Kaddafi'nin oğlunu kim öldürdü

••2 dk okuma
Kaddafi'nin oğlunu kim öldürdü

Hızlı Özet

“Libya'nın eski lideri Muammer Kaddafi'nin oğlu Seyf el-İslam Kaddafi , bir zamanlar Arap dünyasının en uzun soluklu rejimlerinden birinin veliahtı olarak görülüyordu.”

Bir zamanlar Libya'nın bir sonraki lideri olarak gösterilen Seyf el-İslam Kaddafi'nin öldürülmesiyle ilgili bildiğimiz her şey.
Bir zamanlar babasının veliahtı olarak görülen Seyf el-İslam Kaddafi, Salı günü öldürülene kadar Libya'nın parçalanmış siyasetinde kutuplaştırıcı bir figür olarak kaldı.

Libya'nın eski lideri Muammer Kaddafi'nin oğlu Seyf el-İslam Kaddafi , bir zamanlar Arap dünyasının en uzun soluklu rejimlerinden birinin veliahtı olarak görülüyordu.

Libya'nın batısında öldürülmesi eski yaraları yeniden açtı ve güç, hesap verebilirlik ve tamamlanmamış adaletle ilgili soruları yeniden gündeme getirdi.

Saif al-Islam, Salı günü Trablus'un güneybatısındaki Zintan kasabasındaki evinde öldürüldü. Siyasi ofisi, dört silahlı adamın eve baskın düzenleyerek güvenlik kameralarını devre dışı bıraktığını ve ateş açtığını, olayın önceden planlanmış bir suikast olduğunu belirterek, ölümünün bu olayla gerçekleştiğini açıkladı.

Libya Başsavcılığı daha sonra adli tıp incelemelerinin, ölen kişinin silahla vurulma sonucu hayatını kaybettiğini gösterdiğini doğruladı. Açıklamada, şüphelilerin tespit edilmesi ve ceza davası açılması için soruşturmanın devam ettiği belirtildi.

Onu kim öldürdü?
Olayın sorumluluğunu henüz hiçbir grup üstlenmedi ve herhangi bir tutuklama da açıklanmadı.

Neden önemliydi?

2011 ayaklanmasından önce, Seyf el-İslam, babasının rejiminin modern yüzü olarak geniş çapta kabul görüyordu. Batı'da eğitim görmüş ve İngilizceye hakim olan Seyf el-İslam, kendini bir reformcu olarak tanıttı, Libya'nın Batı hükümetleriyle yakınlaşmasına öncülük etti ve nükleer silahsızlanma ve Lockerbie bombalamasının kurbanlarına tazminat ödenmesiyle ilgili müzakerelerde merkezi bir rol oynadı.

Bu imaj, ayaklanma sırasında tamamen çöktü; babasının yönetiminin en güçlü savunucularından biri haline geldi, protestocuları tehdit etti ve iç savaş uyarısında bulundu.

Daha sonra yakalandı, yıllarca Zintan'da tutuldu, 2015'te Trablus'taki bir mahkeme tarafından gıyabında ölüm cezasına çarptırıldı ve Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC) tarafından insanlığa karşı suçlar nedeniyle hakkında çıkarılan tutuklama emri halen yürürlükte.

2017'de bir genel af yasası kapsamında serbest bırakılan kişi, büyük ölçüde gözlerden uzak bir yaşam sürdü, ancak 2021'de başkanlık için adaylığını koyarak siyaset sahnesine geri döndü.

Onun adaylığı Libya'yı kutuplaştırdı ve o yıl planlanan seçimlerin çökmesine katkıda bulunan faktörlerden biri oldu.

Libya siyasi olarak bölünmüş durumda; iktidar, BM tarafından tanınan ve Abdülhamid Dbeibah liderliğindeki Trablus merkezli Ulusal Birlik Hükümeti ile Temsilciler Meclisi ve Halife Haftar'a bağlı güçler tarafından desteklenen doğu merkezli Ulusal İstikrar Hükümeti arasında paylaşılıyor.

2021'deki seçimlerin başarısızlıkla sonuçlanmasından bu yana bölünme devam ediyor ve BM öncülüğündeki arabuluculuk çabaları, güç paylaşımı, petrol gelirleri ve seçim kuralları konusundaki anlaşmazlıklar nedeniyle çıkmaza girdi.

Bu çıkmazda, Seyf el-İslam kendisini potansiyel bir üçüncü seçenek olarak konumlandırmış, aşiret ağlarından ve 2011 öncesi dönemin göreceli istikrarına duyulan özlemden yararlanarak hem Trablus hem de doğu yetkililerine bir alternatif olarak kendini sunmaya çalışmıştır.

Bu haber 844 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İsrail'i böcek gibi ezeriz.. Yaycı Paşa'nın sözleri İsrail'i korkuttu
Gündem

İsrail'i böcek gibi ezeriz.. Yaycı Paşa'nın sözleri İsrail'i korkuttu

Yaycı, GZT'ye verdiği bir röportajda, Türk ordusunun kara çatışmasında İsrail ordusunu "bir böceği ezer gibi" ezeceğini ve "30 milyon adamın" güneye akın edeceğini söyledi.

Habervitrini10032 Görüntüleme
Kılıçdaroğlu: "Hiçbir belediye başkanı ağlamasın"
Gündem

Kılıçdaroğlu: "Hiçbir belediye başkanı ağlamasın"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, belediyelerin kaynakları doğru kullanması ve halka hesap vermesi gerektiğini söyledi. "Harcadığınız her kuruş sizin paranız değil, halkın parası" diyen Kılıçdaroğlu, "Hesap vermiyorsa bir politikacı malı götürüyor demektir. Hesabını verecek ama bu hesabı halka verecek" ifadelerini kullandı.

Habervitrini14315 Görüntüleme
Sarıgül'ün korumasıyla ilgili mahkeme kararını verdi
Gündem

Sarıgül'ün korumasıyla ilgili mahkeme kararını verdi

İstanbul'da 'Suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama' suçu kapsamında yürütülen soruşturmada gözaltına alınan 5 şüpheliden 3'ü çıkarıldıkları hakimlikçe tutuklanırken 2 kişi ise ev hapsi şeklinde adli kontrol şartıyla tahliye edildi.

Habervitrini12918 Görüntüleme
AK Parti'den BM'ye mesaj: 'Daha adil bir dünya mümkün'
Gündem

AK Parti'den BM'ye mesaj: 'Daha adil bir dünya mümkün'

AK Parti Sözcüsü Çelik, sosyal medya üzerinden 24 Ekim Birleşmiş Milletler Günü’nü ve BM Teşkilatı’nın kuruluşunun 81’inci yıl dönümünü kutladı. Çelik, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Dünya Beşten Büyüktür” ve “Daha Adil Bir Dünya Mümkün” vizyonu doğrultusunda mücadeleye devam edeceklerini ifade etti.

Habervitrini13558 Görüntüleme