Dünyanın peşinde olduğu elementler Türkiye'de! Çin basını 'Eskişehir' dedi

••3 dk okuma
Dünyanın peşinde olduğu elementler Türkiye'de! Çin basını 'Eskişehir' dedi

Hızlı Özet

“Çinli bilim insanları, Türkiye'nin Eskişehir'deki Kızılcaören nadir toprak elementi sahasını mercek altına aldı. South China Morning Post'un haberine göre araştırmacılar, bölgedeki minerallerin oluşum sürecini inceleyerek yeni jeolojik bulgulara ulaştı.”

Çinli bilim insanları, Türkiye'nin Eskişehir'deki Kızılcaören nadir toprak elementi sahasını mercek altına aldı. South China Morning Post'un haberine göre araştırmacılar, bölgedeki minerallerin oluşum sürecini inceleyerek yeni jeolojik bulgulara ulaştı.

Türkiye'nin kritik mineraller alanındaki potansiyeli uluslararası bilim dünyasının yakın markajında kalmaya devam ediyor.

Çin merkezli South China Morning Post gazetesi, Chao Kong imzasıyla 24 Ekim'de yayımlanan haberinde, Türk savunma sanayisi ve yüksek teknolojisi için hayati önem taşıyan nadir toprak elementlerine odaklandı.

Dünyanın peşinde olduğu elementler Türkiye'de! Çin basını o ile mercek tuttuBaşlık Resmi

ÇİNLİ ARAŞTIRMACILARDAN KIZILCAÖREN İNCELEMESİ

Çinli bilim insanlarının Eskişehir Kızılcaören sahasının karmaşık jeolojik gelişimini haritalandırdığını belirten gazete, karbonatit bağlantılı kayaç oluşumlarında nadir toprak elementlerinin birikme süreçlerine yönelik yeni bulgular elde edildiğini aktardı.

Araştırmaya öncülük eden Profesör Yang Xiaoyong ve ekibi, inceledikleri mineralizasyonun büyük ölçekli yataklarla karşılaştırıldığında sınırlı olduğunu değerlendirirken, bulguların nadir toprak elementlerinin oluşum süreçlerinin anlaşılmasına katkı sunduğunu açıkladı.

Dünyanın peşinde olduğu elementler Türkiye'de! Çin basını o ile mercek tuttuBaşlık Resmi

NEDEN ESKİŞEHİR SEÇİLDİ?

Eskişehir, dünyanın en ender madenlerinin bulunduğu büyük bir rezerve ev sahipliği yapıyor.

Enerji Bakanlığı'na göre Beylikova ve Sivrisihar ilçeleri arasında yer alan sahada 694 milyon ton nadir toprak elementleri (NTE) bulunmakta.

Yetkililer, buranın Çin'deki 800 milyon tonluk "Bayan Obo" sahasından sonra dünyanın en büyük ikinci rezervi olduğunu söylemişti.

Stratejik önem atfedilen bu cevherler enerji, savunma ve teknoloji gibi sektörlerde kullanılıyor.

Türkiye, Eskişehir'deki sahada bulunan cevherler de dahil kritik minerallerin işlenmesi için Çin ile iş birliği yapıyor.

ABD-ÇİN REKABETİNDE TÜRKİYE'NİN STRATEJİK KONUMU

ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşının teknoloji ve maden sahalarına taşındığı bir dönemde Türkiye, Eskişehir’deki Beylikova sahasında keşfedilen devasa nadir toprak elementleri (REE) rezerviyle küresel rekabetin yeni aktörlerinden biri haline geliyor.

Yaklaşık 694 milyon tonluk rezerv, Türkiye’yi Çin’in ardından dünyanın ikinci büyük nadir toprak elementi üreticisi konumuna taşıma potansiyeline sahip. Keşfin ardından Ankara, yalnızca hammadde ihracatçısı değil, yüksek teknolojili iletişim, savunma ve enerji endüstrilerinde bölgesel üretim üssü olma hedefiyle küresel tedarik zincirlerinde daha etkin bir rol üstlenmeye hazırlanıyor.

