Mekke İttifakı Kimleri Rahatsız Etti? Erdoğan : Açıktan Eleştiremiyorlar!

3 dk okuma
Mekke İttifakı Kimleri Rahatsız Etti?  Erdoğan : Açıktan Eleştiremiyorlar!

Hızlı Özet

Mekke İttifakı çerçevesinde yürütülen iş birliğine dair gelen soruları yanıtlayan Erdoğan, Türkiye, Suudi Arabistan ve Pakistan ekseninde atılan adımların bölge istikrarı için kritik olduğunu, bazı çevrelerin rahatsızlığına rağmen bu yolda kararlılıkla yürümeye devam edeceklerini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 31 Ağustos–1 Eylül 2026 tarihlerinde Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te gerçekleşen Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Zirvesi'ne katıldı. Zirvede diplomatik temaslarda bulunan ve konuşmalarında önemli mesajlar veren Erdoğan, yurda dönüşte gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Zirve kadar dikkat çeken konulardan bir tanesi de Rusya Devlet Başkanı Sayın Vladimir Putin'le görüşmeniz oldu. Zirve marjında yaptığınız görüşme genel anlamda nasıl geçti? Hangi konuları ele aldınız?

"BARIŞ İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPMAYA HAZIR OLDUĞUMUZU SAYIN PUTİN'E İFADE ETTİK"

Sayın Putin ile ikili bir görüşme yaptık. Bu görüşmede de özellikle Rusya-Ukrayna arasındaki gelişmeleri ele alma imkanımız oldu ve çok verimliydi. Çok çok samimi bir havada geçti. Enerjiden ticarete, turizmden yatırımlara kadar birçok alanda Rusya ile önemli bir iş birliğimiz var. Hepsinden öte, milyonlarca Rus turisti ülkemizde ağırlıyoruz. Başka herhangi bir ülkeden böyle bir turist Türkiye'ye gelmiyor. Önceleri biliyorsunuz Almanya da iyi bir konumdaydı. Ama Rusya sonra onları aştı. Türkiye, bölgemizdeki çatışmaların barışçıl noktadaki çözümünde roller üstleniyor. Özellikle Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın bir an önce barışla neticelenmesi bizim de Sayın Putin'in de beklentisidir. Bir an önce istiyoruz ki; bu bölgede Rusya-Ukrayna arasında bir barış süreci de gerçekleşsin, bölgeye barış egemen olsun. Bu savaşın hem bölgemiz hem dünyamız, hem de taraflar için hayırlı bir sonuç doğurmadığı ortada. Peki bundan Putin memnun mu? Memnun değil. Bir an önce bu işin hayırlısıyla sonuçlanmasını o da bekliyor. Biz barış için elimizden geleni yapmaya hazır olduğumuzu Sayın Putin'e ifade ettik. Savaşın değil, barışın kazanacağı bir gerçek. Bunun için de her türlü gayreti göstermeye hazırız.

İstanbul'da Mekke İttifakı'nın ilk önemli toplantısı gerçekleştirildi. Biz biliyoruz ki bölgedeki bazı ülkeler bu ittifaktan fevkalade rahatsız. Geniş bir coğrafyada barışı inşa etme amacı olan bir savunma iş birliğinden neden bu kadar rahatsızlar?

 

MEKKE İTTİFAKI, BÖLGEMİZDE İSTİKRAR VE GÜVENLİK İÇİN KURULMUŞTUR

İstanbul'da gerçekleştirilen toplantı çok çok önemli. Bu ittifakın ilk ve somut adımını atmak üzere Strateji, Siyaset ve Askeri Komitesi toplandı. Üç ülkeden Dışişleri Bakanları, Milli Savunma Bakanları ve Genelkurmay Başkanları bir araya geldiler. Burada, bir an önce somut adımlar atılması yönündeki yaklaşışımıza binaen, teknik olarak yapılması gereken konuları ortaya koyduk. Bunların başında sekreteryanın kurulması ve işlerlik kazandırılması gerekiyor. Burada askeri ve siyasi konuların ele alınması lazım.

Savunma sanayii, önemli bir iş birliği alanı. Bir de askeri operasyonel iş birliği alanı kapsamında askeri eğitimler, askeri standardizasyon, askeri tehdit, imkan ve kabiliyetlerin paylaşılması bunun gibi teknik konular ele alındı.

Bunlar hangi zamanlamayla nasıl hayata geçecek, onun kararları alındı. Bu ittifaka açıktan tepki koyan çok az ülke var, ama gizliden tepki koyan ülkeler de mevcut. Özellikle Suudi Arabistan, Pakistan ve Türkiye dengesi birçok aktörün açıktan bu ittifakı eleştirmesini zorlaştırıyor. Bu ittifak, bölgemizde istikrar ve güvenlik için kurulmuştur. Biz yolumuza kardeşlerimizle birlikte, güçlenerek devam edeceğiz.

Bu haber 15025 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Dehşet görüntüler... Husiler çatışma görüntülerini yayımladı
Gündem

Dehşet görüntüler... Husiler çatışma görüntülerini yayımladı

Yemen’de Husiler ile Suudi Arabistan destekli hükümet güçleri arasındaki çatışmalar yeniden şiddetlendi. Husiler sahadaki çatışmalara ait yeni görüntüler yayımlarken, son gelişmelerde Kızıldeniz kıyısındaki stratejik bölgelerde ilerleme sağladıkları bildirildi. Çatışmaların Babülmendep Boğazı çevresine yayılması, bölgedeki askeri gerilimin yanı sıra deniz ticareti ve enerji sevkiyatına ilişkin endişeleri de artırdı.

Habervitrini14067 Görüntüleme
Sıcaklıklar düşüyor: Birçok şehirde sağanak bekleniyor
Gündem

Sıcaklıklar düşüyor: Birçok şehirde sağanak bekleniyor

Yurt genelinde parçalı bulutlu havanın hakim olması beklenirken, İstanbul dahil birçok ilde yarından itibaren sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış görülecek.

Habervitrini12842 Görüntüleme
İBB’deki yolsuzluk çarkında yeni itiraflar!
Gündem

İBB’deki yolsuzluk çarkında yeni itiraflar!

Bu görüşmenin ardından Ağaç AŞ Genel Müdürü Ali Sukas'ın yanına gittiğini aktaran Ensar Güney, Sukas'a "Ne istiyorsunuz?" diye sorduğunu, Sukas'ın ise "Ben size para söyleyemem, sen kendin bir bak, kendi durumuna göre ödeme yap" karşılığını verdiğini beyan etti.

Habervitrini9977 Görüntüleme
Kılıçdaroğlu'nun ilk rakibi ortaya çıktı!
Gündem

Kılıçdaroğlu'nun ilk rakibi ortaya çıktı!

Kurultay hazırlıkları başlayan CHP'de Kemal Kılıçdaroğlu'nun karşısına çıkacak ilk genel başkan adayı Aytuğ Atıcı oldu. Atıcı, Kılıçdaroğlu ile görüşerek "Genel başkan adayı olmanızı istemem. 'Partiyi güvenli bir limana getireceğim' dediniz. Bu kişi benim. Beni tarif ettiniz" dediği belirtildi.

Habervitrini12104 Görüntüleme