Tahran'ın Hamlesi Piyasaları Altüst Etti! Altında Keskin Değer Kaybı

2 dk okuma
Tahran'ın Hamlesi Piyasaları Altüst Etti! Altında Keskin Değer Kaybı

Hızlı Özet

Haftanın başlangıcında global piyasalarda gerilim tırmandı. Tahran'ın aldığı bir karar piyasaları çalkalarken, altın fiyatlarında ani bir düşüş yaşandı.

TAHRAN'IN KARARI ALTINI VURDU

İran-ABD savaşı kaynaklı muğlaklık, dolar endeksindeki değerlenme ve petrol fiyatlarının yüksekliğini koruması, altın piyasasında çalkantılı hareketleri tetikledi. Jeopolitik risklerin tesiri altında istikamet arayışında olan ve güvenli liman olarak nitelendirilen altın, Tahran yönetiminden gelen son bildirimle adeta bir şok dalgası yaşadı.

ABD ile yürütülen barış müzakerelerinin İran tarafından durdurulduğunun ilan edilmesi, piyasalardaki satış dalgasını yoğunlaştırdı. Gün boyunca zaten cılız bir performans sergileyen altın fiyatları, bu kararın açıklanmasıyla birlikte çok daha keskin bir gerileme kaydetti.

ALTIN FİYATLARINDA BÜYÜK KAYIP

Saat 16:20 itibarıyla, spot altın yüzde 1,5'lik bir düşüşle 4467 dolar seviyesinden el değiştiriyordu. Benzer şekilde, gram altın yüzde 1,4 değer kaybıyla 6594 TL'den işlem görüyordu. Yurt içi piyasada ise çeyrek altın 10879 TL, cumhuriyet altını da 43382 TL fiyatıyla alıcı bulmaktaydı.

Geçtiğimiz cuma günü, ABD Başkanı Trump’ın İran savaşının yakında nihayete erebileceğine yönelik beyanları sonrası tırmanışa geçen altın için yeni haftada durum aksi bir yöne evrildi. Ateşkes ihtimaline ilişkin belirsizlik, güçlenen dolar ve yüksek petrol fiyatları, değerli metal üzerinde baskı oluşturdu.

ENERJİ PİYASALARI VE ENFLASYON ENDİŞELERİ

Bölgedeki savaşın küresel enerji piyasaları üzerindeki tesiri de giderek daha ağır hissediliyor. Petrolün varil fiyatı 95 dolara tırmandı. Dünya petrol tedarikinin yüzde 20’sinin sağlandığı Hürmüz Boğazı'nın, savaşın başından bu yana kapalı olması bu yükselişte kilit rol oynuyor. Bu gelişme, yalnızca petrol fiyatlarını değil, aynı zamanda küresel nakliye maliyetlerini de tırmandırıyor.

Enerji fiyatlarındaki bu tırmanışın, dünya genelinde enflasyon baskısını körüklemesinden kaygı duyuluyor. Uzmanlara göre petrol ve taşıma maliyetlerindeki artış, üretimden tüketime kadar pek çok kalemde fiyatların yeniden yükselmesine zemin hazırlayabilir.

GÖZLER FED'İN YENİ BAŞKANI KEVİN WARSH'TA

Piyasalarda yakından izlenen bir diğer kritik gündem maddesi ise ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz politikası. Görevi yeni üstlenen Fed Başkanı Kevin Warsh’ın nasıl bir strateji benimseyeceği merak konusu. Enerji fiyatlarındaki yükselişin enflasyon üzerinde kalıcı bir baskı oluşturması durumunda, Fed’in faiz artırımı senaryolarını yeniden değerlendirmeye alabileceği belirtiliyor. Bu beklenti, faiz getirisi olmayan altın üzerinde baskı oluşturan en önemli faktörlerden biri olarak öne çıkıyor, çünkü yüksek faiz ortamları altının yatırımcılar nezdindeki cazibesini azaltmaktadır.

PİYASALARIN YÖNÜNÜ SAVAŞIN SEYRİ TAYİN EDECEK

Bundan sonraki dönemde altın piyasasında, hem Tahran’dan hem de Washington’dan gelecek açıklamalar belirleyici olacak. Müzakerelerin yeniden başlayıp başlamayacağı, Hürmüz Boğazı’ndaki vaziyet, petrol fiyatlarının gidişatı ve Fed’in para politikasına dair mesajları, fiyatlamalar açısından tayin edici olacaktır. Küresel piyasalarda tansiyonun yüksekliğini koruduğu bu ortamda yatırımcılar, altın, petrol ve dolar cephesindeki sert dalgalanmaları yakından izliyor. Tahran’ın müzakereleri askıya alma kararı ise haftanın ilk işlem gününe damgasını vuran gelişme oldu.

#iran-abd iliskileri#guvenli liman#jeopolitik riskler#ekonomi#iran-savasi#petrol-fiyatlari#altin fiyatlari#dolar endeksi#fed faiz politikasi#yatirimci algisi
Kaynak:uzmanpara.milliyet.com.tr
Bu haber 11113 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

ABD'de Mayıs ayında enflasyon %4'ü aşarken, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) son 3 yılın en yüksek seviyesine çıktı.
Ekonomi

ABD'de Mayıs ayında enflasyon %4'ü aşarken, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) son 3 yılın en yüksek seviyesine çıktı.

Finansal veri şirketi FactSet tarafından anket yapılan ekonomistler, Mayıs ayında enflasyonun yıllık bazda %4,2 oranında artacağını öngördü. 

Habervitrini13361 Görüntüleme
Irak'tan Suriye üzerinden Türkiye'ye 650 bin varil petrol
Ekonomi

Irak'tan Suriye üzerinden Türkiye'ye 650 bin varil petrol

Görünüşe göre Irak'ın petrolünü Suriye topraklarından ve limanlarından geçen bir rota üzerinden ihraç etme deneyimi, bu yöntemin etkinliğini ve ekonomik uygulanabilirliğini kanıtlamış ve bu da Irak hükümetini bu seçeneğe bağlı kalmaya ve daha geniş ölçekte uygulamaya teşvik etmiştir.

Habervitrini15446 Görüntüleme
Bu kez de "Devlet banka ücreti alıyor" yalanını söylediler! DMM gerçeği açıkladı
Ekonomi

Bu kez de "Devlet banka ücreti alıyor" yalanını söylediler! DMM gerçeği açıkladı

DMM, "Devlet ödemelerden banka hizmet ücreti alıyor" iddialarını yalanladı. SGK ödemelerinin banka, ATM ve internetten ücretsiz yapıldığını belirten DMM, kredi kartı kesintilerinin kurumla ilgisi olmadığını ve tamamen bankaların kendi uygulamalarından kaynaklandığını açıkladı.

Habervitrini11194 Görüntüleme
Bakan Şimşek: Savaş büyük bir arz şoku
Ekonomi

Bakan Şimşek: Savaş büyük bir arz şoku

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Orta Doğu'daki savaşa rağmen dezenflasyon sürecinin sürdüğünü belirtti. MB rezervlerinin 160 milyar dolar olduğunu açıklayan Şimşek, 750-800 bin konutluk sosyal hamleyle birlikte kira enflasyonunun yıl sonunda yüzde 30 civarına ineceğini söyledi.

Habervitrini13656 Görüntüleme