hayırdır.. Suriye-İsrail arasında gizli görüşme iddiası

2 dk okuma
hayırdır.. Suriye-İsrail arasında gizli görüşme iddiası

Hızlı Özet

Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani ile Mossad Başkanı Roman Gofman’ın 14 Ağustos’ta İdlib’teki Ebu Zuhur Askeri Havaalanı’na düzenlenen saldırı öncesinde telefonda görüştüğü iddia edildi.

Suriye'nin İdlib kentindeki Ebu Zuhur Askeri Havaalanı'na düzenlenen saldırının yankıları sürerken, uluslararası basına yansıyan bir iddia gündeme bomba gibi düştü. İsrail ve Suriye arasında en üst düzey temasın kurulduğu iddia edilen o gizli telefon görüşmesinin detaylarında ise dikkat çeken "Türkiye" vurgusu yer aldı.

SALDIRIDAN GÜNLER ÖNCE KRİTİK TELEFON

Reuters haber ajansının isimlerini gizli tuttuğu üç farklı kaynağa dayandırdığı habere göre; İdlib'deki stratejik öneme sahip Ebu Zuhur Askeri Havaalanı'nın bombalanmasından sadece birkaç gün önce sürpriz bir temas gerçekleşti.

14 Ağustos tarihinde, Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani ile İsrail istihbarat servisi Mossad'ın Başkanı Roman Gofman'ın telefonda görüştüğü öne sürüldü. Bu kritik görüşmenin, Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara yönetiminin başa geçmesinden bu yana İsrail ve Suriye arasında kurulan "en üst düzey temas" olduğu iddia ediliyor.

Suriye-İsrail gizli görüşmesi iddiası

MASADAKİ ASIL KONU: TÜRKİYE'NİN BÖLGEDEKİ VARLIĞI

Sızdırılan bilgilere göre, iki üst düzey ismin gerçekleştirdiği telefon görüşmesinin ana gündem maddesini Türkiye'nin bölgedeki faaliyetleri oluşturdu. Mossad Başkanı Gofman'ın görüşme sırasında Şam yönetimine; Türkiye'nin Suriye topraklarında giderek artan askeri varlığı, bölgedeki silah satış hareketliliği, Suriye ordusuna yapılan İHA (İnsansız Hava Aracı) sevkiyatları konularındaki derin endişelerini açıkça dile getirdiği iddia edildi.

İSRAİL SALDIRIYI KABUL ETTİ, GÖRÜŞMEYE SESSİZ KALDI

Ortaya atılan bu çarpıcı iddiaların ardından gözler her iki ülkenin resmi makamlarına çevrilse de, şu ana kadar Suriye veya İsrail cephesinden gizli görüşmeye dair herhangi bir doğrulama ya da yalanlama gelmedi.

Öte yandan İsrail yönetimi, dün yaptığı resmi açıklamayla, söz konusu iddiaların merkezinde yer alan 18 Ağustos tarihli operasyonu üstlenmişti. Tel Aviv, İdlib'in doğu kırsalındaki Ebu Zuhur Havaalanı'na yönelik 4 ayrı hava saldırısı düzenlendiğini resmen kabul etti.,

EBU ZUHUR HAVA ÜSSÜ'NDE NE OLMUŞTU?

İsrail ordusuna ait savaş uçakları, Suriye'nin kuzeyinde, İdlib ilinin doğusunda yer alan ve terk edilmiş durumda olan Ebu Zuhur Askeri Havaalanı'nı hedef almıştı. Bölgedeki kaynaklardan edinilen bilgilere göre; İsrail jetleri tesise toplamda 8 ayrı hava saldırısı düzenledi. Operasyonda ana hedefin pistler ve hangarda bulunan atıl durumdaki bir yapı olduğu kaydedilirken, olayda can kaybı veya yaralı olup olmadığına dair resmi bir bilgi paylaşılmadı.

Kaynak: İHA

Bu haber 14765 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

TürkiyTürkiye'nin nüfusu açıklandı.. Nüfus artışı beklenenden düşük geldi
Gündem

TürkiyTürkiye'nin nüfusu açıklandı.. Nüfus artışı beklenenden düşük geldi

TürkiyeBuna göre, 2025 yılı sonunda 86 milyon 92 bin 168 olan ülke nüfusu, bu yılın ilk 6 ayında 228 bin 434 kişi arttı. Nüfus, 1 Mayıs-1 Temmuz döneminde de 123 bin 904 kişi yükseldi.

Habervitrini10127 Görüntüleme
Silivri'de Hakimi şok eden Rüşvet küfürleşmesi.. TRT yayınlansa ekrem İmamoğlu tamamen biterdi
Gündem

Silivri'de Hakimi şok eden Rüşvet küfürleşmesi.. TRT yayınlansa ekrem İmamoğlu tamamen biterdi

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Silivri’de devam eden yargılama sürecine ilişkin dikkat çeken bir yazı kaleme aldı. Selvi, daha önce Ekrem İmamoğlu ve CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in "duruşmalar TRT’den canlı yayınlansın" çağrılarını hatırlatarak, salonda yaşanan son gelişmelerin ardından bu talebin arkasında durulup durulamayacağını sorguladı.

Habervitrini14380 Görüntüleme
ASELSAN'ın derinlerdeki milli gözü DERİNGÖZ, TEKNOFEST Mavi Vatan'da sergilenecek
Gündem
#Spor#haber#Kültür Sanat

ASELSAN'ın derinlerdeki milli gözü DERİNGÖZ, TEKNOFEST Mavi Vatan'da sergilenecek

ASELSAN'ın otonom su altı aracı DERİNGÖZ, TEKNOFEST Mavi Vatan kapsamında Gölcük'te ziyaretçilerle buluşacak. | Anadolu Ajansı

Habervitrini12567 Görüntüleme
Ahmet Arif Denizolgun’un ölümünde FETÖ parmağı.. Kuriş biliyordu..Kayıp video, boğazda morluk, Bylokçu doktor
Gündem

Ahmet Arif Denizolgun’un ölümünde FETÖ parmağı.. Kuriş biliyordu..Kayıp video, boğazda morluk, Bylokçu doktor

Süleymancılar Cemaati'nin eski lideri Ahmet Arif Denizolgun'un 2016 yılındaki ani ve şüpheli ölümüne ilişkin yürütülen soruşturma, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcısı Doç. Dr. Barış Duman'ın talimatıyla kurulan dev soruşturma zinciriyle "sil baştan" açıldı.

Habervitrini13580 Görüntüleme