Ölüm gemisindeki 3 Türk İstanbul'da Hantavirüs karantinasına girdi

2 dk okuma
Ölüm gemisindeki 3 Türk İstanbul'da Hantavirüs karantinasına girdi

Hızlı Özet

Hantavirüs vakalarının tespit edildiği Hollanda bandralı gemideki 3 Türk yolcu, İstanbul'a geldi. Şahıslar tedbiren evlerinde karantinaya girdi. Sağlık Bakanlığı açıklamasında şahısların testlerinin negatif çıktığı ve izolasyonun süreceği belirtildi.

Hantavirüs vakalarının tespit edildiği Hollanda bandralı gemideki 3 Türk yolcu, İstanbul'a geldi. Şahıslar tedbiren evlerinde karantinaya girdi. Sağlık Bakanlığı açıklamasında şahısların testlerinin negatif çıktığı ve izolasyonun süreceği belirtildi.

Hantavirüs görülen ve ölümlerin yaşandığı Hollanda bandralı "MV Hondius" gemisi, dün İspanya'nın güneydoğusundaki Kanarya Adalarının Tenerife kentindeki Granadilla de Abona Limanı'na demirledi.

3 TÜRK YOLCU İSTANBUL'DA

Gemideki 23 milletten onlarca yolcu, karaya çıkartılarak uçakla ülkelerine gönderilmeye başlanmıştı. Gemide bulunan 3 Türk de İstanbul'a getirildi.

TEST SONUÇLARI NEGATİF

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, yolcuların testlerinin negatif çıktığı duyuruldu. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Hantavirüslü gemide bulunan 3 vatandaşımız ambulans uçakla ülkemize getirildi. Şahısların izalasyon süreci başladı. Daha önce ülkeye giriş yapan 2 kişide olduğu gibi bu 3 yolcudan da numuneler alınmıştır. Sonuçların negatif olduğu saptanmış olup, önerilen süre boyunca karantinada tutulacaklardır. "

NE OLMUŞTU?

Hollanda bandralı lüks yolcu gemisi MV Hondius, 1 Nisan'da Arjantin'in Ushuaia limanından hareket etmişti. Gemide, 11 Nisan'da 70 yaşındaki bir Hollandalı hayatını kaybetmiş, 13-16 Nisan'da Afrika'nın batısındaki Tristan da Cunha, Erişilmez Ada ve Bülbül Adası ziyaretlerinde 6 yolcunun daha gemiye binmesiyle bu tarihlerdeki kayıtlara göre toplamda 180 yolcu ve mürettebat olduğu belirtilmişti.

Gemi Santa Elena'ya geldiğinde 30 kadar yolcu burada inmiş, hayatını kaybeden yolcunun cesedi ve semptomu bulunan Hollandalı eşi de gemiden ayrılmıştı.

Johannesburg'a giden Hollandalı kadın 26 Nisan'da ölmüştü. İngiliz vatandaşı olan ve semptom gösteren bir erkek yolcu da yanındaki ABD'li arkadaşı ile birlikte 27 Nisan'da gemiden indirilmişti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 2 Mayıs'ta MV Hondius'un Cabo Verde'de (Yeşil Burun Adaları) olduğu sırada hantavirüs vakalarının gemide görüldüğünü açıklamış ve 3 Mayıs'ta bir Alman kadın yolcunun hayatını kaybetmesiyle bu gemide seyahat edip virüsten ölenlerin sayısı 3'e çıkmıştı.

Capo Verde yetkililerinin geminin yanaşmasına ve herhangi bir kişinin inmesine izin vermemesi üzerine DSÖ ve İspanya arasında yapılan görüşmeler sonrasında 5 Mayıs'ta yolcuların indirilmesi için MV Hondius'un Tenerife'ye getirilmesine karar verilmişti.

HANTAVİRÜS NEDİR?

Hantavirüs, çoğunlukla kemirgenlerden bulaşan bir hastalık olarak biliniyor. Kemirgenlerin kurumuş dışkı, idrar ve salyalarının karıştığı havanın solunması, bazen de kemirgen tarafından ısırılma ya da tırmalanmayla bulaşan virüs, ateş, yorgunluk ve kas ağrısı gibi semptomlar gösteriyor. Solunum yetmezliğine de sebep olabilen virüs, bazı durumlarda iç kanama ve böbrek yetmezliği şeklinde seyrediyor.

Bu haber 14584 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Kadınların günde ortalama 9 saat, erkeklerin de 8 saat 49 dakika uyudukları hesaplandı.
Sağlık

Kadınların günde ortalama 9 saat, erkeklerin de 8 saat 49 dakika uyudukları hesaplandı.

Türkiye'de geçen yıl 10 yaş ve üzeri bireyler, günde ortalama en fazla zamanı 8 saat 55 dakikayla uykuya ayırırken kadınların günde ortalama 9 saat, erkeklerin de 8 saat 49 dakika uyudukları hesaplandı.

Habervitrini11688 Görüntüleme
Ankara'da NATO Zirvesi sürecinde sağlık tesislerinde aksama olmayacak
Sağlık

Ankara'da NATO Zirvesi sürecinde sağlık tesislerinde aksama olmayacak

NATO Zirvesi nedeniyle hazırlıkların sürdüğü Ankara'da zirvenin düzenleneceği 7-8 Temmuz'da sağlık tesisleri hizmet verecek mi sorusunun cevabı merak edildi. Ankara İl Sağlık Müdürlüğü, başkentte sağlık tesislerinin tam kapasite çalışacağını açıkladı.

Habervitrini10873 Görüntüleme
267 kişiyi öldüren virüs ilk kez Avrupa ülkesinde görüldü!
Sağlık

267 kişiyi öldüren virüs ilk kez Avrupa ülkesinde görüldü!

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde bir ayda en az 1000 kişiyi enfekte eden ve 267 kişinin ölümüne yol açan ölümcül Ebola virüsü dalgası, sınırları aşarak ilk kez bir Avrupa ülkesinde görüldü. Fransa Sağlık Bakanlığı, Kongo'daki görevinden dönen bir doktorda virüsün tespit edildiğini resmen teyit ederek karantina işlemlerini başlattı.

Habervitrini9984 Görüntüleme
Soğan sevgisi ve soğanların kan şekerini ve tansiyonu düşürmedeki büyüleyici ilişkisi.
Sağlık

Soğan sevgisi ve soğanların kan şekerini ve tansiyonu düşürmedeki büyüleyici ilişkisi.

Çalışma, genler ve beslenme alışkanlıkları hakkında bilgiler içeren Birleşik Krallık sağlık veri tabanından elde edilen, 37 ile 73 yaşları arasındaki 160.000'den fazla kişinin genetik ve beslenme verilerinin analizine dayanmaktadır.

Habervitrini12370 Görüntüleme