Diyarbakır'da Yeni Petrol Sahaları: Gabar'ın Üretimini Üçe Katlama Potansiyeli

••2 dk okuma
Diyarbakır'da Yeni Petrol Sahaları: Gabar'ın Üretimini Üçe Katlama Potansiyeli

Hızlı Özet

“Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Diyarbakır'daki yeni petrol sahalarının, Gabar'daki üretimi ikiye veya üçe katlama potansiyeli taşıdığını bildirdi. Bakan, bölgede ilk defa denenen yatay sondaj teknolojisiyle bu hedefe ulaşılacağını belirtirken, Gabar'da günlük petrol istihsalinin 83 bin varile çıktığını teyit etti.”

Diyarbakır'da Gabar'ı Aşacak Potansiyel

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, CNN Türk'te katıldığı bir programda, enerji gündemine dair mühim beyanatlarda bulundu. Bakan Bayraktar tarafından yapılan açıklamada, Diyarbakır'da keşfedilen yeni sahaların Gabar'ı ikiye, hatta üçe katlayabilecek bir kapasiteye sahip olduğu ifade edildi.

Diyarbakır'da daha önce uygulanmamış bir yönteme başvurulduğu bilgisi paylaşıldı. Yatay sondaj olarak adlandırılan bu yeni ve meşakkatli teknoloji ile kayaların içinde yaklaşık 3-4 kilometre ilerlenerek petrole ulaşılmasının hedeflendiği belirtildi. Bu çalışmalarda muvaffak olunması durumunda, Gabar'dan daha yüksek bir üretim hacmi elde edilebileceği öngörülüyor.

Projenin ölçeğine dikkat çeken Bayraktar, Diyarbakır'da yüzlerce kuyu açılacağını ve hâlihazırda çalışılan dört sahada, alanında uzman yabancı şirketlerle ortaklıklar kurulduğunu aktardı.

Gabar Örneği ve Bölgesel Kalkınma

Terörden arındırılan bölgelerin ekonomik kalkınmasına bir örnek olarak Gabar projesinin altı çizildi. Bölgenin terörden temizlenmesiyle nelerin başarılabileceğinin somut bir göstergesi olan Gabar'da, günlük petrol istihsalinin an itibarıyla 83 bin varile ulaştığı Bakan Bayraktar tarafından açıklandı. Projenin aynı zamanda yöre halkının gençlerine istihdam kapısı araladığı da vurgulandı.

Türkiye'nin Yeni Enerji Stratejisi

Bakan Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin gelecekteki enerji mimarisi üzerine de değerlendirmelerde bulundu. Ülkenin enerji alanında tam bağımsızlığa kavuşmasını amaçlayan bir strateji izlendiği belirtildi.

Stratejinin temelinde, dünyada yaşanan enerji krizine karşı dışa bağımlılığın azaltılması yatıyor. Bu çerçevede, artan elektrik talebinin karşılanması büyük önem taşıyor. Özellikle soğutma kaynaklı elektrik kullanımında senelik yüzde 20'lik bir artış gözlemlenirken, gelecekte deniz suyunun arıtılması gibi süreçler de ek bir elektrik gereksinimi doğuracak.

Bu vizyon doğrultusunda belirlenen hedefler arasında şunlar yer alıyor:

  • 2035 yılına kadar Türkiye yollarında 10 milyon elektrikli aracın bulunması.

  • 2027 yılı itibarıyla hayata geçirilmesi planlanan yeni projelerden biri olan deniz üstü rüzgar enerjisiyle 5 bin megavatlık bir kapasiteye ulaşılması.

  • #ekonomi#EKONOMİ Haberleri
    Kaynak:ekonomi.haber7.com
    Bu haber 10919 kez görüntülendi.

    İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

    Fon yasa teklifi komisyondan geçti!
    Ekonomi

    Fon yasa teklifi komisyondan geçti!

    TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda fon teklifinin tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı. Teklif Bütçe Komisyonundan geçti.

    Habervitrini12384 Görüntüleme
    Bakan Bayraktar: Türkiye, dünyanın en büyük ve en gelişmiş LPG pazarlarından birine sahip
    Ekonomi
    #anadolu ajansı#ekonomi#fotoğraf

    Bakan Bayraktar: Türkiye, dünyanın en büyük ve en gelişmiş LPG pazarlarından birine sahip

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, "Türkiye, dünyanın en büyük ve en gelişmiş LPG pazarlarından birine sahip. Geçen yıl itibarıyla, toplam LPG tüketiminde Avrupa'da ikinci sırada yer aldık." dedi. | Anadolu Ajansı

    Habervitrini9201 Görüntüleme
    ABD'den Bank of America'ya kara para aklama nedeniyle 1,21 milyar doların ceza
    Ekonomi
    #anadolu ajansı#ekonomi#fotoğraf

    ABD'den Bank of America'ya kara para aklama nedeniyle 1,21 milyar doların ceza

    Açıklamada, Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisinin (OFAC) ise İran, Rusya, uyuşturucu kaçakçılığı ve küresel terörizmle ilgili olanlar dahil çok sayıda yaptırım programının ihlal edilmesi nedeniyle bankayla 11,6 milyon dolarlık uzlaşma anlaşması yaptığı kaydedildi.

    Habervitrini13307 Görüntüleme
    Fon Kurulu 5'inci kez toplandı: Tasfiyede kritik tarih belli oldu
    Ekonomi

    Fon Kurulu 5'inci kez toplandı: Tasfiyede kritik tarih belli oldu

    Fon Kurulu'nun 5'inci toplantısı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda, yatırım fonlarının tasfiye süreci ele alınırken 43 bin 643 yatırımcıya 6,4 milyar TL ödeme yapıldığı, kalan 34,1 milyar TL'lik tasfiyenin ise hafta sonuna kadar tamamlanmasının hedeflendiği açıklandı.

    Habervitrini10492 Görüntüleme