Erdoğan : Suudi Arabistan KAAN'a ortak olmak istiyor

••4 dk okuma
Erdoğan : Suudi Arabistan KAAN'a ortak olmak istiyor

Hızlı Özet

“KAAN ile ilgili övgü dolu birçok geri dönüş aldık. Kaldı ki Suudi Arabistan ile bu konuda ortak yatırım söz konusu. Her an bu ortak yatırımı da gerçekleştirebiliriz." dedi.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Suudi Arabistan ile "KAAN" ortaklığı sinyali: Her an gerçekleşebilir..

Cumhurbaşkanı Erdoğan Suudi Arabistan ve Mısır ziyaretleri dönüşü uçakta gündeme dair sorulara yanıt verdi. Erdoğan, Milli Muharip Uçak Kaan'a ilişkin Suudi Arabistan ile ortak yatırım sinyali vererek "KAAN Türkiye'nin mühendislik kabiliyetinin, bağımsız savunma iradesinin sembolüdür. 

KAAN ile ilgili övgü dolu birçok geri dönüş aldık. Kaldı ki Suudi Arabistan ile bu konuda ortak yatırım söz konusu. Her an bu ortak yatırımı da gerçekleştirebiliriz." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Suudi Arabistan ve Mısır ziyaretleri dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Suudi Arabistan'ın milli muharip uçak KAAN'a ilgisine ilişkin soruyu da yanıtlayan Erdoğan, savunma sanayiinde ortak yatırım ihtimalinin bulunduğunu açıkladı. Erdoğan, "KAAN sadece bir savaş uçağı değil, KAAN Türkiye'nin mühendislik kabiliyetinin, bağımsız savunma iradesinin sembolüdür. KAAN ile ilgili övgü dolu birçok geri dönüş aldık. Dünyada bu alanda daha fazla söz sahibi oldukça, bu tür iş birliklerimiz de kesinlikle artacaktır. Kaldı ki Suudi Arabistan ile bu konuda ortak yatırım söz konusu. Her an bu ortak yatırımı da gerçekleştirebiliriz." dedi.

SUUDİ ARABİSTAN VE MISIR ZİYARETLERİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan sorular öncesi genel bir değerlendirmede bulundu. Erdoğan'ın değerlendirmeleri şu şekilde:

Suudi Arabistan ve Mısır'a yaptığımız ziyareti tamamlamış bulunuyoruz. İki ülkenin liderleri ve heyetleriyle fevkalade yararlı görüşmeler yaptık. İkili ilişkilerimizi tüm boyutlarıyla kapsamlı şekilde ele aldık. Bölgemizin önde gelen ülkeleri olarak 'bölgesel sahiplenme' yaklaşımıyla Filistin ve Suriye başta olmak üzere güncel gelişmelere dair istişarelerde bulunduk. Ziyaretimizin ilk durağı olan Suudi Arabistan'da Veliaht Prens ve Başbakan Muhammed bin Selman ile verimli bir görüşmemiz oldu.

Akabinde heyetler arası toplantımızı yaptık. Dört belgeye imza attık, ortak açıklamayı kabul ettik. Malumunuz Suudi Arabistan bizim için savunma sanayii, ulaştırma, sağlık, yatırımlar ve müteahhitlik hizmetleri gibi alanlarda özel konuma sahip bir kardeş ülke. Ticaret hacmimiz istikrarlı bir şekilde artarak 2025 yılında 8 milyar dolar seviyesine ulaştı. Müteahhitlerimiz Suudi Arabistan'da toplam değeri 30 milyar doları bulan, 400'den fazla proje üstlenmiş durumda. EXPO-2030 ve FİFA 2034 Dünya Kupası gibi dev organizasyonlara hazırlanan ülkede, değerlendireceğimiz çok sayıda fırsatlar bulunuyor. Ayrıca Suudi Arabistan vatandaşlarının ülkemize yoğun bir teveccüh gösterdiklerine şahit oluyoruz.

Mısır Cumhurbaşkanı Sayın Abdulfettah es-Sisi'nin davetine icabetle Türkiye-Mısır Yüksek Düzeyli Stratejik İş Birliği Konseyi İkinci Toplantısı'nı yapmak üzere de Kahire'deydik. Konseyimizin ilk toplantısını Eylül 2024'te Ankara'da yapmıştık. Görüşmelerimizde ikili ticari ve ekonomik ilişkilerimiz önemli yer tuttu. Ortak bildiri dahil toplam 8 metin imzaladık.

