Çay kalbe iyi geliyor ama bir şartla

••2 dk okuma
Çay kalbe iyi geliyor ama bir şartla

Hızlı Özet

“Yeni yayımlanan bir araştırma, çay tüketim alışkanlıkları ile kalp ve damar hastalıkları riski arasında ilişki bulunduğunu ortaya koydu.”

Araştırmacılar, çayın ne sıklıkta tüketildiğinin yanı sıra türünün, demleme yoğunluğunun ve içildiği sıcaklığın da önemli olabileceğini belirtti.

485 binden fazla kişi incelendi

Journal of Internal Medicine dergisinde yayımlanan araştırmada, Çin'de yaşayan 30-79 yaşlarındaki 485 binden fazla yetişkinin verileri incelendi. Yaklaşık 9 yıllık takip sürecinde kalp ve damar hastalıklarıyla ilişkili 14 bin 800'den fazla vaka kaydedildi.

Haftada en az 3 gün çay içen kişilerde, daha seyrek çay tüketenlere kıyasla damar hastalığı riski yaklaşık yüzde 11 daha düşük bulundu.

Ancak araştırma gözlemsel olduğu için çay içmenin bu düşüşe doğrudan neden olduğu söylenemiyor.

Siyah çay öne çıktı

Araştırmada siyah çay, yeşil çaya kıyasla daha fazla kalp ve damar hastalığı türünde düşük riskle ilişkilendirildi. Orta yoğunlukta demlenen çay da daha düşük riskle bağlantılı bulundu.

Bununla birlikte, çayını çok sıcak içtiğini bildiren kişilerde damar hastalığı riski, düzenli çay içmeyenlere göre yüzde 16 daha yüksek ölçüldü.

Uzmanlar, sıcaklık bilgisinin katılımcıların kendi beyanlarına dayanması nedeniyle bu bulgunun dikkatle yorumlanması gerektiğini vurguladı.

Günde 6-8 bardak çay içilmeli mi?

Araştırmada haftada en az bir kez çay içenler arasında en düşük tahmini risk, günde yaklaşık 6-8 bardak tüketim düzeyinde görüldü.

Ancak araştırmacılar, bu miktarın herkes için önerilen ideal tüketim olarak değerlendirilmemesi gerektiğini belirtti. Bardak ölçülerinin standart olmaması ve tüketim bilgilerinin kişilerin beyanlarına dayanması, bulguların sınırları arasında yer alıyor.

Uzmanların önerisi, çayı ağız ve boğazı yakacak kadar sıcak içmemek, mümkünse şekersiz tüketmek ve günlük kafein alımına dikkat etmek.

Kalp sağlığını korumada sigara kullanmamak, fiziksel olarak aktif olmak ve dengeli beslenmek de önemini koruyor.

Kaynak:trthaber.com
Bu haber 10943 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erdoğan müjdeyi verdi: 38 bin sağlıkçı alınacak
Sağlık

Erdoğan müjdeyi verdi: 38 bin sağlıkçı alınacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Üniversitesi Hastanesi Çapa Yerleşkesi Toplu Temel Atma ve Toplu Açılış Töreni'nde açıklamalarda bulundu. Erdoğan, bir de müjde vererek "2026 yılı bitmeden 38 bin hekim dışı personel alma ilanına çıkacağımızın müjdesini burada sizlerle paylaşıyorum" dedi.

Habervitrini14347 Görüntüleme
Siirt'te tavuk dürüm faciası! Hastaneye başvuranların sayısı 88'e yükseldi
Sağlık

Siirt'te tavuk dürüm faciası! Hastaneye başvuranların sayısı 88'e yükseldi

Siirt'in Kurtalan ilçesinde tavuk dürüm tüketiminin ardından yaşandığı değerlendirilen gıda zehirlenmesi şüphesinde bilanço ağırlaşıyor. Hastaneye başvuranların sayısı 77'si öğrenci olmak üzere 88'e yükselirken 33 kişi yatarak tedavi altına alındı. Olayla ilgili işletme sahibi gözaltına alınırken zehirlenmenin kesin nedeninin belirlenmesi için numuneler incelemeye gönderildi.

Habervitrini12380 Görüntüleme
Tokat'ta 5 bin kişiyi hastanelik eden esrarengiz salgın hayvanlarda da görülmeye başladı
Sağlık

Tokat'ta 5 bin kişiyi hastanelik eden esrarengiz salgın hayvanlarda da görülmeye başladı

Tokat’ta binlerce kişinin mide bulantısı, kusma ve karın ağrısı şikâyetleriyle hastanelere başvurmasının ardından, kedi ve köpeklerde de benzer belirtiler görüldüğü bildirildi. Veteriner hekimler hayvan sahiplerine uyarıda bulundu.

Habervitrini10442 Görüntüleme
Tokat'ta 1400 kişi hastanelik oldu: İçme suyu için uyarı yapıldı
Sağlık

Tokat'ta 1400 kişi hastanelik oldu: İçme suyu için uyarı yapıldı

İçme suyuyla ilgili son analiz sonuçları henüz kesinleşmezken vatandaşlardan tedbir amacıyla musluk suyunu kaynatarak tüketmeleri ve resmi kurumların açıklamalarını takip etmeleri istendi.

Habervitrini14678 Görüntüleme