YÜKSELEN TEKNOLOJİYE YÖN VEREN 17 METAL

REE’ler, kulağa yabancı gelen ancak modern yaşamın görünmez motorları olarak tanımlanan 17 metalden oluşuyor. Cep telefonlarından elektrikli araçlara, rüzgâr türbinlerinden güdümlü füzelere kadar her alanda kritik bir rol oynuyorlar.

Neodim, praseodim, disprosiyum ve terbiyum gibi “mıknatıs metaller”, küresel nadir toprak elementleri ticaretinde değer bakımından yüzde 90’ın üzerinde paya sahip. Üretim süreçleri, yalnızca ekonomik rekabetin değil, aynı zamanda jeopolitik güç mücadelesinin de ana eksenlerinden biri haline geldi.

TÜRKİYE'NİN HEDEFİ: İLK BEŞ ÜRETİCİ ARASINA GİRMEK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin REE sektörünü geliştirmek amacıyla uluslararası ortaklarla görüşmeler yürüttüğünü açıkladı. Erdoğan, “Türkiye olarak dünyanın en büyük beş nadir toprak üreticisinden biri olmayı hedefliyoruz” demişti.

ÇİN TEKELİNİN KIRILMASINDA TÜRKİYE ETKİSİ

Dünyada nadir toprak elementlerinin yaklaşık yüzde 90’ı Çin’de işleniyor. Pekin yönetimi son yıllarda ABD’ye yönelik ihracat kısıtlamalarıyla küresel hammadde akışında aksamalara neden oldu. Türkiye’nin yeni rezervleri Washington ve Avrupa için stratejik bir nefes borusu olacak.

Bu haber 10943 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Mustafa Sandal'ın eşi 3 milyarlık fon kazancını iade etmek için savcılığa başvurdu!
Gündem

Mustafa Sandal'ın eşi 3 milyarlık fon kazancını iade etmek için savcılığa başvurdu!

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü fon soruşturmasında şarkıcı Mustafa Sandal'ın eşi Melis Sütşurup Sandal ve babası Cihan Sütşurup hakkında yeni gelişme yaşandı. TERA'nın TLY fonundan toplam 2 milyar 994 milyon TL kâr elde ettikleri belirtilen baba ve kızın, kazançlarını iade etmek için avukatları aracılığıyla Başsavcılığa başvurduğu öğrenildi. Başsavcılık, avukatları Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna (TMSF) yönlendirirken iade sürecinin ayrıntıları henüz netleşmedi.

Habervitrini11108 Görüntüleme
Trump'tan İran'a yeni operasyon sinyali!
Gündem

Trump'tan İran'a yeni operasyon sinyali!

ABD Başkanı Donald Trump, Florida’da düzenlenen mitingde İran’a yönelik yeni bir saldırı ihtimalini gündeme getirdi. Trump, “İran’a bir küçük Destansı Öfke operasyonu daha gerçekleştirebiliriz” ifadelerini kullandı.

Habervitrini14536 Görüntüleme
Milas Belediyesi'nde 2,5 milyarlık sahte ihale skandalı! Başkan ve oğlu tutuklandı
Gündem

Milas Belediyesi'nde 2,5 milyarlık sahte ihale skandalı! Başkan ve oğlu tutuklandı

Muğla merkezli 13 ilde düzenlenen, 2,5 milyar lirayı aşan sahte ihale ve iş deneyim belgesi iddialarına yönelik soruşturmada 18 kişi tutuklandı. Tutuklananlar arasında Milas Belediye Başkanı Fevzi Topuz ile oğlu Doruk Topuz da yer aldı. Soruşturmada 2 şüpheli hakkında ev hapsi, 15 kişi hakkında ise adli kontrol kararı verildi. Sahte belgelerle 3,7 milyar liralık 25 kamu ihalesine katılım sağlandığı öne sürüldü.

Habervitrini10645 Görüntüleme
İran'dan korkutan açıklama : Saldırı olursa denizaltı internet kablolarını keser, Amerikan üslerini vururuz
Gündem

İran'dan korkutan açıklama : Saldırı olursa denizaltı internet kablolarını keser, Amerikan üslerini vururuz

İran Devrim Muhafızları Pazartesi günü, Hürmüz Boğazı'nın altından geçen ana internet kablolarına atıfta bulunarak dolaylı bir tehditte bulundu.

Habervitrini11390 Görüntüleme