EKONOMİK kriz bundan tam iki yıl önce patlak vermişti. Milyonlarca vatandaşı işsiz bırakan krizin en acı bilançosu alışveriş merkezlerinde ortaya çıktı. Türkiye'de perakende sektöründe faaliyet gösteren marketten hipermarkete her büyüklükteki alışveriş merkezlerinden 2002'de 605 milyon dolarlık (980 trilyon lira) hırsızlık yapıldı. Bu rakam Türkiye'deki toplam 35 milyar dolarlık perakende pazarının yüzde 1.73'üne karşılık geliyor. Yani marketler cirolarının bu orandaki kısmını fire vermiş oldular. Daha önce pahalı ürünler çalınırken son iki yılda şarküteri reyonlarındaki ihtiyaca yönelik hırsızlıklarda artış olduğu belirtildi.
SAATTE 105 MİLYAR
ARAŞTIRMAYI uluslararası güvenlik sistemleri üreticilerinden Checkpoint Meto'nun Türkiye temsilcisi Detay Güvenlik yaptı. Firma, Avrupa'yı kapsayan 'The European Retail Theft Barometer' araştırmasını, müşterisi olan 2000 alışveriş merkezleriyle görüşüp, küçük incelemelerden de istifade ederek Türkiye'ye uyarladı. Türkiye'de saatte çalınan mal tutarı ise 105 milyar lira. Detay Güvenlik Genel Müdürü Murat Keklik, son iki yıl içerisinde hırsızlıklarda artış olduğunu ancak, çalınan malzemelerin içeriğinde büyük oranda değişikliklerin gözlendiğini belirtti.
HANIMLAR İYİ ÇALIŞMIŞ!
ESKİDEN daha çok alımı zor markalı ürünler çalınırken, bugün daha çok ihtiyaca yönelik ürünlerin çalındığını belirten Keklik, 'Son 2 yıldır marketlerin şarküteri reyonlarındaki hırsızlık çok yüksek' dedi. Hırsızlıklarda personelin payı yüzde 28. Ayrıca satışa sunulan her 100 kozmetik ürününün 25'i, nalburiye ürünlerinin 8'i, müzik ürünlerinin 15'i, içeceklerin 10'u, spor malzemelerinin 14'ü, şarküteri ürünlerinin 7'si çalınıyor. Yani hanımlar kozmetikle iyi çalışıyor! Avrupa'da yılda yaklaşık 1.2 milyon kişi marketlerden hırsızlık yapıyor.-TAHSİN AKÇA-
GÜVENLİK SİSTEMİ KAÇA KURULUYOR?
Türkiye'de ortalama yüzde 1.73 olan hırsızlık oranı Carrefoursa, Continent, Migros gibi hipermarketlerde ciroların yüzde 1.56'sı, Çarşı gibi gıda dışı bölümlü mağazalarda ise yüzde 1.92'si. Mağazaların giriş çıkış sayıları, mağaza içindeki ürün miktarı veya marketlerin kasa sayıları, mağazaların güvenlik sistemleri için harcamaları gereken miktarlar üzerinde belirleyici rol oynuyor.
Sistemlerin fiyatları ise gıda ve gıda dışı diyebileceğimiz iki bölümde farklılaşıyor. Gıda dışı yani tekstil, departman store, parfümeri, optik, kitabevi&müzik market ve gıda da süper ve hipermarketlerde farklı özellikler gösteriyor. Çünkü tekstil mağazalarında kapılara sistem kurulurken, gıda sektöründe ise çıkışa kurulabildiği gibi tevsiye edilen kasalara da sistem kurulabiliyor.
Tekstilde çıkış sayısına bağlı olmakla birlikte, tek çıkışı olan bir mağazada güvenlik sistemi, en önemli parçası olan etiketler dahil 2.700-3.200 dolara kuruluyor. Marketlerde ise fiyatlar kasa veya çıkış sayısına bağlı olarak değişiyor. Ancak tek çıkışlı, 5 kasalı bir market için 6.400-7.500 dolara güvenlik sistemleri kuruluyor. Bu rakamlar hırsızlık miktarına göre devede kulak kalıyor.
(Star)
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:24