Çin‘in Mars gezgin aracı Curong Kızıl Gezegen’den fotoğraf gönderdi

2 dk okuma
Çin‘in Mars gezgin aracı Curong Kızıl Gezegen’den fotoğraf gönderdi

Hızlı Özet

Çin Ulusal Uzay İdaresinden yapılan açıklamaya göre Tienvın-1 keşif misyonuyla Mars’a indirilen Curong, Kızıl Gezegen’den 4 fotoğraf gönderdi.






Çin’in Mars gezgin aracı Curong, Kızıl Gezegen’den çektiği fotoğrafları Dünya'ya gönderdi. Fotoğraflarda Mars’ın manzara ve panorama görüntüleri, Tienvın-1 misyonunun iniş aracı ve yörünge modülünün öz çekimi yer aldı.



Çin Ulusal Uzay İdaresinden yapılan açıklamaya göre Tienvın-1 keşif misyonuyla Mars’a indirilen Curong, Kızıl Gezegen’den 4 fotoğraf gönderdi.



Fotoğraflarda Mars’ın manzara ve panorama görüntüleri, Tienvın-1 misyonunun iniş aracı ve yörünge modülünün öz çekimi yer aldı.



Dünyadan 23 Temmuz 2020’de ayrılan Tienvın-1, Mars yörüngesine girene kadar 202 günlük uçuş gerçekleştirmiş, bu sürede 4 kez yörünge düzeltmesi yapan uzay aracı, 475 milyon kilometre mesafe kat etmişti.



Tienvın-1, 10 Şubat’ta Mars’ın yüzeyinden yaklaşık 400 kilometre uzaklıktaki bir yörüngeye girmiş, 15 Mayıs’ta da Kızıl Gezegen’e yörünge aracıyla gezgin aracı Curong’u indirmişti.



Daha önce belirlenen Mars'ın güneyindeki bir lav tabakasına iniş yapan Curong, gezegenden iki fotoğraf göndermişti.



"Yörünge modülü", "Mars’a iniş aracı" ve "gezgin araç"tan oluşan Tienvın-1 misyonuyla iletişim, ülkenin kuzeyindeki Tiencin kentindeki bir radyo teleskop üzerinden sağlanıyor.



Çin‘in Mars gezgin aracı Curong Kızıl Gezegen’den fotoğraf gönderdi



Çince "göklerdeki hakikati aramak" anlamına gelen "Tienvın" misyonu, adını milattan önce 4. yüzyılda yaşamış Çinli şair Çu Yuen'in dizelerinden alıyor. Gezgin araç ise Çin mitolojisinde ateş ve savaş tanrısı olan Curong'un adını taşıyor.



Çin, son yıllarda Ay ve Mars keşif görevleri, uydu teknolojisi ve insanlı uzay seferlerine yönelik iddialı adımlarıyla ABD ve Rusya'nın öncülük ettiği uzay yarışında yeni güç olarak ortaya çıkıyor.



Son 20 yılda ürettiği uydu, roket, mekik, keşif araçları ve diğer donanımlar ile kendine yeterli uzay programı geliştirme konusunda ciddi mesafe kaydeden Çin, Ay keşif programı kapsamında Çang-ı misyonları yürütüyor, uzay istasyonu kurma planı kapsamında da çalışmalarda bulunuyor.



Çin’in en son Ay’a gönderdiği "Çang’ı-5" örnekler toplayarak, 17 Aralık 2020’de Dünya’ya dönmüştü. Çin, bu keşif görevini başarıyla tamamlayarak, Ay’dan örnekler toplayan üçüncü ülke olmuştu.




Bu haber 864 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İsrail Yüksek mahkemesi polislere hükümetin kararına uymama çağrısı yaptı
Dünya

İsrail Yüksek mahkemesi polislere hükümetin kararına uymama çağrısı yaptı

Mahkeme, yasanın ayrımcı olduğunu savunan davacıların önceki kararlarına ve 'ağır argümanlarına' atıfta bulundu. Kabine bakanı ve milletvekilleri polise emre uymamaları çağrısında bulundu.

Habervitrini12369 Görüntüleme
ABD'den İran'a ikinci saldırı dalgası!
Dünya

ABD'den İran'a ikinci saldırı dalgası!

ABD, İran'a yönelik askeri operasyonların ikinci aşamasının TSİ 22.00 itibarıyla başladığını açıkladı. Washington yönetimi, Hürmüz Boğazı'ndaki ticari gemilere yönelik tehdit oluşturduğu belirtilen İran askeri unsurlarının hedef alındığını bildirdi.

Habervitrini10225 Görüntüleme
İngiltere, Yahudilerin güvenliği için 250 milyon sterlin bütçe ayırdı
Dünya

İngiltere, Yahudilerin güvenliği için 250 milyon sterlin bütçe ayırdı

Metropolitan Polisi, Yahudi mahallelerinde ve sinagoglar, okullar ile toplum merkezleri çevresinde polis varlığını artırmaya yardımcı olmak üzere yaklaşık 300 ek polis memuru istihdam etmek için 86 milyon sterlin alacak.

Habervitrini10815 Görüntüleme
F35'i unutun: Türkiye İsrail için çok daha kötü bir tuzak kurdu
Dünya

F35'i unutun: Türkiye İsrail için çok daha kötü bir tuzak kurdu

İsrail oyalanırken ve Smotrich ile adamları Tel Kudna'yı nasıl ele geçireceklerini ve bir süngü tepesine dönüştüreceklerini hayal ederken, El-Şara'a Washington'a ulaşmanın anahtarının Ankara'da olduğunu fark etti. Erdoğan'a kapıyı açtı ve bugün Suriye ordusunu kuran ve donatan Türkiye'dir. Bir buçuk yıl önce yok ettiğimiz aynı ordu.

Habervitrini10778 Görüntüleme