Bilim
  • 13.12.2022 10:54

Haftanın Konusu: Mimari Fotoğraf Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Mimari fotoğraf, sıklıkla yapı ve mekan kompozisyonuna odaklanan fotoğrafları tanımlar. Diğer adı emlak fotoğrafçılığı olan bu çekimlerde, binanın dış cephesinin yanı sıra; iç tasarımının da gösterildiği mimari fotoğraflarda klasik fotoğraf çekiminden daha farklı teknikler uygulanır ve bu sayede yapının öne çıkarılmak istenen unsurlarının vurgulanması sağlanır. Dolayısıyla çarpıcı ve doğru bir mimari fotoğraf çekimi ile yapı tasarımını öne çıkarmak mümkün olur.

Mimari Fotoğraf Nasıl Çekilir?

Mimari tasarımı ve kompozisyonu öne çıkarmak için düzenlenen mimari fotoğraf, ilgi çekici bir sanat dalına dahil olmakla birlikte teknik bilgi ile perspektif bakış açısı gibi özelliklere sahip olmayı gerektirir. Fotoğrafçılığın diğer alanlarına nazaran mimari fotoğrafçılıkta odaklanılan alan çok daha dar ve sınırlıdır, bu da çekim tekniği ile kompozisyonu ekstra önemli hale getirir. Dolayısıyla iyi bir mimari fotoğraf çekebilmek için ilk önce doğru ekipmanlara, daha sonra ise doğru bakış açısına sahip olmak gerekir.

 

Mimari fotoğraf çekimindeki en önemli unsurlardan biri, çekilen yapının estetik bütünlüğünü bozmamak ve doğrudan fotoğrafa aktarmaktır. Ancak bu sırada duruma göre kompozisyona insan ve figür eklenebilir, ışığı kullanım şekli aktarılacak düşünceye göre değişiklik gösterebilir. Bu esnada müşteri ve fotoğrafçı arasında iletişim olmalı, yapının nasıl daha iyi anlatılacağına dair fikir alışverişleri de yapılmalıdır. Bu ön hazırlık evresinden sonra fotoğraf çekimi için gerekli ekipmanların toplanması ve çekim aşamasına geçilmesi gerekir.

 

Mimari fotoğrafçılıkta yaygın olarak kullanılan ekipmanlar ise şu şekilde sıralanabilir:

 

Tripod

Tripod kafası

Lens hood

Çeşitli lensler

Çeşitli filtreler

Su terazisi

Uzaktan kumanda

Panoramik aksesuarlar

Mimari Fotoğraf Nasıl Olmalı?

Kaliteli bir mimari fotoğraf çekimi için dikkat edilmesi gereken belirli ipuçları bulunur. Her yapı ve iç mekan tasarımı kendi içinde farklı özelliklere sahip olduğundan, öncelikle mekanın incelenmesi ve nasıl daha iyi anlatılacağına dair gerekli ön hazırlıkların yapılması önerilir. Bu nedenle her mekanda uygulanan fotoğraf çekim tekniği bir diğerinden farklı olabilir ancak genel hatlarıyla şu hususlara dikkat edilmesi ortaya çıkan sonucun daha başarılı olmasında etkilidir:

 

Fotoğraf çekimine gitmeden önce mutlaka ekipman kontrolü yapılmalı, herhangi bir eksik olmadığı doğrulanmalıdır.

Çekimden önce yapının varsa eski fotoğrafları kontrol edilmeli, mekanın neye ihtiyacı olduğu her yönden incelenmeli ve gerekli ek düzenlemeler yapılmalıdır.

Çekim öncesinde mekana giderek ışıklanma ve gölge durumları kontrol edilmeli, buna göre bir çekim tarihi ve saati planlanmalıdır.

Çekim gününden önce hava şartları kontrol edilmeli, havanın kapalı veya yağışlı günlerde mümkünse çekim ileri tarihe ertelenmelidir. Veya hava şartlarının gerektirdiği ek lensler ve ışıklandırmalar hazırlanmalıdır.

Çekim esnasında doğal ışıktan mümkün olan en iyi şekilde faydalanılmalı, gerektiği durumlarda ek aydınlatma ekipmanlarından faydalanılmalıdır.

Mimari fotoğrafçılıkta birden fazla lensten faydalanılmalıdır. Örneğin; iç mekan çekimlerinde geniş açı lenslerin kullanılması daha doğrudur.

İç mekan çekimlerinde doğal ışığı en iyi şekilde kullanmaya yönelik bir zaman aralığı belirlenmelidir, iç mekan çekimleri için en uygun saatler öğle saatleridir.

Çekim yapılan yapının yatay ve dikey olmak üzere farklı açılarda fotoğrafları çekilmelidir, bu şekilde arasından seçim yapılacak daha fazla alternatif bulundurulabilir.

Kaliteli Mimari Fotoğraf Ne Gibi Avantajlar Sunar?

Mimari fotoğraflar, belirli bir yapının farklı açılarla ve ışıklarla çalışarak farklı kullanımlarını tanıtmaya yarar. Yapıyı ve öne çıkarılmak istenen unsuru vurgulamada etkilidir. Doğru teknik, doğru açı ve doğru ışık ile hazırlanan bir fotoğraf karşı taraf üzerinde büyük etki bırakır. Ayrıca yapının en iyi haliyle sunumunu yapmaya yardımcı olur. Bir tasarım sürecinde ileriye dönük kararlar almak, farklı bir bakış açısı ve perspektif sunmak, mimar ve insan ilişkisini tamamlamak gibi farklı amaçlarla mimari fotoğraf çekilebilir. Her durumda iyi bir mimari fotoğrafçı ile çalışmak sonuç ürünün daha çarpıcı ve etkileyici olmasını sağlayacaktır.

Güncellenme Tarihi : 13.12.2022 10:56

İLGİLİ HABERLER