Almanya Başbakanı'ndan Erdoğan'a sürpriz teklif!.. Türkiye'yi AB'de görmek istiyoruz

••3 dk okuma
Almanya Başbakanı'ndan Erdoğan'a sürpriz teklif!.. Türkiye'yi AB'de görmek istiyoruz

Hızlı Özet

“Almanya Başbakanı Friedrich Merz, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyeliğini desteklediğini ve Kopenhag kriterlerine uyulması gerektiğini belirtti.”

Almanya Başbakanı Merz: Türkiye'yi AB'de görmek istiyoruz…

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Şansölyesi Friedrich Merz'i ile Ankara'da kameralar karşına geçti. Erdoğan, "Almanya ile ticaret hacmimizi yakın vadede 60 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz" dedi. Almanya Başbakanı Merz ise "Türkiye'yi Avrupa Birliği'nde görmek istiyoruz. Erdoğan'a bu konuda stratejik diyalog teklif ettim" ifadelerini kullandı.

Almanya Başbakanı Friedrich Merz, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyeliğini desteklediğini ve Kopenhag kriterlerine uyulması gerektiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin Kopenhag kriterlerine karşı olmadığını, ancak Ankara kriterlerine de sahip olduğunu ifade etti.

Almanya Başbakanı Merz, Eurofighter savaş uçaklarının Türkiye'ye satışını memnuniyetle karşıladığını ve bunun ortak güvenliğe hizmet edeceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Almanya Başbakanı Friedrich Merz'i kabul etti. Görüşme sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Almanya Başbakanı Merz ortak basın açıklaması yaptı.

Merz, " Türkiye'yi AB'de görmek istiyoruz. Ancak Kopenhag kriterlerine uyulması gerekiyor. Erdoğan'a bu konuda stratejik diyalog teklif ettim" derken Erdoğan da "Biz Kopenhag kriterlerine karşı değiliz, ancak Ankara kriterlerine de sahibiz. Türkiye herhangi bir Asya ya da Avrupa ülkesi değildir" dedi.

ALMANYA'DAKİ TÜRKLERİN DURUMU

Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplantıda, Almanya'daki Türklerin durumuna değinerek "Tam 64 sene önce ellerinde bavulları ile Almanya'ya giden kardeşlerimiz 3,5 milyona varan nüfuslarıyla Almanya'nın kalkınmasına büyük katkı sundular. Türk toplumunun ortak zenginliğimiz olduğunu bu toplantıda teyit ettik. Onların kazanımlarının korunmasına verdiğimiz değerin altını çizdik." dedi.

Erdoğan ayrıca görüşmede, ırkçılığa varan yabancı düşmanlığıyla mücadeleyi vurguladıklarını söyledi.

Almanya Başbakanı Merz: Türkiye'yi AB'de görmek istiyoruz

SAVUNMADA İŞ BİRLİĞİ VE EUROFIGHTER MESAJI

İki ülke arasındaki savunma iş birliğine de değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Almanya Türkiye'nin Avrupa'daki en büyük ticaret ortağı.

Savunma sanayi ürünlerinin tedarikinde geçmişte yaşanan sıkıntıları geride bırakmayı değerlendirdik. Eurofighter temin süreci gibi Almanya'nın attığı olumlu adımları memnuniyetle karşılıyoruz" ifadelerini kullandı.

Almanya Başbakanı Merz de "Eurofighter savaş uçakları hepimizin ortak güvenliği için önemli" diye belirtti.

Almanya Başbakanı Merz: Türkiye'yi AB'de görmek istiyoruz

AB'YE TAM ÜYELİK KONUSU

Erdoğan, AB'ye tam üyelik konusunda ise, "Türkiye'nin sergilediği kararlı iradenin, birlik nezdinde hak ettiği karşılığı görmesi durumunda çok kısa sürede ciddi mesafe alabiliriz." dedi.

ALMAN BAŞBAKAN MERZ: TÜRKİYE İLE BAĞLARIMIZ DERİN VE EŞSİZ

Ankara ziyaretinde konuşan Almanya Başbakanı Friedrich Merz, Türkiye ile Almanya arasındaki tarihi, ekonomik ve toplumsal bağların önemine dikkat çekti.

"60 yıl önce misafir işçi olarak gelen insanlar artık toplumumuzun parçası. Almanya'da 80 bin Türkiye kökenli işletme, 400 bin kişiye istihdam sağlıyor. Türkiye'de ise 500 Alman şirketi 200 bin kişiye iş imkânı veriyor. Bu bağlar eşsiz bir şekilde derinleşti" dedi.

