Gündem
  • 5.1.2014 16:18

Hamsiye niyet, köpekbalığına kısmet

Balıkesir'de balıkçıların hamsi avında denize attıkları ağa köpekbalığı takıldı. Hamsilerle birlikte tezgahta sergilenen köpekbalıkları büyük ilgi çekti.

Balıkesir'de Şen Balıkçılar'a ait balık tezgahında birbirinden farklı cinslerde iki köpekbalığı müşterilerin ilgi odağı oldu. Biri Camgöz diğeri Keler diye adlandırılan köpek balıklarının yakalanış hikayesi de en az görüntüleri kadar ilginç. Balıkçılardan Orhan Yıldız, köpekbalıklarının Bandırma ilçesinde açıkta hamsi avına çıkan ekibin ağına takıldığını anlattı. Marmara Denizi'ndeki hamsi avında ağlarında köpekbalıklarını gören balıkçılar ise köpekbalıklarının muhtemelen küçük balıkları avlarken balıkçıların ağına takılıp av oldukları kaydedildi. Balıkçılar Orhan Yıldız ve Hüseyin Atrak hamsi ağında gelen köpekbalıklarının Balıkesir'deki tezgahlarını süslediğini söyledi. Öte yandan meraklı vatandaşlar çocukları ile birlikte köpekbalıklarını uzun süre inceledi. Boyu birbuçuk metre, ağırlığı ise 20 kilonun üzerinde olan Camgöz ile yaklaşık 110 cm ve 40 kiloya yakın ağırlığındaki Keler köpekbalığı Şen Balıkçılar tezgahında kilosu 25 TL'den satışa çıkarıldı.

CAMGÖZ'LER KIRMIZI LİSTEDE
Camgöz Köpekbalıkları nesli tükenmekte olan deniz canlıları arasında sayıldığı için dünyada avlanmasına yasak getirilmiş 'Kırmızı liste' içine alınan bir tür. Derinlerde yüzen, genellikle okyanuslarda yaşayan en uzun göçer konumunda olan balık türüdür. Bin 100 metreye kadar derinlikte yaşarlar, genellikle 2 ile 470 m aralığında rastlanır. Kayıtlara geçmiş maksimum uzunluğu 195 cm, yaygın uzunluğu 160 cm, maksimum ağırlığı 44.7 kg, maksimum yaşı 55 yıldır. Uzun sivri bir burnu, büyük bir ağzı, bıçak gibi keskin küçük dişleri vardır. Küçük sürüler halinde bulunur. Uzun mesafede göçer. Balıklar, kabuklular ve kafadan bacaklılarla beslenir. Canlı doğurucudur. Karaciğerinden yağ üretilir, eti çok beğenilir, yüzgeçlerinin çorbası makbuldür. Artıkları balık unu ve yağında kullanılır. İnsanlar için zararsız olup soyu hassas sınıfında değerlendirilmektedir. Koruma altına alınmış ve avlanması yasak olan bu köpekbalıkları için Türkiye'de herhangi bir yasaklama yok.

KELER KÖPEKBALIĞI NEDİR?
Yaşadığı yerler: Ilık ve tropik denizlerde sürüler halinde; Türkiye’de akdeniz ve Ege’de vardır. Özellikleri: 1,5-2 metre uzunlukta 70 kg kadar ağırlıkta bir köpek balığı. baş ve vücutları yassı, göğüs yüzgeçleri büyüktür. Sularımızda tek türü vardır. Kelergiller familyasından, ılık ve tropik denizlerin dip kısımlarında yaşayan köpek balığı cinsinden bir balık türü. Gözleri çok keskindir. Bir av fark edince süratle yükselerek avlarını yakalar. Kafaları büyük olup yassı gövdelerinin göz hizasında kafayla birleşmesi başka balıklarda görülmeyen özelliklerdendir. Sırtı pürüzlü, çikolata rengi ve siyahımsı lekelerle süslü, karnı sarımsı beyazdır. Uzunluğu 2,5 metre, ağırlığı 73 kg gelenleri vardır. Üstüste binmiş yassı dişleri ile deniz dibindeki kabuklu hayvanları ve balıkları yerler. Kuma gömülerek, sakallarını dışarı bırakır. Bunları solucan sanarak yaklaşan balıklara saldırarak avlar. Çok sert olan derileri eskiden kurutularak tahta ve fildişilerin parlatılmasında kullanılırdı. Korkunç bir görünüşü olan keler balığına halk arasında “deniz kemanları” da denir. Sürü halinde yaşar. Eti tatsızdır. Çoğunlukla haziran ve temmuz ayında avlanır. En çok Akdeniz ve Kuzey Amerika’nın doğu ve batı kıyılarında bulunurlar. Ayrıca Hint Okyanusu, Pasifik ve Atlas Okyanusunun sıcak kısımlarında da rastlanırlar. Türkiye’de Akdeniz ve ege denizi kıyılarında boldur. Ağustos ve eylülde herbiri 30 cm boyunda olan 20 kadar yavru doğururlar.

YILMAZ UZUN
BALIKESİR
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 08:45

İLGİLİ HABERLER