Hem Riyad'da hem de Kahire'de iki ülke iş çevrelerinin katılımlarıyla iş forumları düzenlendi. Sayın Sisi ile ayrıca Gazze barış süreci başta olmak üzere bölgemizi ilgilendiren konuları istişare ettik. İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının durdurulmasında Mısır ve Suudi Arabistan ile beraber çalıştık. Ateşkes mutabakatına giden süreçte iş birliği içinde olduk. Bugün de Gazze'nin yeniden imarının önünün açılması için yakın diyalog halindeyiz. Türkiye'den Gazze'ye ulaştırılmakta olan insani yardımların eşgüdümünde Mısır'ın desteği çok önemli. İsrail hükümeti maalesef sivilleri hedef almayı sürdürüyor. 11 Ekim'den bu yana 500'ü aşkın Gazzeli İsrail tarafından şehit edildi. İnsani yardım tırlarının Gazze'ye girişlerinde halen ciddi kısıtlamalar, sorunlar yaşanıyor. Ancak İsrail'in tüm kışkırtmalarına ve ihlallerine rağmen, Gazze barış planının birinci aşaması tamamlanmıştır. Kimin barış, kimin savaş yanlısı olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır.

Türkiye, Suudi Arabistan ve Mısır olarak tüm süreçlerin içinde olmayı, böylece Filistinli kardeşlerimizin hukukunu korumayı hedefliyoruz. Ziyaretlerimiz sırasında şahsıma ve heyetime gösterilen misafirperverlik için, iki ülke makamlarına teşekkürlerimi ifade etmek istiyorum. Ziyaretimizin ülkelerimiz için şimdiden hayırlara vesile olmasını diliyorum, teşekkür ediyorum."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Suudi Arabistan ile 'KAAN' ortaklığı sinyali: Her an gerçekleşebilir

"KAAN İLE İLGİLİ SUUDİ ARABİSTAN'LA ORTAK YATIRIM SÖZ KONUSU"

"Suudi Arabistan'la son dönemde olumlu yönde ivmelenen ikili ilişkilerimiz var. Bu ikili ilişki alanlarından biri de savunma sanayii. Şu ana kadar takip ettiğimiz, bildiğimiz, başta insansız hava araçları olmak üzere savunma sanayii alanında birçok iş birliği projeleri, anlaşmalar imzalandı. Şimdi de milli muharip uçağımız KAAN'a yönelik Suudi Arabistan'ın bir ilgisi olduğu iddiaları, haberleri gündeme geliyor. Böyle bir niyet var mı? Bu çerçevede milli savaş uçağımız KAAN ile ilgili olarak Suudi Arabistan'la bir iş birliği projesi söz konusu olabilir mi?" sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi:

 

Bu haber 612 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Ankara'da 8 belediye başkanı AK Parti'ye geçiyor? İsimleri tek tek saydı
Gündem

Ankara'da 8 belediye başkanı AK Parti'ye geçiyor? İsimleri tek tek saydı

Gazeteci Mustafa Yavuz, TGRT Haber ekranlarında yayınlanan Taksim Meydanı programında, Ankara'da 8 ilçe belediye başkanının AK Parti'ye katılabileceğini öne sürdü. CHP'den istifa ederek bağımsız kalacağını açıklayan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras'ın da önümüzdeki birkaç hafta içinde AK Parti'ye geçeceğini iddia eden Yavuz, isimleri tek tek sıraladı.

Habervitrini14614 Görüntüleme
Üsküdar için seçim tarihi belli oldu
Gündem

Üsküdar için seçim tarihi belli oldu

Üsküdar Belediye Başkan Vekili Dündar Ziya Gültekin’in trafik kazasında hayatını kaybetmesinin ardından yerine geçecek ismin belirlenmesi için gözler seçim tarihine çevrildi. İstanbul Valiliği, yeni başkan vekilinin seçilmesi amacıyla Belediye Meclisinin 20 Ekim Salı günü saat 10.00’da toplanacağını duyurdu.

Habervitrini10876 Görüntüleme
SPK'dan 37 kişi hakkında suç duyurusu!
Gündem

SPK'dan 37 kişi hakkında suç duyurusu!

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), 2 şirketin sermaye artırımı ve 7 şirketin borçlanma aracı ihracı başvurusunu onayladı. Kurul ayrıca, pay piyasasındaki işlemler nedeniyle 37 kişi hakkında suç duyurusunda bulunulmasına, 37 gerçek ve 5 tüzel kişi hakkında işlem yasağı uygulanmasına, 21 kişinin ise lisansının iptaline karar verdi.

Habervitrini12381 Görüntüleme
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'den istifa etti
Gündem

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'den istifa etti

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) üyeliğinden ayrıldığını ve belediye başkanlığı görevini bağımsız olarak sürdüreceğini duyurdu. Kararını kamuoyuyla paylaşan Aras, Muğla'nın ihtiyaçlarını ve halkın iradesini ön planda tutacağını belirtti.

Habervitrini14822 Görüntüleme