Gündem
  • 11.6.2024 09:57

Hac sırasında güneş çarpması vakaları %74 oranında azaldı

Çalışma: Önleyici tedbirler Hac sırasında güneş çarpması vakalarını %74 oranında azaltıyor

MEKKE— Yakın zamanda yapılan bir araştırma, Suudi Arabistan hükümeti tarafından alınan önleyici tedbirlerin, Hac hacıların hac ibadetini yerine getirirken yüksek sıcaklıklarla ilişkili sağlık risklerini azaltmadaki etkinliğini doğruladı.

Saudi Arabia: Over 8.2k heat exhaustion, sunstroke cases reported during Haj

Kral Faysal İhtisas Hastanesi ve Araştırma Merkezi'ndeki Araştırma ve İnovasyon Merkezi başkanlığında yürütülen çalışma, Mekke'de sıcaklıkların on yılda bir 0,4 santigrat derece artmasına rağmen sıcak çarpması vakalarında yüzde 74,6'lık bir düşüş yaşandığını gösterdi. Hacıların deneyiminin artırılmasına ve ibadetlerini yerine getirilmesi için sağlıklı ve güvenli bir ortam sağlanmasına katkıda bulunan önleyici tedbirler sayesinde ölüm oranı yüzde 47,6 azaldı.

Journal of Travel Medicine dergisinde yayınlanan çalışma, son 40 yılda Hac mevsiminde ortam sıcaklıklarındaki artış ile enfeksiyon oranları ve buna bağlı sağlık riskleri arasındaki ilişkiyi ve önleyici tedbirlerin etkinliğini incelemeyi amaçlıyor. hacıların sağlığı üzerindeki etkilerini hafifletmeye yönelik önlemler.

Çalışma, Mekke'deki Hac mevsiminde kırk yıllık meteorolojik verilerin, güneş çarpması oranlarının ve sıcak bitkinliğinin kayıtlarını analiz ederek sonuçlarına ulaştı.

وزارة الأوقاف تكشف عن شروط الحج لهذا العام - هوية بريس

Araştırmaya göre, Hac mevsiminde hacılar için ısıya bağlı sağlık risklerini azaltmak amacıyla Krallık tarafından bireysel ve toplumsal düzeyde alınan önlemler arasında, açık alanlarda havayı soğutmak ve hava kirliliğini azaltmak için sis vantilatörleri ve su sisi sütunlarının kullanılması yer alıyor. hacılara konforlu ulaşım sağlamak için 2010 yılından bu yana Mashair Treni'nin işletilmesi de dahil olmak üzere, hacı kalabalığının ısıtılması, su ve şemsiye dağıtımı yapılması ve klimalı ulaşım araçlarının sağlanması.

Thousands suffer heat stress on hajj pilgrimage as temperatures reach 48C |  Hajj | The Guardian

Alınan tedbirler arasında hacıların ve sağlık hizmeti verenlerin sıcaktan kaynaklanan hastalıklar konusunda farkındalığının artırılması, Hac'da ücretsiz sağlık hizmetlerine erişimin sağlanması, vaka izleme ve yönetiminin iyileştirilmesi de yer aldı. Bu, Suudi Sağlık Bakanlığı tarafından geliştirilen, hastaneye kabul öncesi ve sonrasında özel prosedürlerin uygulanmasını ve Hac mevsiminde sıcakla ilgili vakaların hızlı bir şekilde tanımlanmasına ve yönetilmesine olanak tanıyan sıcakla ilgili hastalık yönetimi kılavuzlarının uygulanmasını da içeriyor.

Araştırmaya göre, sonuçlar yerel ölçekle sınırlı değil, Hac'ın ısıyla ilgili riskleri incelemek için benzersiz bir mikrokozmos haline getiren benzersizliği göz önüne alındığında, dünya nüfusu için genelleştirilebilir. Yılın çoğu gününde 180'den fazla ülkede yüksek sıcaklıktaki çöl ortamında ritüeller gerçekleştiriliyor. Bu nedenle çalışma, dünya çapında artan sıcaklık artışına verilecek tepkinin planlanması ve iyileştirilmesi açısından muazzam bir bilimsel değere sahiptir.

Güncellenme Tarihi : 12.6.2024 11:48

İLGİLİ HABERLER