Meteoroloji'den toz uyarısı: Kuzey Afrika'dan geliyor

2 dk okuma
Meteoroloji'den toz uyarısı: Kuzey Afrika'dan geliyor

Hızlı Özet

Meteoroloji'nin son hava durumu raporunda yarın ve cuma günü Marmara, Ege, İç Anadolu'nun batısı ve Batı Karadeniz'de Kuzey Afrika kaynaklı toz taşınımı beklendiği duyuruldu. Meteoroloji tarafından Marmara Bölgesi ve Trakya için fırtına uyarısı yapılırken, meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı tedbirli olunması istendi.









Meteoroloji'nin son hava durumu raporunda yarın ve cuma günü Marmara, Ege, İç Anadolu'nun batısı ve Batı Karadeniz'de Kuzey Afrika kaynaklı toz taşınımı beklendiği duyuruldu. Meteoroloji tarafından Marmara Bölgesi ve Trakya için fırtına uyarısı yapılırken, meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı tedbirli olunması istendi.









Meteoroloji'den yapılan son değerlendirmelere göre 31 Mart 2022 Perşembe ve Cuma günleri Marmara, Ege, İç Anadolu'nun batısı ve Batı Karadeniz'de Kuzey Afrika kaynaklı Toz Taşınımı bekleniyor.



Açıklamada "Kuzey Afrika üzerinde bulunan alçak basınç merkezinin Avrupa üzerine hareketi ile birlikte ülkemizin batı kesimlerinde özellikle yüksek seviyelerde Toz taşınımı görüleceği tahmin ediliyor" denildi.



ORTA KUVVETTE TOZ TAŞINIMI BEKLENİYOR



31 Mart 2022 Perşembe günü Güneydoğu Anadolu'nun güneyinde hafif kuvvette, Suriye sınırına yakın kesimlerde orta kuvvette yüzey toz taşınımı bekleniyor.



Meteoroloji, "Toz taşınımı sebebiyle meydana gelebilecek görüş mesafesinde azalma, hava kalitesinde düşme, yağış ihtimali olan yerlerde ise çamur şeklinde yağış gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması, Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün yayınlayacağı uyarı ve hava tahmin raporlarının dikkatle takip edilmesi önem arz etmektedir" açıklamasını yaptı.




Meteoroloji yarın için 28 kente sarı kodlu uyarıda bulundu.
 



 


Meteoroloji yarın için 28 kente sarı kodlu uyarıda bulundu.



METEOROLOJİ'DEN MARMARA VE TRAKYA İÇİN 'FIRTINA' UYARISI



MGM İstanbul Bölge Tahmin ve Erken Uyarı Merkezi'nden yapılan açıklamada; rüzgarın yarın sabah saatlerinden itibaren Trakya kesimi (Edirne, Kırklareli, Tekirdağ) ile cuma günü ise Marmara Bölgesi genelinde (Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, İstanbul, Kocaeli, Sakarya ve Yalova) güney yönlerden kuvvetli (40-60 km/s) ve zaman zaman fırtına (60-80 km/s) şeklinde eseceğinin tahmin edildiği bildirildi. Olası ağaç ve direk devrilmesi, soba ve doğal gaz kaynaklı baca gazı zehirlenmeleri, çatı uçması, ulaşımda aksamalara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerektiği belirtildi.



Türkiye’de toz taşınımı, genellikle Basra alçak basınç merkezinin daha etkili olduğu ilkbahar, sonbahar ve yaz aylarında daha yoğun gerçekleşebiliyor. Türkiye, Orta Doğu ve Afrika kaynaklı çöl tozlarından etkileniyor.



TOZ TAŞINIMI NEDİR, NE DEMEK?



Toz fırtınaları, hava ve deniz ulaşımını da olumsuz yönde etkiliyor. Toz kaynak alanlarına yakın bölgelerde, fırtınaların yaşandığı dönemlerde havaalanları kapatılıyor, karayolu ulaşımında ise büyük sorunlar yaşatıyor.



TOZ TAŞINIMI NEDEN OLUR?



Toz taşınımının temel nedeni, kuraklık ve çölleşme olarak belirtiliyor. Dünyadaki başlıca toz kaynak alanları Afrika (Sahra çölü), Asya (Gobi ve Taklamakan), Arabistan Yarımadası, Güney Amerika ile Avustralya'da bulunan çöllerdir.



Türkiye, Orta Doğu ve Afrika kaynaklı çöl tozlarından etkileniyor. Ülkemize olan toz taşınımı, Basra alçak basınç merkezinin daha etkili olduğu İlkbahar, Sonbahar ve yaz aylarında daha yoğun gerçekleşiyor. Suriye ve Irak sınırına yakın yerleşimlerimiz başta olmak üzere, Güneydoğu Anadolu bölgemiz toz taşınımından en fazla etkilenen yöremizdir.







Bu haber 634 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Dehşet görüntüler... Husiler çatışma görüntülerini yayımladı
Gündem

Dehşet görüntüler... Husiler çatışma görüntülerini yayımladı

Yemen’de Husiler ile Suudi Arabistan destekli hükümet güçleri arasındaki çatışmalar yeniden şiddetlendi. Husiler sahadaki çatışmalara ait yeni görüntüler yayımlarken, son gelişmelerde Kızıldeniz kıyısındaki stratejik bölgelerde ilerleme sağladıkları bildirildi. Çatışmaların Babülmendep Boğazı çevresine yayılması, bölgedeki askeri gerilimin yanı sıra deniz ticareti ve enerji sevkiyatına ilişkin endişeleri de artırdı.

Habervitrini14075 Görüntüleme
Sıcaklıklar düşüyor: Birçok şehirde sağanak bekleniyor
Gündem

Sıcaklıklar düşüyor: Birçok şehirde sağanak bekleniyor

Yurt genelinde parçalı bulutlu havanın hakim olması beklenirken, İstanbul dahil birçok ilde yarından itibaren sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış görülecek.

Habervitrini12854 Görüntüleme
İBB’deki yolsuzluk çarkında yeni itiraflar!
Gündem

İBB’deki yolsuzluk çarkında yeni itiraflar!

Bu görüşmenin ardından Ağaç AŞ Genel Müdürü Ali Sukas'ın yanına gittiğini aktaran Ensar Güney, Sukas'a "Ne istiyorsunuz?" diye sorduğunu, Sukas'ın ise "Ben size para söyleyemem, sen kendin bir bak, kendi durumuna göre ödeme yap" karşılığını verdiğini beyan etti.

Habervitrini9988 Görüntüleme
Kılıçdaroğlu'nun ilk rakibi ortaya çıktı!
Gündem

Kılıçdaroğlu'nun ilk rakibi ortaya çıktı!

Kurultay hazırlıkları başlayan CHP'de Kemal Kılıçdaroğlu'nun karşısına çıkacak ilk genel başkan adayı Aytuğ Atıcı oldu. Atıcı, Kılıçdaroğlu ile görüşerek "Genel başkan adayı olmanızı istemem. 'Partiyi güvenli bir limana getireceğim' dediniz. Bu kişi benim. Beni tarif ettiniz" dediği belirtildi.

Habervitrini12116 Görüntüleme