Macron dünyaya duyurdu: Operasyonu durdurduk

1 dk okuma
Macron dünyaya duyurdu: Operasyonu durdurduk

Hızlı Özet

Operasyon, tümü Sahel'i kapsayan eski Fransız kolonileri olan beş ülke (Burkina Faso , Çad , Mali , Moritanya ve Nijer) ile işbirliği içinde yürütülüyor ve operasyona katılan ülkeler "G5 Sahel" olarak adlandırılıyor.






Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 7 yıldır Afrika'da devam eden Barkhane Operasyonu'nu sona erdirdiklerini duyurdu.



Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Sahel bölgesinde 2014'ten bu yana devam eden "Barkhane Operasyonu"nu sona erdireceklerini bildirdi.



Barkhane Operasyonu

1 Ağustos 2014'te başlayan ve Afrika'nın Sahel bölgesindeki isyancı gruplara karşı Fransız ordusu tarafından yönetilen operasyondur.



Çad'ın başkenti N'Djamena'dan yönetilen operasyonu yaklaşık 5 bin Fransız askeri yürütüyor.



Operasyon, tümü Sahel'i kapsayan eski Fransız kolonileri olan beş ülke (Burkina Faso , Çad , Mali , Moritanya ve Nijer) ile işbirliği içinde yürütülüyor ve operasyona katılan ülkeler "G5 Sahel" olarak adlandırılıyor.



Fransa, 2013'deMali'de Müslümanların başa geçmesinden sonra ülkeye "Serval Operasyonu" adı altında müdahale ederek darbe hükümeti değiştirdi. Fransa bu operasyonun misyonunu genişletilerek tüm Sahel Bölgesi'ne müdahale ederek sömürgelerini tekrardan kontrol altına almayı hedefleyerek Barkhane Operasonunu başlattı.



Operasyonun amacı, ülkelerin hükümetlerinin kendi topraklarının kontrolünü sürdürmelerine yardımcı olmak ve bölgenin Fransa ve Avrupa'ya saldırmayı planlayan terörist gruplar için güvenli bir sığınak haline gelmesini önlemek olarak belirlendi fakat operasyon bölge halkını daha da radikalleştirdi.




Bu haber 848 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İstanbul için tarih verildi! Sağanak yağış kaç gün sürecek?
Gündem

İstanbul için tarih verildi! Sağanak yağış kaç gün sürecek?

Balkanlardan gelen soğuk hava Türkiye’yi etkisi altına alırken, uyarılar peş peşe sıralandı. Meteoroloji Uzmanı Adil Tek, İstanbul’da 3 gün boyunca sağanak etkisinin süreceğini belirterek “Cumartesi, pazar yağış artık etkisini kesiyor ve sıcaklıklar artacak” dedi. Tek, eylülün 20'sinden sonra yeniden havaların serinleyeceğini belirtti. Öte yandan Ankara Valiliği ise yarın kentte şiddetli sağanak beklendiğini açıklayarak uyardı.

Habervitrini13514 Görüntüleme
İçinde para dolu valizler görüntülerinin yer aldığı İmamoğlu'nun güvenlik kamerasını kim söktü
Gündem

İçinde para dolu valizler görüntülerinin yer aldığı İmamoğlu'nun güvenlik kamerasını kim söktü

Ekrem İmamoğlu, 19 Mart 2025'te gözaltına alınmış; içinde para taşındığı iddia edilen valizlerin görüntülerini içerdiği belirtilen güvenlik kamerası görüntüleri şaibeli biçimde yok edilmişti.

Habervitrini10033 Görüntüleme
HÜRKUŞ-II envantere giriyor
Gündem

HÜRKUŞ-II envantere giriyor

Türk savunma sanayisinin geliştirdiği HÜRKUŞ-II, Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine girmeye hazırlanıyor. Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Rafet Dalkıran, HÜRKUŞ-II ve HÜRJET'in uçuşlarına katılırken, Görgün HÜRKUŞ-II'nin son testlerinin tamamlandığını ve ilk uçakların kısa süre içinde teslim edileceğini açıkladı.

Habervitrini13551 Görüntüleme
Türkiye'den Husilere sert tepki.. Alçakça saldırı
Gündem

Türkiye'den Husilere sert tepki.. Alçakça saldırı

Dışişleri Bakanlığı'ndan Husilerin Mekke şehrini hedef alan İHA saldırısına ilişkin yapılan açıklamada, 'Suudi Arabistan’ın egemenliği, toprak bütünlüğü ve güvenliğine olan desteğimizi teyit ediyor; Suudi Arabistan’la dayanışmamızı bir kez daha vurguluyoruz. Bölgesel istikrarı ve güvenliği de tehdit...

Habervitrini12835 Görüntüleme