İsrail, Trump'ın Gazze barış planını reddetti

3 dk okuma
İsrail, Trump'ın Gazze barış planını reddetti

Hızlı Özet

Bu açıklamalar, Trump'ın müzakerelerde bir atılım sağlandığını duyurmasından ve Barış Kurulu'nun (BoP) bölgede kalıcı barışı sağlamayı amaçlayan 15 maddelik yeni bir plan yayınlamasından bir haftadan fazla bir süre sonra geldi.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu Pazar günü yaptığı açıklamada, ülkesinin ABD destekli Gazze barış planını reddettiğini ve İsrail güçlerinin çekilmesinden önce Hamas'ın tamamen silahsızlandırılmasını talep ettiğini söyledi.

Ancak Netanyahu, plana doğrudan değindiği ilk açıklamasında şunları söyledi: "Burada net olmak istiyorum: İsrail 15 maddelik belgeyi reddediyor."

İsrail ordusunun, Hamas gerçekten silahsızlandırılana kadar geri çekilmeyeceğini ve güçlerimize ve vatandaşlarımıza yönelik tehditleri engellemeye devam edeceğini söyledi.

"Şu anda bunu Amerikalılarla görüşüyoruz," diye ekledi. "Onların fikirleri var, bazıları bizim için kabul edilebilir, bazıları değil ve biz bunlara nasıl karşı koyacağımızı biliyoruz."

Netanyahu, "Ben başbakan olduğum sürece, ne Gazze'de ne de Batı Şeria'da hiçbir Filistin devleti kurulmayacak" dedi.

Trump'ın 31 Temmuz'daki açıklamasının ardından Gazze'ye yönelik İsrail saldırılarında kısa süreli bir artış yaşandı, ancak bu saldırılar son birkaç gündür azaldı.

7 Ekim'de Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırılarının ardından yaşanan yoğun çatışmalar nedeniyle Gazze'nin büyük bir kısmı harabe halinde.

7 Ekim'de Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırılarının ardından yaşanan yoğun çatışmalar nedeniyle Gazze'nin büyük bir kısmı harabe halinde.

Eyad Baba/AFP/Getty Images

Netanyahu'nun sağcı koalisyonu Ekim ayı sonunda yapılacak seçimlerle karşı karşıya ve kamuoyu anketlerinde geride kalıyor. Başbakan, Washington'dan gelen baskı ile Hamas'a taviz verilmemesi yönündeki sertlik yanlısı bakanların talepleri arasında denge kurmak zorunda.

Hamas'ın Ekim 2023'te İsrail'e düzenlediği saldırının ardından Netanyahu, İsrail'in bu grubu ortadan kaldıracağına dair söz vermişti.

İsrail'in Gazze ve Lübnan'daki askeri harekatlarına ve bu yılın başlarında İran'a düzenlediği saldırılara atıfta bulunan Netanyahu, "Bize vaaz verenlerin aksine, İsrail'in güvenliği için yapılması gerekeni yapıyoruz ve gerektiğinde en iyi dostlarımıza karşı bile taviz vermeden duracağız" dedi.

Hamas, ABD'nin İsrail'e baskı yapması çağrısında bulundu.

Temmuz ayı sonunda ABD Başkanı Donald Trump, Hamas ve Gazze'deki diğer tüm silahlı grupların silahsızlandırılmasını güvence altına alan ve tarihi bir anlaşma olarak nitelendirdiği bir anlaşmayı duyurdu. Bu açıklama, başkanın aylar önce Hamas ve İsrail arasında ABD arabuluculuğuyla sağlanan ateşkes anlaşmasını ilk kez duyurmasının ardından geldi.

Hamas, anlaşmanın ancak İsrail'in Gazze'deki saldırılarını durdurması ve askerlerini Ekim ayındaki ateşkes anlaşmasında tanımlanan "sarı çizgiye" geri çekmesi halinde yürürlüğe gireceğini söyledi.

Pazar günü grubun üst düzey bir yetkilisi, Trump'ın Barış Kurulu tarafından belirlenen yol haritasına bağlı kalmaya devam ettiklerini söyledi.

