Sağlık
  • 20.6.2007 06:30

HAVUZA GİRERKEN BUNLARA MUTLAKA DİKKAT EDİN!..

Sağlıklı şartlara sahip olmayan havuzlar kadınların en büyük şikayeti olan havuz sistitine neden olabilir.
SAĞLIK için gerekli şartlara sahip olmayan havuzlar idrar yolu enfeksiyonlarına neden olabiliyor. Havuz enfeksiyonları arasında en sık rastlanan şikayet ise 'havuz sistiti' olarak gösteriliyor. Memorial Hastanesi Üroloji Bölümü'nden Uz. Dr. Erdal Alkan, 'Havuz sistiti' ile ilgili bilgi verdi. Sistit; mesanenin (idrar kesesi) iltihaplanmasıdır. Anatomik farklılıklardan dolayı kadınlarda daha sık görülen sistit, ihmal edildiğinde kronikleşebilir, mesane ve böbreklerde hasara neden olabilir.

NASIL OLUŞUYOR?
Bakteriyel sistitler genellikle 20-40 yaşları arasındaki genç kadınlarda daha sık görülür. Her 5 kadından biri yaşamının herhangi bir döneminde en az bir kez sistit geçirir. Sistitin en sık görülen etkeni, vakalarının yüzde 85'inden sorumlu olan koli basilidir. Bu bakteriler kalınbağırsakta bol miktarda bulunur. Bazı risk faktörlerinin varlığında bakteriler mesaneye ulaşarak sistite neden olur.

Nasıl korunmalı?
Günlük su alımı en az 2 litre olmalıdır. Su bakterilerin mesaneye tutunmasını engeller ve dışarı atılmasını sağlar.
Kahve, koyu çay, alkol gibi içecekler ve acılı baharatlı yiyecekler en aza indirilmelidir. Bunların mesane üzerine uyrıcı etkileri vardır.
Mümkün olabildiği kadar sık idrara çıkılmalıdır. İdrarı tutmak mesanedeki bakterilerin mesane duvarına yapışmasını ve enfeksiyon oluşmasını kolaylaştırır.
Tuvaletten sonraki temizlik doğru olmalıdır. Temizlik önden arkaya doğru yapılmalıdır. Böylece bakterileri idrar kanalına doğru taşımamış olursunuz.
Vajinal deodorant, parfümlü sabun, pudra kullanımı idrar kanalını tahriş edebileceğinden dolayı bu tür ürünler kullanılmamalıdır.
İç çamaşır tercihi doğru yapılmalıdır. Sıkı, dar pantolonlar ve naylonlu iç çamaşırları giymeyin. Bahsedilen giysiler genital bölgenin nemlilik oranını artırarak bakterilerin üremesini kolaylaştırır.
Pamuklu iç çamaşırlar tercih edilmeli ve her gün değiştirilmelidir.
Cinsel ilişkiden sonraki erken dönemde idrara çıkılmalıdır. Bu durum bakterilerin yayılmasını önlemektedir.
Yaz aylarında havuz sistitine dikkat edilmelidir. Kalabalık havuzlara girilmemelidir.
Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 18:11

İLGİLİ HABERLER