İran savaşındaki Amerika'nın kayıp sayısı 600'ü aştı

3 dk okuma
İran savaşındaki Amerika'nın kayıp sayısı 600'ü aştı

Hızlı Özet

Pentagon , Cumartesi günü savaş kayıpları veritabanını güncelleyerek 140'tan fazla yaralıyı daha kaydetti ve geçen hafta İran saldırıları sonucu ölen dört askerin sayısını da listeye ekledi.

Bu güncelleme, savaşın bilançosuna ilişkin şeffaflık eksikliği hakkındaki soruların ortasında yapıldı.

Savunma Kayıp Analiz Sistemi (DCAS), 7 Temmuz'dan itibaren ölü ve yaralılar için "Denizaşırı Operasyonlar" adlı yeni bir takip kategorisi de ekledi.

Pentagon'un yeni verileri, Epic Fury Operasyonu'nun güncellenmiş toplamlarıyla birleştirildiğinde, ABD'nin 28 Şubat'ta İran'a karşı başlattığı savaştan bu yana 18 asker hayatını kaybetti ve 624 asker de yaralandı. Yaralı sayısı, CNN'in geçen hafta gözlemlediği önceki en yüksek sayı olan 482'ye kıyasla önemli bir artış gösteriyor.

Geçtiğimiz hafta, İran saldırıları devam ederken DCAS sistemindeki ölü ve yaralı sayılarının azalması Pentagon'u medya kuruluşları ve milletvekillerinin incelemesine çekti. Senato Silahlı Kuvvetler Komitesi'ndeki 12 Demokrat milletvekili Perşembe günü Savunma Bakanı Pete Hegseth'e bir mektup göndererek değişikliklere neyin sebep olduğunu sordu.

Savunma Bakanlığı'nın geçici basın sözcüsü Joel Valdez, Perşembe günü sosyal medyada yaptığı bir paylaşımda , düşüşlerin "DCAS web sitesindeki geçici veri aksaklıklarından" kaynaklandığını ısrarla belirtti. CNN, geçen hafta DCAS sitesini dakika dakika izlerken, kayıp sayılarında dalgalanmalara yol açan veri aksaklıkları gözlemlemişti.

Cuma günü CNN, Pentagon'dan veri kesintisiyle ilgili daha fazla ayrıntı istedi, ancak bakanlık Pazar öğleden sonra itibariyle bu soruyu ne doğruladı ne de yanıtladı.

7 Temmuz başlangıç ​​tarihinden sonra, DCAS sitesindeki yeni "denizaşırı operasyon" kategorisi, ayırt edici herhangi bir ayrıntı içermiyor veya kayıpların hangi çatışmada meydana geldiğini belirtmiyor ve Pentagon, kategorinin neyi kapsadığına dair açıklama isteyen sorulara hemen yanıt vermedi. Bununla birlikte, kategori, İran saldırısı nedeniyle Ürdün'de öldürülen üç Ordu askerini ve geçen hafta sonu Kuzey Irak'ta İran insansız hava aracının kontrollü patlatılması sırasında öldürülen askeri de içeren, şehit düşen askerlerin isimlerini içeren bir liste sunuyor.

7 Temmuz tarihi, Başkan Donald Trump'ın bu ayın başlarında Kongre'ye gönderdiği Savaş Yetkileri bildiriminde İran'la yeni bir çatışmanın başladığını iddia ettiği tarihle örtüşüyor. (1973 tarihli Savaş Yetkileri Yasası, Kongre tarafından devam etme yetkisi verilmedikçe başkanın askeri operasyonları 60 gün içinde sona erdirmesini gerektiriyor; Trump yönetimi, İran'la Nisan ayında imzalanan ateşkesin, çatışmanın ilk dönemi için süreyi 1 Mayıs'ta durdurduğunu savundu.)

Her iki partiden milletvekilleri de yönetimin Savaş Yetkileri süresinin yorumlanmasına karşı çıktılar; ancak bazı analistler ve yetkililer, yasanın kendisinin başkanın savaş ilan etme yetkisine anayasaya aykırı bir sınırlama getirdiğini savunuyor. Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Mayıs ayında Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında yasanın "yüzde 100 anayasaya aykırı" olduğunu savundu.

Alaska'dan Cumhuriyetçi Senatör Lisa Murkowski, 21 Temmuz'daki bir duruşmada Hegseth'e, yönetimin ateşkes süresini sıfırlayarak Kongre'yi devre dışı bırakmasından "endişeli" olduğunu söyledi.

"Bu iddia esasen başkanın, savaş yetkileri süresinin yasal olarak sakıncalı hale geldiği anda sona ermesine olanak tanıyor... Anayasa'nın gerektirdiği ve Savaş Yetkileri Yasası'nın amaçladığı kongre onayından kaçınılmasını sağlıyor," dedi.

Bu haber 15069 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR