Bakanlık üretti! Bu cihaz binanızın yıkılıp yıkılmayacağını gösteriyor

2 dk okuma
Bakanlık üretti! Bu cihaz binanızın yıkılıp yıkılmayacağını gösteriyor

Hızlı Özet

Merkez üssü Elazığ'ın Sivrice ilçesi olan 6.8 büyüklüğündeki depremin ardından arama- kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmalarında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından tasarlanan 'lazer tarayıcı cihazı' 'kullanılıyor. Cihaz, ekiplerin çalıştığı noktada hızlı bir tarama yaparak diğer binalarda çökme riski olup olmadığını kontrol ediyor. Çıkan sonuçlar hızlı bir şekilde enkaz bölgesinde bulunan araca aktarılıyor.







Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından tasarlanan lazer tarayıcı cihaz, Elazığ'da meydana gelen depremde hem arama- kurtarma hem de enkaz kaldırma çalışmalarında kullanılıyor. Cihaz sayesinde diğer binalarda çökme riski olup olmadığı da kontrol ediliyor.






Merkez üssü Elazığ'ın Sivrice ilçesi olan 6.8 büyüklüğündeki depremin ardından arama- kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmalarında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından tasarlanan 'lazer tarayıcı cihazı' 'kullanılıyor. Cihaz, ekiplerin çalıştığı noktada hızlı bir tarama yaparak diğer binalarda çökme riski olup olmadığını kontrol ediyor. Çıkan sonuçlar hızlı bir şekilde enkaz bölgesinde bulunan araca aktarılıyor.



Bakanlık üretti! Bu cihaz binanızın yıkılıp yıkılmayacağını gösteriyor



'Olay yerinde hızlıca tarayabiliyoruz'



Sistemin ayrıntılarından bahseden Afet Koordinasyon Daire Başkanı Sertaç Teksin, "Bu araç 2019 yılında Kartal'da yıkılan ve 21 vatandaşımızın hayatını kaybettiği olaydan sonra Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un tasarımı ve fikir babalığını yaptığı bir aracımız. Bu araç vasıtasıyla biz herhangi bir acil durumda içindeki bütün cihazlarla olay mahalline intikal ediyoruz ve zemin, beton, demir hatta demirdeki korozyon gibi bütün özelliklerini içindeki cihazlarla herhangi laboratuvara gitmeden olay yerinde hızlıca tarayabiliyoruz. Boğaziçi Üniversitesi'nden ve İstanbul Teknik Üniversitesi'nden hocalarımızın da tasarımlarını yaptığı bir yazılım marifetiyle buradan aldığımız verileri, buradan aldığımız verilerle üst üste koyarak binanın hızlı bir şekilde yıkılıp yıkılmayacağını, riskli olup olmadığına karar veriyoruz" dedi.





Lazer tarayıcı cihaz Elazığ'da kullanılıyor



Teksin, tasarlanan ve kullanılan bu araç için Bakanlığın patent başvurusu yaptığını belirterek şunları söyledi:



"Burada bu cihazı kullandık ve gerçekten çok faydasını gördük. Bu cihaz lazer tarayıcı cihazı. 130 ile 150 metre yarı çapında bulunan bütün binaların noktasal, konumsal olarak bütün verilerini saniyede 2 milyon atış yaparak kendi beyninde data alıyor ve daha sonra biz bu bölgelerde 15 dakika, yarım saat sonra değişik ölçümler yine yapıyoruz. Çeşitli açılardan aldığı o verileri, araçtaki bilgisayarda üst üste koyuyoruz. Acil yıkılacak binalar, arama- kurtarma yapılan enkazların yanındaki diğer binaları yerinde ölçerek, insanların üzerine devrilmeden önce bu cihazın verdiği risk durumuna göre biz sürekli kontrol altında tutuyoruz. Cihazın kendi içinde USB sistemi var. Bu sistemi biz aracımızdaki bilgisayara aktarıyoruz. Bilgisayarda yapmış olduğumuz diğer çalışmalarla hepsini üst üste getiriyoruz."






Kaynak:YENİ AKİT
Bu haber 455 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Ardahan Valisi Çiçekli'nin 6 Aylık Görev Süresinin Ardındaki Sır Perdesi
Gündem
#siyaset#Ardahan Valiliği#Aydın

Ardahan Valisi Çiçekli'nin 6 Aylık Görev Süresinin Ardındaki Sır Perdesi

Mehmet Fatih Çiçekli'nin Ardahan Valiliği görevine son verilmesi, kamuoyunda bisiklet kıyafeti nedeniyle 'Tiktokçu Vali' eleştirilerine bağlandı. Ancak iddialar, meselenin ardında yerel siyaset ve bürokrasi arasındaki bir nüfuz mücadelesinin yattığını işaret ediyor.

Habervitrini13669 Görüntüleme
Rezil rüşvet konuşmaları... Narkotik Tırı İçin 270 Bin Euroluk Rüşvet Pazarlığı
Gündem

Rezil rüşvet konuşmaları... Narkotik Tırı İçin 270 Bin Euroluk Rüşvet Pazarlığı

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma, suç örgütlerine bilgi sızdıran kamu görevlilerini ortaya çıkardı. İstanbul merkezli 12 ilde yapılan operasyonlarda, aralarında gümrük ve emniyet mensuplarının da bulunduğu 27'si memur toplam 50 kişi yakalandı. Yapılan incelemelerde, uyuşturucu yüklü bir tırın gümrükten geçirilmesi için 270 bin Euro rüşvet istendiği mesajlaşmalarla kanıtlandı.

Habervitrini11492 Görüntüleme
ASELSAN'dan "Güvenden Gurura" belgeseli
Gündem

ASELSAN'dan "Güvenden Gurura" belgeseli

ASELSAN'ın ambargoların ardından başlayan ve yarım asrı aşan teknolojide bağımsızlık yolculuğu, 4 bölümden oluşan "Güvenden Gurura" belgeseliyle şirketin YouTube kanalında yayımlandı.

Habervitrini10998 Görüntüleme
Türkiye'de geçen ay 149 şiddetli meteorolojik olay kayıtlara geçti
Gündem

Türkiye'de geçen ay 149 şiddetli meteorolojik olay kayıtlara geçti

Ülke genelindeki 220 meteoroloji gözlem istasyonundan elde edilen verilere göre, geçen ay etkili olan gök gürültülü sağanaklara birçok bölgede dolu eşlik etti.

Habervitrini12173 Görüntüleme