Asayiş
  • 29.4.2007 00:00

HRANT DİNK CİNAYETİ SORUŞTURMASI KAPSAMINDA İDDİANAME TAMAMLANDI

YUSUF MELİKOĞLU
İSTANBUL  - Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcıları Selim Berna Altay ve Fikret Seçen, soruşturma kapsamında hazırlanan iddianameyi tamamladı.


37 sayfadan oluşan iddianamede, muhbir olduğu savunulan Erhan Tuncel ve Yasin Hayal'in örgütün yönetici konumunda oldukları belirtilerek Tuncel'in nasıl muhbir olduğu, emniyette alınan şifai bilgileri olmak üzere detaylı bilgilere yer verildi. Cumhuriyet savcıları; Erhan Tuncel, Yasin Hayal, Ogün Samast ve Büyük Birlik Partisi (BBP) Tarabzon İl Başkanı Yaşar Cihan ile partinin Trabzon il yönetiminde görevli olan Halis Egemen'in de aralarında bulunduğu 18 sanığın 7.5 yıl yıldan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmalarını istedi.

Cumhuriyet Savcıları; Erhan Tuncel ve Yasin Hayal'in ''Hrant Dink'in öldürülmesine azmettirmek'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına, yaşı 18'den küçük olan Ogün Samast'ın ''Hrant Dink'i öldürmek''suçundan 18 ila 24 yıl arasında hapis cezasına çarptırılmalarını talep etti.


İddianamede ayrıca Tuncel'in ''silahlı terör örgütünün yöneticisi olmak'', ''Patlayıcı madde imal etmek'', "Patlayıcı madde atmak'', ''Mala zarar vermek'', ''6 kişinin yaralanmasına neden olmak'' suçlarından da 22.5 ila 48 yıl; Yasin Hayal'in "silahlı terör örgütünün yöneticisi olmak'', ''Orhan Pamuk'u tehdit etmek'' ve ''ruhsatsız silah bulundurmak'' suçlarından da 18 ila 30 yıl; Ogün Samast'ın ise ''terör örgütüne üye olmak'' ve ''ruhsatsız silah taşımak'' suçlarından da 8.5 ila 18 yıl arasında hapis
cezasına çarptırılması istendi.


Mustafa Öztürk, Tuncay Uzundal, Zeynel Abidin Yavuz, Ahmet İskender ve Ersin Yolcu'nun ''Hrant Dink'in öldürülmesi eylemine yardım etmek'' ile ''terör örgütüne üye olmak'' suçlarından 22.5 ila 35 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması istenen iddianamede, Yaşan Cihan ile Halis Egemen'in de ''terör örgütüne yardım etmek'' suçundan 7.5 ila 15 yıl arasında hapis cezasına çarptırılmaları talep edildi.


İddianamede Salih Hacısalihoğlu, Alper Esirgemez, İrfan Özkan, Osman Alpay, Erbil Susaman, Numan Şişman, Şenol Akduman ve Veysel Toprak'ın da ''terör örgütüne yardım etmek'', ''ruhsatsız silah taşımak'' ve ''suçlu gizlemek'' suçlarından 7.5 ila 16 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılmaları istendi.


İddianemenin incelendiği 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, iddianameyi onaylaması halinde sanıkların yargılanmalarına önümüzdeki günlerde başlanacak.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 19:40

İLGİLİ HABERLER