Yemen'de Çatışmalar Şiddetlendi: Hükümet Güçlerinden Ensarullah'a (Husi) Geniş Çaplı Operasyon
Askeri Sözcü Albay Macid Abdullah an-Nazili, cuma akşamı yaptığı açıklamada; savaş uçakları, insansız hava araçları (İHA), topçu birlikleri, füze ve roketatarların Yemen'in çeşitli bölgelerindeki Husi mevzilerini hedef almak amacıyla kullanıldığını aktardı.
Kritik Nokta: Taiz
Al-Nazili, zayiatın büyük bir kısmının Taiz vilayetinde yaşandığını ve yürütülen operasyonlar sayesinde Husilerin ilerleyişinin durdurulduğunu ifade etti. Hükümetin kontrolündeki Taiz şehri, son dönemde yeniden alevlenen çatışmaların ana odak noktası haline geldi. Sözcü, hükümet güçlerindeki can kayıplarına ilişkin herhangi bir bilgi paylaşmadı.
Al-Houban Geçidi Güvenlik Gerekçesiyle Kapatıldı
Cumartesi günü Al Jazeera'ye konuşan ordu medya yetkilisi Ammar es-Sami'i, hükümetin Taiz'deki al-Houban geçidini kapattığını duyurdu.
Söz konusu geçidin daha önce 9 yıl boyunca kapalı kaldığını ve 2024 yılında "insani gerekçelerle" sivillerin geçişine yeniden açıldığını hatırlatan Sami'i, yolun taraflar arasındaki en kritik bağlantı noktalarından biri olduğunu belirtti. Geçit, Husilerin kontrolündeki al-Houban bölgesini hükümetin elindeki Taiz şehir merkezine bağlıyordu.
Sami'i, kapatma kararının arkasında Husilerin yol üzerinden Taiz'e sızma girişimleri, bölgedeki saldırılar ve genel askeri hareketlilik gibi güvenlik gerekçelerinin yattığını vurguladı.
2022 Ateşkesi Çöktü, Çatışmalar Tırmandı
Hükümet ile Husiler arasında 2022 yılında sağlanan kırılgan ateşkes, bu yılın temmuz ayında çöktü ve o tarihten bu yana Yemen genelindeki çatışmalar ciddi şekilde tırmandı.
Eylül ortasında batı Yemen'de hızlı bir ilerleme kaydeden Husiler, liman kenti Muha'yı (Mocha) ve Babülmendep Boğazı'ndaki stratejik adaları ele geçirmişti. Son haftalarda ise Husi karşıtı güçler ön cepheleri büyük ölçüde stabilize etmeyi başardı.
Çatışmaların yeniden başlamasından bu yana yüz binlerce kişi yerinden edildi. Yemen, Husilerin 2014 yılında başkent Sana'yı ele geçirerek uluslararası tanınırlığa sahip hükümeti Aden'e çekilmeye zorlamasından bu yana yıkıcı bir iç savaşın içinde bulunuyor.




