Spor
  • 28.3.2022 10:18

Hırvat hoca Niko Kovac Fenerbahçe'ye gelebilir

Faik Çetiner, Fenerbahçe'nin teknik direktör arayışıyla ilgili bomba iddiayı yazdı. Ali Koç, sağ gösterip sol vurmayı sever. Transfer dönemlerinde buna birçok kez şahit olduk. Sezon başındaki hoca arayışı sırasında da birçok isim havada uçuşurken bir anda Vitor Pereira’yı getirmişti. Şu anda herkes Löw’ü bekliyor. Başkan ise sürpriz bir görüşme yaparak Hırvatistan Futbol Federasyonu Başkanı Davor Şuker ile bir araya gelmiş. Gelen bilgi, Hırvat bir hocayla ilgili fikir aldığı. Bu isim Bilic değil. Akıllara Hırvatistan’ı çalıştıran Zlatko Daliç gelse de o da kasımda Dünya Kupası’nda olacak. Ali Koç’un hakkında araştırma yaptığı hocanın Niko Kovac olduğu iddiası ise mantıklı...

Fenerbahçe ’de herkes Joachim Löw’den gelecek müjdeli haberi bekliyor. Ali Koç, Alman hocayla uzun süredir temas halinde. Sık sık görüşmeler gerçekleştiriyor. Beklenti, Löw’ün yeni sezonda takımın başına geçmesi. Diğer yandan başkan Koç’un sağ gösterip sol vurmayı sevdiği de bir gerçek. Bu özelliği transfer dönemlerinde birçok kez gördük. Yetmedi, sezon başındaki teknik adam arayışı sırasında Ali Koç bir kez daha herkesi ters köşeye yatırdı. Bir anda Vitor Pereira’yı takımın başına getirdi. Başkan, zaman zaman bu özelliğiyle övünmekten de geri kalmadı.

Alternatif peşinde

Durum böyleyken, işi nedeniyle yılın büyük bölümünü yurt dışında geçiren, futbola büyük ilgi duyan bir arkadaşımın verdiği bilgiler, kafamda soru işareti oluşturdu. Bu arkadaşım, Ali Koç’un geçtiğimiz günlerde Hırvatistan Futbol Federasyonu Başkanı olan, Hırvat futbolunun unutumaz golcüsü Davor Şuker ile bir araya geldiğini söyledi ve ekledi: “Fenerbahçe her ne kadar Löw ile ilgileniyor olsa da başkan Koç, alternatif olarak bir Hırvat teknik adamla da temasta. Davor Şuker’le de bu konu hakkında görüşmüş. Bizzat Şuker’in yanında bulunan bir dostum bunu anlattı. Fenerbahçe’ye Hırvat bir hoca gelirse şaşırma. Ancak kesinlikle Slaven Bilic değil...”

Daliç mantıklı değil

Biraz geçmişe dönersek, Ali Koç’un Hırvat teknik adamlara ilgisi yeni bir şey değil. Daha önce kendisi, Hırvatistan Teknik Direktörü Zlatko Daliç ile anlaştıklarını, ancak EURO 2020’nin koronavirüs nedeniyle ertelenmesi sonrası bu projenin suya düştüğünü söylemişti. Akıllara yine Daliç ismi gelebilir ama pek olası değil. Çünkü başarılı hoca, kasım ayında Hırvatistan’ın başında Dünya Kupası’na katılmaya hazırlanıyor. Daliç’in şu anda Hırvatistan’ı bırakması olası görünmüyor. Ali Koç’un da ‘hem Hırvatistan’ı hem Fenerbahçe’yi çalıştırma’ formülüne sıcak bakacağını sanmıyorum.

Yetiştirici, rekabetçi

Aldığım bilgi, masadaki ismin Niko Kovac olduğu yönünde. Kovac da Sarı-Lacivertliler’in ilk kez gündemine gelmiyor. Daha önce de birçok kez Fenerbahçe ile adı anılmıştı. Bayern Münih gibi bir devi çalıştırması, Monaco’da gençleri de kullanarak rekabetçi bir takım yaratması, 50 yaşındaki teknik adamı mantıklı bir tercih yapıyor. Kovac, ocak ayında Monaco’dan ayrıldı ve anlaşma sağlanması halinde şimdiden Sarı-Lacivertliler için çalışmalara başlayabilir. Löw, halen Fenerbahçe’nin 1 numaralı hoca adayı ancak Ali Koç’un bir anda Kovac’ı açıklaması, benim için şaşırtıcı olmaz.

İşte Kovac'ın kariyeri

Niko Kovac, Hırvatistan U21 Milli Takımı'nı çalıştırdıktan sonra 2013'te Hırvatistan Milli Takımı'nın başına geçti. Takımını 2014 Dünya Kupası'na taşıyan başarılı hoca, 2015'te görevinden ayrıldı. Kovac, 8 Mart 2016'da Frankfurt ile anlaştı. Hıvat çalıştırıcı, Alman ekibinde yaptıklarıyla tüm dünyada ses getirdi. Frankfurt, Kovac'ın ilk sezonunda 11 yıl sonra Almanya Kupası'nda finale yükseldi. 2017-18'de ise Kırmızı-Siyahlılar, Kovac yönetiminde Bayern Münih'i yenerek Almanya Kupası'nı müzesine götürdü. 2018-19'da, bir dönem formasını giydiği Bayern Münih'in başına geçen Hırvat teknik adam, ilk sezonunda ligde şampiyon oldu, Almanya Kupası ve Almanya Süper Kupası'nı kazandı. Kovac, 3 Kasım 2019'da eski takımı Frankfurt karşısında alınan 5-1'lik yenilgi sonrası Bayern Münih'ten ayrıldı. Geçen sezonun başında Monaco'yla anlaşan 50 yaşındaki çalıştırıcı, Fransız ekibini lidge 3. yaptı. Ayrıca Tchoumani, Sofiane Diop, Ballo-Toure gibi genç isimlerin gelişiminde büyük rol oynadı. 1 Ocak'ta Monaco'nun Kovac'la yolları ayırması, taraftarların tepkisini çekti.

Güncellenme Tarihi : 28.3.2022 10:22

İLGİLİ HABERLER