İran'ın Nükleer Babası Fahrizade'ye yapılan suikastin ayrıntısı ortaya çıktı

3 dk okuma
İran'ın Nükleer Babası Fahrizade'ye yapılan suikastin ayrıntısı ortaya çıktı

Hızlı Özet

İran devlet televizyonunun aktardığına göre; üçüncü araç geçerken, bubi tuzaklı pikap infilak ettirildi. Patlama sonucu elektrik direkleri ve vericileri hasar gördü. Patlamanın etkisiyle enkaz parçaları 300 metre uzağa fırladı.






Dünya diken üstünde! İran'ın Nükleer Babası Fahrizade'ye gerçekleştirilen suikastın ayrıntıları basına sızdı..



Son dakika haberine göre; İran'ın nükleer programının kilit isimlerinden Muhsin Fahrizade'ye yönelik suikastın perde arkasıyla ilgili önemli detaylar basına sızdı.





Batı medyasındaki "İran'ın nükleer bomba programının babası" olarak anılan Muhsin Fahrizade, İran'ın başkenti Tahran'ın 95 kilometre doğusundaki Abserd kentinde öldürülmüştü.





Tahran Yönetimi, Ortadoğu'da gerilimi tırmandıran saldırının arkasında İsrail olduğunu vurgularken, suikastta üst düzey eğitimli 12 tetikçi kullanıldı.





Amerikan New York Times gazetesi, Amerikalı yetkililerin, saldırının İsrail tarafından düzenlendiğini teyit ettiğini yazdı.





İranlı gazeteci Muhammed Ahvaze, Tahran Yönetimi'nden yetkililerin sızdırdığı bilgiye dayanarak Fahrizade suikastının detaylarını yazdı.





Ahvaze, suikastın Abserd'in girişinde ağaçlı bir bulvardaki döner kavşakta gerçekleştirilmek üzere planlandığını aktardı. Buna göre; suikast timi Muhsin Fahrizade'yi izliyordu ve cuma günü Tahran'dan Abserd kentine gideceğini biliyorlardı.





10 bin kişinin yaşadığı dağlık bir inziva bölgesi olan yerde, zengin Tahranlıların ikinci evi bulunuyor ve 59 yaşındaki Fahrizade'nin de burada bir villası vardı.





İyi eğitimli olarak tanımlanan ve yurtdışından güvenlik ve istihbarat desteği alan 12 suikastçı, Abserd kentine konuşlandırıldı. 62 kişiden oluşan ekipten kalan 50 kişi ise lojistik destek sağladı.





İranlı gazeteci Muhammed Ahvaze, söz konusu 50 kişinin İran'da mı yoksa yurtdışında mı olduğuna ilişkin bilgi vermedi.





Pusu noktasında içinde dört kişi olan bir SUV, dört motosikletli ve iki keskin nişancı, Fahrizade'nin gelmesini bekliyordu. Yolda bir de bubi tuzaklı pikap araç bulunuyordu.





Muhsin Fahrizade'nin konvoyunun gelmesinden yarım saat kadar önce bölgede elektrikler kesildi. Konvoydaki ilk araç döner kavşaktan geçerken suikastı timi pozisyonunu almıştı.





İran Devrim Muhafızları'yla bağlantılı Sepah Cybery adlı sosyal medya kanalına göre; suikast timi araca ateş açtı. Bunu yoğun bir silahlı çatışma izledi.



Muhammed Ahvaze'nin İranlı yetkililerden aldığı bilgiye göre; suikast timinin lideri, Fahrizade'yi araçtan çıkarıp vurdu ve öldüğünden emin olduktan sonra ortadan kayboldular. Suikast timinin herhangi bir kayıp vermediği belirtildi.İran'ın yarı resmi Fars Haber Ajansı'na göre ise Fahrizade ve eşini taşıyan kurşun geçirmez araç ile koruma ekiplerine ait üç araç cuma sabahı Mazenderan eyaletine bağlı Rostem Kala şehrinden Tahran'ın Demavend ilçesi Abserd semtine doğru yola çıktı.



