TÜRK KAMUOYU GÖZÜYLE ABD İMAJI...

3 dk okuma
TÜRK KAMUOYU GÖZÜYLE ABD İMAJI...

Hızlı Özet

İstanbul Üniversitesi (İÜ) İletişim Fakültesi Araştırma Grubu ''Akademedya'' tarafından İstanbul'da 25 ilçede 1000 kişi ile ''Türk Kamuoyu Gözüyle ABD İmajı'' konulu araştırma yapıldı.

Türk insanı, ABD'yi ''süper bir güç'', ''fırsatlar ülkesi'' olarak görürken, yine de bu ülkede yaşamak istemiyor.
İstanbul Üniversitesi (İÜ) İletişim Fakültesi Araştırma Grubu ''Akademedya'' tarafından İstanbul'da 25 ilçede 1000 kişi ile ''Türk Kamuoyu Gözüyle ABD İmajı'' konulu araştırma yapıldı.
AA muhabirinin araştırma verilerinden derlediği bilgiye göre, ABD denince Türk insanının aklına 24 kavram arasından ilk gelen sözcük yüzde 16.7 ile ''savaş'' oldu.
Bunu yüzde 7.6 ile ''sömürge'', yüzde 7 ile ''Bush'', yüzde 4.9 ile ''dolar'', yüzde 4.5 ile ''güç'', yüzde 3.5 ile ''Irak'', yüzde 3.3 ile ''emperyalizm'', yüzde 3.2 ile ''İkiz Kuleler'' ve yüzde 2 ile ''özgürlük'' ve diğer seçenekler izledi.
Denekler, ABD ile özdeşleşen nesneler ve isimleri sıralarken yüzde 16.7 ile ''George Bush'' ilk sırada yer aldı. Katılımcıların yüzde 9.8'i ''dolar'', yüzde 8.2'si ''savaş'', yüzde 6.3'ü ''coca cola'', yüzde 6'sı ''İkiz Kuleler'' yanıtını verdi. Bunları, ''Özgürlük Anıtı'', ''para'', ''Beyaz Saray'' ve ''Mc Donalds'' izledi.
Araştırmaya katılanlar ABD'nin olumsuz yanlarını yüzde 35.4 ile ''savaş'', yüzde 14.3 ile ''terör'', yüzde 11.3 ile ''sömürgecilik'' olarak gösterirken, bunu ''ırkçılık'', ''emperyalizm'' ve ''bencillik'' takip etti.

ABD'DE YAŞAMAK İSTER MİSİNİZ?
''ABD'de yaşama fırsatı sunulduğunda, orada yaşamak ister miydiniz?'' sorusuna ise, katılımcıların yüzde 66.8'i ''hayır'' yanıtı verirken, ''evet'' diyenlerin oranı yüzde 33.2'de kaldı.
''Eğer ABD'de yaşıyor olsaydınız, yaşamınız şimdikinden nasıl farklı olurdu?'' sorusuna katılımcıların yüzde 50.8'i yaşamının şu anki durumundan daha iyi olacağını belirtti.
Araştırmaya katılan her yüz kişiden 63'ü ABD'nin ''süper bir güç'' olduğunu, katılımcıların yüzde 52.8'i ise bir ''fırsatlar ülkesi'' olduğunu belirtirken, yüzde 35'i ABD vatandaşlığını bir ayrıcalık olarak görüyor. Ancak, yine de katılımcıların yüzde 62.4'ü ''ABD vatandaşı olmak istemezdim'' yanıtı verdi.

ABD SEVGİSİ
Araştırmaya katılanların 68.6'sı ABD'yi sevmediğini belirtirken, ABD'nin dünya siyasetinde saldırgan bir tutum izlediğine inananların oranı yüzde 80.3 gibi yüksek bir orana çıktı.
Katılımcıların yüzde 77.3'ü ABD'nin ülkelerin iç işlerine karıştığına inandığını belirtirken, yüzde 68.4'ü de bu ülkenin savaşı sevdiğine inanıyor. Deneklerin yüzde 67.8'i ise ABD'nin dünya demokrasisini koruduğuna inanmadığını belirtti.
Araştırmaya katılanların yüzde 56.9'u Bill Clinton'u ABD Başkanları arasında en başarılı başkan olarak gördüğünü belirtirken, onu yüzde 11.3 ile Ronald Reagan, yüzde 5.2 ile John F. Kennedy izledi. Başkan George W. Bush ise yüzde 3.3 ile 4. sırada yer aldı.

