HERKES BİR ALTINI SUÇLUYOR!.. BOTAŞ'IN SUÇLANAN BÜROKRATI DA TOPU ÖLÜYE ATTI
Yolsuzluk Komisyonu'nda selefi Nevzat Arseven'in suçladığı Genel Müdür Gökhan Yardım, "Rahmetli Genel Müdür Hayrettin Uzun zamanından beri aynı formül uygulanıyor" dedi.
Eski Bakandan, eski Botaş genel müdürlerine kadar sırasıyla ‘pahalı gazla uçan 368 milyon dolar’’ın sorumlusu gösterilen Gökhan Yardım, suçlanan formülü savundu. Yardım, ‘‘O formül rahmetli Hayrettin Uzun zamanında başladı. Yanlış da değil. Petrol fiyatına bağlı’’ dedi.
TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu'nda selefi Nevzat Arseven tarafından pahalı doğalgaz alımının sorumlusu olarak gösterilen Gökhan Yardım, ‘‘Ortada pahalı bir formül yok. Rahmetli Hayrettin Uzun zamanından beri aynı formül uygulanıyor’’ dedi. Yardım, ‘‘Formülün içeriğini bilmiyorum. Benim bunlardan haberim yok’’ diyen Nevzat Arseven için de, ‘‘Bu konuları bilmiyorsa neden genel müdürlük yapmış, neden o evrakı imzalamış’’ diye tepki gösterdi.
Rusya'dan satın alınan doğalgaz anlaşmasında yapılan formül değişikliği sırasında doğalgaz daire başkanı olan daha sonra da BOTAŞ'ın genel müdürlüğüne getirilen ve halen Mavi Akım projesi dolayısıyla hakkında dava açılan Yardım, hakkındaki iddia ve suçlamaların tümüne gerektiği zaman ayrıntılarıyla cevap vereceğini söyledi.
Yardım, Hürriyet'e şu açıklamalarda bulundu:
‘‘Ortada pahalı bir formül falan yok. Bahsedilen formül petrol fiyatlarına bağlı olan, petrol fiyatları düştükçe Türkiye lehine, yükseldikçe de Türkiye aleyhine çalışan bir formüldür. 1998-99 yıllarında bu formülden Türkiye kazançlı çıkmıştır, ama 2001 ve 2002'de petrol fiyatları yükseldiği için bu formül Türkiye'nin aleyhine olmuştur. Bu formül 1994 yılında eski genel müdür rahmetli Hayrettin Uzun'un Rusya'da imzaladığı anlaşmadaki formülün aynısıdır.’’
0 YERİNE 1 YAZILMIŞ
Yardım, 1996 yılında Botaş Genel Müdürü Mustafa Murathan zamanında Turusgaz ile Gazexport arasında imzalanan anlaşmada yeralan formülde bir hata yapıldığını açıklayarak, ‘‘Bu formül, anlaşmanın bir yerinde f0 yerine f1 olarak yazılmış. Ancak anlaşmanın diğer bütün ilgili yerlerinde doğrusu, yani f0 olarak geçiyor’’ dedi. Yardım, 1998 yılında f01 tanımının Ruslar'ın isteğiyle f0 olarak değiştirilmesi sonucunda Türkiye'nin zarara uğratıldığı iddialarının ise doğru olmadığını söyledi. Yardım, ‘‘Madem ki f0 yazılan formülle Türkiye zarara uğratıldı, o zaman neden Botaş 2002 Eylülünde yine f0 yazılan protokolü imzaladı, bunu izah etsinler’’ diye konuştu.
Gökhan Yardım, 1996 yılındaki anlaşmayla 1998 yılındaki anlaşmanın taraflarının farklı olduğunun da altını çizerek, şöyle dedi: ‘‘1996 yılındaki anlaşma Turusgaz ile Gazexport arasında 1998'deki anlaşma ise Turusgaz ile BOTAŞ arasında imzalanmıştır. Tarafların farklı olmasına dikkat çekiyorum.’’
Turusgaz'ın gizli ortağı Ruslar mı
Rusya'dan doğalgaz alımı için Gazprom, Botaş ve Gama ortaklığıyla kurulan Turusgaz şirketindeki büyük tartışma yaratan yüzde 4.4'lük ‘‘hamiline’’ yazılı hissenin sahibinin ‘‘Rus yetkililer’’ olduğu iddia ediliyor. Şirket kurulurken, hamiline hisse olarak yazılan, ancak daha sonra Gama tarafından alınan yüzde 4.4'lük hamiline payın ‘‘kime gittiği’’ konusu uzun bir süredir tartışılıyor. Bu ülkenin tanınmış bir siyasetçinin akrabasına verildiği yolunda söylentiler yoğun olarak gündeme gelmişti. Hiçbir Botaş yetkilisi de bugüne kadar ortağı oldukları bu şirketteki hamiline hissenin kime ait olduğunu açıklamadılar. Ancak, bu hissenin kulislerde konuşulduğu gibi siyasetçinin akrabasına değil, Rus yetkililere, büyük bir olasılıkla da Gazprom yöneticilerine gittiği ifade ediliyor.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:12