NURAY BÜYÜKBAŞ
İSTANBUL - Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, ''2002 bütçesine göre rakamların biraz daha büyümesine rağmen 2003 yılı konsolide bütçesinde bunun dışında bir yenilik yok'' dedi.
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın bir basın toplantısıyla açıkladığı 2003 yılı bütçe tasarısı ile ilgili görüşlerini açıklayan Salim Uslu, ''Bir felsefe değişikliğini görmek mümkün olmadı. AK Parti hükümetinin söylemlerini ve AK Parti hükümetinden beklentileri karşılayacak bir bütçe olduğunu söylememiz son derece zor'' dedi.
Memurlara ve emeklilere yapılacak zam konusunda bütçe kanunu ile bakanlar kuruluna yetki verilmesini eleştiren Uslu, bu konudaki zamların bakanlar kuruluna bırakılması yerine bir kamu çalışanları sendikaları yasası çıktığına dikkat çekerek bu yasaya göre kamu çalışanları ile görüşme yoluyla tespit edilmesi gerektiğini dile getirdi.
Uslu, ''Demokratikleşmenin özüne de uygundur. Bunun yok sayılmasını çok yanlış buluyorum ve daha önce, işçi, memur, emeklilerin geçim sıkıntısı çektiği ve yeni yükler yüklenmeyeceği şeklinde beyanlar vardı. Şimdi yine sürprizlerle karşı karşıyayız. İşçi, memur ve emekli maaşında hükümet son derece cimri davranacağa benziyor'' diye konuştu.
Hükümetin kaynak arayışında bazı hususların öngörüldüğünü belirten Salim Uslu, ''Hükümet kaynak olarak bizim ikramiyelerimizi göz önünde bulundurmuş. Bu sosyal güvenlik harcamalarında sağlık, eğitim harcamalarında kısıntılar öngörülmüş bunu faiz dışı bütçe oluşturmak adına ya da borç döndürme politikalarını sürdürmek adına bunu bir sosyal konsolidasyon olarak görmek mümkün. Oysa bu bütçenin asıl amacı adaleti sağlamak olmalıydı. Türkiye'de devlete borç para satanların bütçeden alacakları faizin 49 katrilyon lira civarında olduğu gerçeğini göz önünde bulundurursak burada sanıyorum işçilerin ve memurların alacaklarında bir ötelemeye gidilmesi bir adaletsiz durum oluyor. Eğer gerçekten devlet borçlarında bir öteleme yapacaksa iç borçlardan başlamak daha doğrudur'' açıklamasında bulundu
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:28