Sağlık
  • 22.5.2013 14:25

Hava değişimleri başağrısını tetikliyor

Yaşanan mevsimsel değişikliklerin var olan ağrıyı kötüleştirdiğini kaydeden Özel Medline Antalya Hastanesi’nden Dr.Vural, baş ağrılarını kısmen de olsa kontrol altına almak için; uyku düzenine, sağlıklı beslenmeye, stresten uzak kalmaya, egzersiz yapmaya, alkol ve sigaradan uzak durmaya dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Dr.Vural, ayrıca, ağrıyı oluşturan tetikleyici faktör saptanabiliyorsa bunlara maruz kalmamak gerektiğini belirterek "Örneğin ıslak saç ağrı nedeni oluyorsa, banyo sonrası saçı iyice kurutmak gerekir” diye konuştu.
"BELİRLİ ÖZELLİKLER GÖSTERİR"
Migren ağrısının bulgularının belirli özellikler gösterdiğini kaydeden Dr.Vural, “Asıl yakınma genellikle başın bir yarısını etkileyen, oldukça şiddetli, zonklayıcı karakter gösteren ağrının varlığıdır. Bulantı, kusma, gürültü ve ışığa karşı duyarlılık genellikle ağrıya eşlik eder. Bir migren atağı birkaç saatten birkaç güne kadar sürebilir” dedi.
MİGRENİ TETİKLEYİCİ FAKTÖRLER
Diyetin migreni tetikleyici faktörler arasında yer aldığını bildiren Özel Medline Antalya Hastanesi’nden Nöroloji Uzmanı Dr. Melih Vural, uyku ve düzen değişikliği gibi biyolojik faktörler, hormonal faktörler, parlak ışık, koku, yükseklik, hava değişimi gibi çevresel faktörler, egzersiz gibi fiziksel faktörler, stres, anksiyete (kaygı), hayal kırıklığı, baş ve boyun ağrıları ile kafa travmasının da tetikleyici faktörler olduğunu ifade etti.
(İHA)
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:07

İLGİLİ HABERLER