Kabe provatörlerine istenen hapis cezası belli oldu

••3 dk okuma
Kabe provatörlerine istenen hapis cezası belli oldu

Hızlı Özet

“İddianamede, 30 Ocak'ta tutuklanan şüpheliler Doğu D. ve Selahattin C.U ile diğer şüpheliler Eda K., Hazar K., Mahmutcan B., Sena N. B., Rümeysa Ö'nün "Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme" suçundan 1'er yıldan 3 'er yıla kadar hapisleri talep edildi.”






Kabe fotoğrafını yere atan hadsizler için istenen ceza belli oldu



Boğaziçi Üniversitesi'nde Kabe fotoğrafı üzerinden provokasyona imza atan sözde öğrencilerin 3'er yıl hapsi istendi.



İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu'nca hazırlanan iddianamede, olayla ilgili savcılıkça resen soruşturma başlatıldığı hatırlatıldı. Olay gününe ait görüntülere göre, şüphelilerden Doğu D. ve Selahattin C.U.'nun Boğaziçi Üniversitesi kampus alanı içerisindeki sergi alanındaki bir panoya 29 Ocak 2021 tarihinde saat 12.45 sıralarında Kabe fotoğrafı üzerine Şahmeran tasviri ve dört bir yanında LGBTİ amblemi bulunan resmi astıkları belirtildi. Üniversitenin güvenlik görevlileri tarafından tutulan tutanağa göre resmin asılması üzerine şüphelilerin resmin dini simgeleri aşağılayıcı nitelikte olduğu yönünde uyarıldıkları, ancak şüpheliler Hazar K. Ve Sena N.B.'nin bahse konu panonun kendi sorumluluklarında olduğunu, bir sorun kendilerinin ilgileneceklerini beyan ettikleri ifade edildi.



Grup içinde bazı öğrencilerin dini değerlere aykırı olduğu gerekçesiyle resmin kaldırılması gerektiğini belirttikleri, ancak şüpheliler Hazar K. ve Sena N.B.'nin resmi kaldırmayacaklarını söyledikleri iddianamede yer aldı. Daha sonra şüpheliler Can B., Eda K. ve Rümeysa Ö.'nün Boğaziçi Rektörlüğü'ne hitaben "Şahmeran figürü bulunan resim kaybolmuştur. Saat 17.00 itibariyle gerekli araştırmaların yapılmasını istiyoruz" şeklinde dilekçe düzenleyerek imzaladıkları anlatıldı.



İddianamede, ifadelerine yer verilen İTÜ Mimarlık Fakültesi öğrencisi olan şüpheli Selahattin C.U. ile Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi şüpheli Doğu D. söz konusu resmi asmadıklarını, yine Boğaziçili olan diğer şüpheliler de sergide düzenleyici olmadıklarını belirterek suçlamaları reddettikleri belirtildi.



Şüphelilerin sergide katılımcı veya düzenleyici olarak görev aldıkları anlatılan iddianamede, "eser" diye nitelendirdikleri suça konu resmin kim tarafından hazırlandığını ve asıldığını bilmediklerine dair savunmaların suçtan kurtulmaya yönelik ve hayatın olağan akışına aykırı olduğu vurgulandı.



İddianamede, suça konu resimde kullanılan arka plan resminde Müslümanlar tarafından yeryüzündeki en kutsal mekan sayılan Kabe'nin bulunduğu, Kabe'nin bulunduğu kısmın üzerini tamamen örtecek şekilde Şahmeran olarak bilinen mitolojik yaratık/Tanrıça resminin yapıştırıldığı, resmin dört köşesine de LGBTİ olarak anılan lezbiyen, gey, biseksüel, transgender, ve interseksüel topluluğu temsil eden amblemlerinin yapıştırıldığı ve resmin bu haliyle bir süre yere koyularak sergilendiği vurgulandı. Resmin altına asılan yazıya yer verilen iddianamede, "metnin de suça konu eylemin kin ve nefrete tahrik amacını destekler ve şüphelilerin kastını yoğunlaştırır mahiyette olduğu, kamu güvenliği açısından açık ve yakın bir tehlikenin ortaya çıktığı, olayın kamuoyunda ciddi tepki çektiğinin müşahade edildiği, eylemin soyut bir saygısızlık ve reddin ötesinde bir halk kesimine karşı düşmanca tavırlar gösterilmesini sağlamaya veya bu tavırları pekiştirmeye elverişli olduğu" belirtildi.