Cumhuriyet Bayramı'nı da kutlayan Merz, "Bu ilk ziyaretimle bir mesaj vermek istiyorum; ilişkilerimizin sunduğu potansiyeli önümüzdeki yıllarda daha da iyi değerlendirelim" ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE BU SÜREÇTE DEVRE DIŞI KALAMAZ"

Merz, küresel siyasetin yeni bir jeopolitik sürece girdiğini belirterek, Türkiye'nin bu denklemde önemli bir aktör olduğunu vurguladı:

"Almanlar ve Avrupalılar olarak stratejik partnerliklerimizi geliştirmeliyiz. Türkiye bu süreçte devre dışı kalamaz, kalmamalı."

NATO kapsamında Türkiye ile güvenlik politikalarında daha yakın iş birliği hedeflediklerini belirten Merz, Eurofighter savaş uçaklarının Türkiye'ye satışını da memnuniyetle karşıladıklarını söyledi: "Bu uçaklar hepimizin ortak güvenliğine hizmet edecek."

GÖÇ, UKRAYNA VE GAZZE VURGUSU

Göç yönetimi konusunda Türkiye ile iş birliğinin önemine değinen Merz, "Mayıs ayından bu yana 2024 yılının tamamında yapılandan daha fazla geri gönderme gerçekleştirdik, bu konuda daha fazla ilerleme kaydetmemiz gerekiyor" dedi.

Ukrayna'daki savaşın sona ermesi gerektiğini ifade eden Alman Başbakanı, "Rusya'yı müzakere masasına oturtmak için çabalarımız sürecek" diye konuştu. Gazze'de ise kalıcı barış için umut olduğunu belirten Merz, "Türkiye'nin, Hamas'ın silahsızlandırılması için etkisini kullanmasını temenni ediyoruz. Gazze'de durum hızla iyileşmeli ve Hamassız bir yönetim oluşmalı" dedi.

"TÜRKİYE'Yİ AB'DE GÖRMEK İSTİYORUZ"

Konuşmasının sonunda Türkiye'nin Avrupa Birliği sürecine değinen Merz, "Ben ve federal hükümet olarak Türkiye'yi AB'de görmek istiyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Avrupa düzeyinde stratejik diyalog arzumuzu ilettim. Bu süreci Kopenhag kriterleri temelinde sürdürmeliyiz" ifadelerini kullandı.

 

Bu haber 837 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

28 ilde "Cumhurbaşkanı kim olsun?" anketi!
Gündem

28 ilde "Cumhurbaşkanı kim olsun?" anketi!

Muhalefet cephesinde ise Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş yüzde 22,2 ile ikinci sırayı alırken, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu yüzde 16,0 ile üçüncü sırada bulundu. CHP Genel Başkanı Özgür Özel ise yüzde 6,1 oy oranına ulaştı.

Habervitrini9734 Görüntüleme
Türkiye'yi nasıl bir kış bekliyor? Sel ve kar fırtınası uyarısı!
Gündem

Türkiye'yi nasıl bir kış bekliyor? Sel ve kar fırtınası uyarısı!

Prof. Dr. Şermin Tağıl, 2026-2027 kışında Türkiye genelinde sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde, yağışların ise artış eğiliminde olmasının beklendiğini açıkladı. Kışın ilk yarısında kuvvetli sağanak ve sel riskine dikkat çeken Tağıl, ocak sonu ve şubat ayında Kutup Girdabı'nın zayıflamasıyla ani soğukların, yoğun kar yağışının ve tipinin etkili olabileceği uyarısında bulundu.

Habervitrini14626 Görüntüleme
Bakan Fidan'dan kritik temaslar! İİT'de dönem başkanlığı Irak'a devredildi
Gündem

Bakan Fidan'dan kritik temaslar! İİT'de dönem başkanlığı Irak'a devredildi

Irak’ın başkenti Bağdat’ta, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Dışişleri Bakanları Konseyi’nin 52. toplantısı başladı. Toplantı çalışmalarına ilişkin açıklamada bulunan Sözcü Büyükelçi Hasaneyn Kamil, tüm katılımcı heyetlerin başkente ulaşmasının ardından toplantının başladığını belirtti.

Habervitrini12064 Görüntüleme
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Mavi vatan'ın yüzen fabrikası yola çıktı
Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Mavi vatan'ın yüzen fabrikası yola çıktı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bugün enerji tarihimizde yepyeni bir sayfa açıyoruz. Adeta yüzen bir sanayi tesisi olan Osman Gazi'yi görev yerine, Karadeniz'e yolcu ediyoruz" dedi.

Habervitrini13747 Görüntüleme