Suriye'de Esed ile kardeşi Mahir Esed ve kuzeni Necib'e idam

2 dk okuma
Suriye'de Esed ile kardeşi Mahir Esed ve kuzeni Necib'e idam

Hızlı Özet

Suriye mahkemesi, devrik lider Beşşar Esed, kardeşi Mahir Esed ve Esed'in kuzeni eski Dera Siyasi Güvenlik Şubesi Başkanı Atıf Necib'i idama mahkum etti. | Anadolu Ajansı

Şam Dördüncü Ceza Mahkemesi'nde, Beşşar Esed, Mahir Esed ve Esed'in kuzeni Atıf'ın da aralarında olduğu sanıkların yargılanmasında karar çıktı.

Suriye'de, 2011'de ülke genelinde başlayan protestoların ilk döneminde Dera'daki güvenlik operasyonlarında rol aldığı belirtilen eski yetkili Atıf Necib ile aralarında devrik lider Beşşar Esed'in kardeşi Mahir Esed'in de bulunduğu 7 firari sanık idam cezasına çarptırıldı.

Mahkeme başkanı hakim Fahreddin Aryan, soruşturmalar ve tanık ifadelerinin, Atıf Necib'in Suriye'deki protestoların başlamasının ardından Dera'da bazı tutukluların sorgulanmasına müdahil olduğunu ortaya koyduğunu belirtti.

Necib'in 2011'de Dera'daki sivillere yönelik güvenlik operasyonunu yönettiğini ifade eden Aryan, mahkemede hazır bulunan Necib'i suçlu bulduğunu ve hakkında idam cezası verdiğini açıkladı.

Suriye resmi haber ajansı SANA'nın aktardığı karar metnine göre, mahkeme ayrıca firari sanıklar devrik lider Beşşar Esed, kardeşi Mahir Esed, Fehd Casım el-Fureyc, Muhammed Eymen Uyuş, Lüey Ali el-Ali, Kusay İbrahim Mehiyub, Vefik Salih Nasır ve Talal Faris el-Asimi'yi "kasten ve taammüden öldürme" ve "ölümle sonuçlanan işkence" suçlarından suçlu bularak idamlarına hükmetti.

Sanıkların söz konusu suçlara ilişkin sorumluluklarının soruşturma ve tanık ifadeleri kapsamında değerlendirildiği belirtildi.

Esed'in kuzeni Atıf Necib dışında diğer sanıklar firari durumda. Beşşar Esed ve kardeşi Mahir Esed, Aralık 2024'teki devrim sırasında yurt dışına kaçmıştı. Suriye yasalarınca mahkemece suçlu bulunan sanıklara idam cezası verilebilir.

Ancak Suriye'de Aralık 2024'teki devrimin ardından başlayan yeni dönemde şu ana kadar hiç idam cezası uygulanmadı.

#Spor#haber#Kültür Sanat#Son dakika#ekonomi#sinema#anadolu ajansı#fotoğraf#video#Politika
Kaynak:aa.com.tr
Bu haber 11997 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Asıl risk İstanbul'da değil! Marmara için ezber bozan açıklama
Gündem

Asıl risk İstanbul'da değil! Marmara için ezber bozan açıklama

Geçmiş depremler ve Marmara’daki fay hareketleri üzerinden dikkat çeken bir değerlendirmede bulunan Prof. Dr. Osman Bektaş, Kuzey Anadolu Fayı boyunca depremlerin batıya doğru ilerlemesinin İstanbul’dan ziyade başka bir kentte risk oluşturabileceğini ifade etti.

Habervitrini14143 Görüntüleme
Trump'ın saçına ne oldu? Yeni saçı şaşkına çevirdi
Gündem

Trump'ın saçına ne oldu? Yeni saçı şaşkına çevirdi

Trump, uzun zamandır saç stiliyle ilgili spekülasyonları , özellikle de 80 yaşındaki başkanın bir tür peruk takıp takmadığı konusundaki söylentileri ortadan kaldırmak zorunda kalmıştı ve yeni fotoğraflar bu söylenti değirmenini daha da alevlendiriyor.

Habervitrini14243 Görüntüleme
Böcek dosyası..İşe girmek için başvurdum, fiziki tacize uğradım
Gündem

Böcek dosyası..İşe girmek için başvurdum, fiziki tacize uğradım

Fuhuş soruşturmasında tutuklu eski Belediye Başkanı Muhittin Böcek dosyasında mağdur sayısı 5'e yükselirken; yeni ifadelerde mağdur kadınların tutuklu Gençlik Merkezi Sorumlusu Tuğçe Güney tarafından belediyede iş ve maddi yardım vaadiyle Böcek'in evine götürüldüğü söyledi.

Habervitrini9375 Görüntüleme
Fena yakalandı... ÖKÜZ Enginyurt'un çıktı
Gündem

Fena yakalandı... ÖKÜZ Enginyurt'un çıktı

Kürsülerde işçi haklarını savunmasıyla tanınan Cemal Enginyurt'un, rutin polis denetimi sırasında oğlunun telefonuyla apar topar mekana giderek duruma müdahil olduğu tanık ifadelerine yansırken; mekânın gizli ortağı olduğuna dair iddialar soruşturma dosyasına girdi.

Habervitrini10804 Görüntüleme