İddianamede, 30 Ocak'ta tutuklanan şüpheliler Doğu D. ve Selahattin C.U ile diğer şüpheliler Eda K., Hazar K., Mahmutcan B., Sena N. B., Rümeysa Ö'nün "Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme" suçundan 1'er yıldan 3 'er yıla kadar hapisleri talep edildi. İddianame kabul edilirse şüpheliler önümüzdeki günlerde İstanbul Asliye Ceza Mahkemesinde hakim karşısına çıkacak.



Öte yandan üniversite içinde ve LGBTİ çalışma kulübü içerisinde arama yapıldığı, aramada suça konu resmin asıldığı pano ve bir yayınevine ait terör örgütü PKK bayrağı simgeli kapağı bulunan bir kitaba el konulduğu kaydedildi. Söz konusu kitapla ilgili terör savcılığınca ayrı soruşturma yürütüldüğü de iddianamede yer aldı.



 




Bu haber 712 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

17 yıl önce kaybolan kadının kemikleri evinin 2 metre altında çıktı
Asayiş

17 yıl önce kaybolan kadının kemikleri evinin 2 metre altında çıktı

Ankara'nın Kızılcahamam ilçesinde 2009'da kaybolan 52 yaşındaki Gülşen Uyar'ın dosyası 17 yıl sonra yeniden ele alındı. Şüpheli bir yangının ardından kazı yapılan evin yaklaşık 2 metre altında, tuğla ve kiremitle örülüp üzeri kireçle kapatılmış kemikler bulundu. Kalıntıların Uyar'a ait olup olmadığı, kızından alınan DNA örneğiyle yapılacak karşılaştırmayla belirlenecek.

Habervitrini14917 Görüntüleme
hafriyat kamyonu eczaneye daldı: 7 kişi yaralandı
Asayiş

hafriyat kamyonu eczaneye daldı: 7 kişi yaralandı

Pendik'te şoförünün direksiyon hakimiyetini kaybettiği hafriyat kamyonu, 9 katlı binanın giriş katındaki eczaneye daldı. Kazada kamyon şoförünün de aralarında bulunduğu 7 kişi yaralandı. Hastaneye kaldırılan yaralıların hayati tehlikesinin bulunmadığı öğrenildi. Pendik'te saat 11.50 sıralarında...

Habervitrini10198 Görüntüleme
SPK’dan iki hisseye ağır yaptırım: 48 kişiye suç duyurusu! İşte o isimler
Asayiş

SPK’dan iki hisseye ağır yaptırım: 48 kişiye suç duyurusu! İşte o isimler

SPK, Borsa İstanbul'da işlem gören Altınkılıç Gıda ve Anel Elektrik paylarındaki olağandışı hareketlere ilişkin yürüttüğü kapsamlı incelemeleri tamamladı. Piyasa dolandırıcılığı tespitiyle 48 kişi hakkında suç duyurusunda bulunulurken, çok sayıda isme 2 yıl borsa yasağı getirildi. Kurul ayrıca manipülasyona karışan 28 kişinin sermaye piyasası lisanslarını iptal etti.

Habervitrini14971 Görüntüleme
Polis memuru, avukat nişanlısını öldürüp intihar etti
Asayiş

Polis memuru, avukat nişanlısını öldürüp intihar etti

İzmir'in Menemen ilçesinde polis memuru Aykut Erol, tartıştığı nişanlısı avukat Özge Penbegül'ü tabancayla öldürüp, intihar etti.

Habervitrini9757 Görüntüleme