratonun tüm perde arkası belli oluyor.

Habervitrini13556 Görüntüleme