Konvoya öncülük eden koruma timlerine ait araçlardan biri olay yerine birkaç kilometre kala Fahrizade'nin gideceği yeri kontrol etmek ve oranın güvenliğini sağlamak amacıyla eskorttan ayrıldı. Tam o esnada sıkılan mermilerin çıkardığı ses nedeniyle araç durdu ve Fahrizade sesin motor arızasından kaynaklı olduğunu düşünerek araçtan indi.



Habere göre, İranlı nükleer bilimci, araçtan iner inmez olay mahalline 150 metre mesafede yolun kenarına bırakılan kamyonetin üzerindeki uzaktan kumandalı otomatik silahtan sıkılan mermilerden ikisi yan tarafına biri de sırtına isabet etti ve omuriliğinin yarılmasına yol açtı.



Ateş açıldığı esnada Fahrizade'nin baş koruması kendini siper etti ve kurşunların hedefi oldu. Bu sırada yol kenarındaki kamyonet patlatıldı. Fahrizade önce yaralı olarak çevredeki sağlık merkezine ardından da gönderilen helikopterle Tahran'a nakledildi ancak kurtarılamadı.



Anadolu Ajansı'nın aktardığı habere göre, saldırı yaklaşık üç dakika sürdü ve olay yerinde hiçbir saldırgan yoktu. Saldırı uzaktan kumandalı otomatik silahla gerçekleştirildi ve Fahrizade ile koruması dışında olayda hayatını kaybeden olmadı.



 



İran devlet televizyonunun aktardığına göre; üçüncü araç geçerken, bubi tuzaklı pikap infilak ettirildi. Patlama sonucu elektrik direkleri ve vericileri hasar gördü. Patlamanın etkisiyle enkaz parçaları 300 metre uzağa fırladı.Muhsin Fahrizade'nin içinde bulunduğu araç, iki keskin nişancının da içlerinde bulunduğu 12 suikastçı tarafından vuruldu.



 



 



 




Bu haber 982 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yemen'de hükümet güçleri Taiz'deki stratejik tepeyi kontrol altına aldıklarını duyurdu
Dünya

Yemen'de hükümet güçleri Taiz'deki stratejik tepeyi kontrol altına aldıklarını duyurdu

Çatışmalarda Husilerden 5'ten fazla kişinin öldüğünü, yaklaşık 20 kişinin de yaralandığını ifade eden Mecidi, Husilerin bölgedeki hükümet mevzilerini havan toplarıyla bombalamaya devam ettiğini bildirdi.

Habervitrini13206 Görüntüleme
Washington'da ABD ve İran arasında görüşme! Trump: Çok iyi geçti
Dünya

Washington'da ABD ve İran arasında görüşme! Trump: Çok iyi geçti

ABD Başkanı Donald Trump, "İran ile görüşme yaklaşık bir saat önce sona erdi ve üç saat süren bir toplantıydı. Çok iyi bir görüşme olduğunu söyleyebilirim. Önlerinde büyük bir ülke olma potansiyeli ve diğer seçenek olarak da yok oluş var" dedi.

Habervitrini11634 Görüntüleme
Trump, BM kürsüsünde konuştu: Bence İran'la anlaşma olacak
Dünya

Trump, BM kürsüsünde konuştu: Bence İran'la anlaşma olacak

BM 81. Genel Kurulu’nda konuşan ABD Başkanı Trump, konuşmasının odağına İran’ı alarak nükleer silah resti çekti. Tahran'la anlaşma için "ara seçimlerden hemen sonra" ifadesini kullanan Trump, Rusya-Ukrayna savaşının da hızlı şekilde sona ereceğini savundu.

Habervitrini11503 Görüntüleme
YPG işgalinden kurtarılan Haseke'de askeri birlikler kente konvoylarla girdi
Dünya

YPG işgalinden kurtarılan Haseke'de askeri birlikler kente konvoylarla girdi

Suriye Savunma Bakanlığına bağlı Askeri Polis birlikleri, daha önce YPG'nin kontrolünde bulunan Haseke il merkezine konvoylar halinde girerek göreve başladı. Birliklerin kentte güvenlik noktaları oluşturmaya ve görev alanlarını genişletmeye başladığı bildirildi

Habervitrini9622 Görüntüleme