Türkiye'nin kiraz ihracatı 235 milyon dolara ulaştı

••1 dk okuma
Türkiye'nin kiraz ihracatı 235 milyon dolara ulaştı

Hızlı Özet

“Ege İhracatçı Birliklerinden (EİB) yapılan açıklamaya göre, 1 Ocak-10 Ağustos 2025'te 6 bin 40 ton kiraz ihracatı karşılığında 47 milyon 728 bin dolar elde etti.”

Bu yılın aynı döneminde 68 bin 737 ton kiraz ihraç ederek 235 milyon dolar gelir elde eden Türkiye, ihracat miktarını 11 kat, döviz gelirini ise 4 kat yükseltti.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Cengiz Balık, Türkiye'nin kiraz üretiminde dünyada ilk sırada, ihracatta ise ilk 3-4 ülke arasında yer aldığını belirtti.

Kiraz üretiminin 2025 yılında çiçeklenme döneminde yaşanan don olayından olumsuz etkilendiğini aktaran Balık, bu nedenle geçen yıl ihracatta büyük düşüş yaşandığını, bu yıl ise güçlü bir toparlanma sağlandığını ifade etti.

Bu yıl ihracatta dikkat çekici bir performans sergilediklerini belirten Balık, "2026 yılının geride kalan diliminde 68 bin tonu aşan kiraz ihracatı karşılığında 235 milyon dolar döviz geliri elde ettik. Geçen yılın aynı dönemine göre ihracat miktarında yaklaşık 11 katlık, ihracat değerinde 4 katlık artış yaşadık." ifadelerini kullandı.

Pazar sayısı 52'ye çıktı

İhracatta pazar çeşitliliğinin de arttığını aktaran Balık, 2025 yılında 34 ülkeye kiraz ihraç edilirken bu yıl ülke sayısının 52'ye yükseldiğini belirtti.

Ülke bazında ihracatta Almanya'ya 74 milyon, Rusya Federasyonu'na 67,5 milyon, Polonya'ya 29 milyon ve Irak'a 26,5 milyon dolarlık ihracat yapıldığını bildiren Balık, iklim koşullarında olumsuzluk yaşanmaması halinde 2027 yılında kiraz ihracatında 250 milyon dolara ulaşmayı hedeflediklerini ifade etti.

#Spor#haber#Kültür Sanat#Son dakika#ekonomi#sinema#anadolu ajansı#fotoğraf#video#Politika
Kaynak:aa.com.tr
Bu haber 13849 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Fon yasa teklifi komisyondan geçti!
Ekonomi

Fon yasa teklifi komisyondan geçti!

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda fon teklifinin tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı. Teklif Bütçe Komisyonundan geçti.

Habervitrini12384 Görüntüleme
Bakan Bayraktar: Türkiye, dünyanın en büyük ve en gelişmiş LPG pazarlarından birine sahip
Ekonomi
#anadolu ajansı#ekonomi#fotoğraf

Bakan Bayraktar: Türkiye, dünyanın en büyük ve en gelişmiş LPG pazarlarından birine sahip

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, "Türkiye, dünyanın en büyük ve en gelişmiş LPG pazarlarından birine sahip. Geçen yıl itibarıyla, toplam LPG tüketiminde Avrupa'da ikinci sırada yer aldık." dedi. | Anadolu Ajansı

Habervitrini9201 Görüntüleme
ABD'den Bank of America'ya kara para aklama nedeniyle 1,21 milyar doların ceza
Ekonomi
#anadolu ajansı#ekonomi#fotoğraf

ABD'den Bank of America'ya kara para aklama nedeniyle 1,21 milyar doların ceza

Açıklamada, Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisinin (OFAC) ise İran, Rusya, uyuşturucu kaçakçılığı ve küresel terörizmle ilgili olanlar dahil çok sayıda yaptırım programının ihlal edilmesi nedeniyle bankayla 11,6 milyon dolarlık uzlaşma anlaşması yaptığı kaydedildi.

Habervitrini13307 Görüntüleme
Fon Kurulu 5'inci kez toplandı: Tasfiyede kritik tarih belli oldu
Ekonomi

Fon Kurulu 5'inci kez toplandı: Tasfiyede kritik tarih belli oldu

Fon Kurulu'nun 5'inci toplantısı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda, yatırım fonlarının tasfiye süreci ele alınırken 43 bin 643 yatırımcıya 6,4 milyar TL ödeme yapıldığı, kalan 34,1 milyar TL'lik tasfiyenin ise hafta sonuna kadar tamamlanmasının hedeflendiği açıklandı.

Habervitrini10492 Görüntüleme