Hamas Politbürosu üyesi Bassem Naim, X'te yaptığı açıklamada, "Arabulucuların ve Amerikan garantörünün Netanyahu ve hükümetine yol haritasına uymaları ve iç siyasi ve seçimsel nedenlerle süreci engellememeleri için baskı yapmalarını bekliyoruz" dedi .

Mısır Dışişleri Bakanı Badr Abdel-Aati, Gazze özel BM temsilcisi Nikolay Mladenov ile görüştükten sonra, tüm tarafların "taahhütlerini yerine getirmeleri ve uygulama sürecini engelleyebilecek veya elde edilen ilerlemeyi baltalayabilecek herhangi bir eylemden kaçınmaları" gerektiğini söyledi.

İsrail güçleri şu anda Gazze'nin doğu ve güney kesimlerinin yarısından fazlasını işgal ediyor ve üst düzey bakanlar kontrolü genişletmek istediklerinin sinyalini verdiler.

Netanyahu'nun kabinesindeki aşırı sağcı üyeler, Netanyahu'nun Pazar günkü tutumunu memnuniyetle karşıladı.

Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, "(İsrail Savunma Kuvvetleri) Gazze Şeridi'nde bir milimetre bile geri çekilemez" dedi.

Netanyahu'nun Trump'ın girişimini reddetmesi, yakın ilişkileri daha da gerginleştirecek. Geçen yıl, ABD başkanını "İsrail devletinin Beyaz Saray'da sahip olduğu en büyük dost" olarak nitelendirmişti.

Trump, Mart ayında İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'a hitaben yaptığı açıklamada, Netanyahu'nun yolsuzluk suçlamalarıyla karşı karşıya kalmaktansa affedilmesi gerektiğini öne sürerek, "Bibi'yi İran'la olan savaştan başka hiçbir şeyin rahatsız etmesini istemiyorum" demişti.

Ancak bu yıl Lübnan'da İsrail'in düzenlediği saldırılar nedeniyle de artan bir gerilim yaşandı ve Netanyahu hükümeti İran'la Nisan ayında imzalanan ateşkesi ancak isteksizce kabul etti.

Bu haber 13548 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Asıl risk İstanbul'da değil! Marmara için ezber bozan açıklama
Gündem

Asıl risk İstanbul'da değil! Marmara için ezber bozan açıklama

Geçmiş depremler ve Marmara’daki fay hareketleri üzerinden dikkat çeken bir değerlendirmede bulunan Prof. Dr. Osman Bektaş, Kuzey Anadolu Fayı boyunca depremlerin batıya doğru ilerlemesinin İstanbul’dan ziyade başka bir kentte risk oluşturabileceğini ifade etti.

Habervitrini14136 Görüntüleme
Trump'ın saçına ne oldu? Yeni saçı şaşkına çevirdi
Gündem

Trump'ın saçına ne oldu? Yeni saçı şaşkına çevirdi

Trump, uzun zamandır saç stiliyle ilgili spekülasyonları , özellikle de 80 yaşındaki başkanın bir tür peruk takıp takmadığı konusundaki söylentileri ortadan kaldırmak zorunda kalmıştı ve yeni fotoğraflar bu söylenti değirmenini daha da alevlendiriyor.

Habervitrini14211 Görüntüleme
Böcek dosyası..İşe girmek için başvurdum, fiziki tacize uğradım
Gündem

Böcek dosyası..İşe girmek için başvurdum, fiziki tacize uğradım

Fuhuş soruşturmasında tutuklu eski Belediye Başkanı Muhittin Böcek dosyasında mağdur sayısı 5'e yükselirken; yeni ifadelerde mağdur kadınların tutuklu Gençlik Merkezi Sorumlusu Tuğçe Güney tarafından belediyede iş ve maddi yardım vaadiyle Böcek'in evine götürüldüğü söyledi.

Habervitrini9353 Görüntüleme
Fena yakalandı... ÖKÜZ Enginyurt'un çıktı
Gündem

Fena yakalandı... ÖKÜZ Enginyurt'un çıktı

Kürsülerde işçi haklarını savunmasıyla tanınan Cemal Enginyurt'un, rutin polis denetimi sırasında oğlunun telefonuyla apar topar mekana giderek duruma müdahil olduğu tanık ifadelerine yansırken; mekânın gizli ortağı olduğuna dair iddialar soruşturma dosyasına girdi.

Habervitrini10802 Görüntüleme