''ABD İMAJININ DİBE VURDUĞU GÖZLENİYOR''
Akademedya Araştırma Grubu'nca araştırmaya verilerine ilişkin yapılan değerlendirmede, araştırmayla, ''ABD'nin, Türk kamuoyunda oldukça kötü bir imaj oluşturduğunun gözlendiği'' kaydedildi.
Araştırma sonuçlarına göre, ABD'nin, Türk kamuoyu gözünde savaş, sömürgecilik ve terör kelimeleriyle adeta bütünleştiği dile getirilerek, ABD denince kamuoyunda ilk akla gelen kavramların çoğunun da olumsuz nitelik taşıdığı belirtildi.
ABD'nin, uluslararası alandaki politikalarında savaşçı bir tutum sergilemesinden dolayı her geçen gün imajını daha da kötüye döndürdüğü de ifade edilerek, Türk halkının ABD'nin savaşı sevdiğine, dünya demokrasisi ve barışını zedelediğine, ülkelerin iç işlerine karıştığına ve dış politikasında saldırgan bir tutum izlediğine inandığı bildirildi.
Tüm bunlara karşın ABD'nin Türkler tarafından bir süper güç olarak algılandığı kaydedilerek, para, özgürlük, teknoloji, ekonomi ve refah düzeyinin ülkenin güçlü yönleri olarak algılandığı da ifade edildi. Kamuoyunun, ABD'yi özgürlükler ve fırsatlar ülkesi olarak gördüğü de vurgulandı.
Türklerin ABD'de yaşamanın şimdiki durumlarından daha iyi olacağını da düşündüklerine dikkat çekilerek, tüm bu olumlu yargılara karşın, sonuçların, Türk kamuoyunun oransal çoğunluğunun ABD'de yaşamayı ve vatandaşı olmayı istemediklerini ortaya çıkardığı kaydedildi.
Değerlendirmede, şu görüşlere yer verildi:
''Araştırmaya göre; ABD imajının dibe vurduğu gözleniyor. Türk kamuoyu, ABD'yi tüm bu imaj algılanımları sonucunda sevmediğini belirtiyor. Böylece araştırma başında ortaya konan 'Türk kamuoyunun algısında ABD olumsuz bir imaj sergilemektedir. Fakat bununla birlikte ABD bir süper güç olarak görülmektedir' hipotezi araştırma verileri ışığında doğrulanmıştır.''

Bu haber 2026 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İstanbul için tarih verildi! Sağanak yağış kaç gün sürecek?
Gündem

İstanbul için tarih verildi! Sağanak yağış kaç gün sürecek?

Balkanlardan gelen soğuk hava Türkiye’yi etkisi altına alırken, uyarılar peş peşe sıralandı. Meteoroloji Uzmanı Adil Tek, İstanbul’da 3 gün boyunca sağanak etkisinin süreceğini belirterek “Cumartesi, pazar yağış artık etkisini kesiyor ve sıcaklıklar artacak” dedi. Tek, eylülün 20'sinden sonra yeniden havaların serinleyeceğini belirtti. Öte yandan Ankara Valiliği ise yarın kentte şiddetli sağanak beklendiğini açıklayarak uyardı.

Habervitrini13514 Görüntüleme
İçinde para dolu valizler görüntülerinin yer aldığı İmamoğlu'nun güvenlik kamerasını kim söktü
Gündem

İçinde para dolu valizler görüntülerinin yer aldığı İmamoğlu'nun güvenlik kamerasını kim söktü

Ekrem İmamoğlu, 19 Mart 2025'te gözaltına alınmış; içinde para taşındığı iddia edilen valizlerin görüntülerini içerdiği belirtilen güvenlik kamerası görüntüleri şaibeli biçimde yok edilmişti.

Habervitrini10032 Görüntüleme
HÜRKUŞ-II envantere giriyor
Gündem

HÜRKUŞ-II envantere giriyor

Türk savunma sanayisinin geliştirdiği HÜRKUŞ-II, Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine girmeye hazırlanıyor. Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Rafet Dalkıran, HÜRKUŞ-II ve HÜRJET'in uçuşlarına katılırken, Görgün HÜRKUŞ-II'nin son testlerinin tamamlandığını ve ilk uçakların kısa süre içinde teslim edileceğini açıkladı.

Habervitrini13549 Görüntüleme
Türkiye'den Husilere sert tepki.. Alçakça saldırı
Gündem

Türkiye'den Husilere sert tepki.. Alçakça saldırı

Dışişleri Bakanlığı'ndan Husilerin Mekke şehrini hedef alan İHA saldırısına ilişkin yapılan açıklamada, 'Suudi Arabistan’ın egemenliği, toprak bütünlüğü ve güvenliğine olan desteğimizi teyit ediyor; Suudi Arabistan’la dayanışmamızı bir kez daha vurguluyoruz. Bölgesel istikrarı ve güvenliği de tehdit...

Habervitrini12835 Görüntüleme